Fostul director al Administrației Bazinale a Apelor a câștigat prima sa confruntare cu justiția pe mâna procurorilor. Au fost suficiente câteva greșeli, atent speculate de apărare, pentru ca dintr-un dosar al cărui deznodământ părea clar să se aleagă praful.
După parcurgerea probelor prezentate de anchetatori și a argumentelor apărării, magistrații Tribunalului au pronunțat soluții de achitare pe linie, pentru toți cei șase inculpați, pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Cu alte cuvinte, ceva a fost în neregulă, dar nu s-a demonstrat că ar fi fost infracțiunea vizată de anchetatori. Procurorii DNA mai au șansa apelului, dar cazurile în care după o primă soluție de achitare se ajunge la condamnare sunt rarisime.
Dosarul avea toate atributele unei angajări „pe pile” la stat
Dosarul „Chelnerița” avea toate atributele unei angajări „pe pile” la stat. În 2020, primăria comunei Vatra Moldoviței, cu o conducere liberală, a făcut două angajări, fără concurs. Era vorba de Simona Burlacu, pe postul de administrator public, și de Stelian Mețler, drept consilier la Compartimentul „Protecția Mediului”. Burlacu absolvise Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul TUIASI, lucrase câțiva ani ca chelneriță și se afla în căutarea unui loc de muncă. De asemenea inginer, fost șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, Mețler absolvise un master în specialitatea Securitate și Sănătate în Muncă și studii postuniversitare ca evaluator de risc în securitate și sănătatea în muncă. Ambele angajări au fost făcute fără concurs, în urma unor anunțuri de care anchetatorii nu au reușit să afle ulterior unde fuseseră afișate. În ambele cazuri, a existat câte un singur candidat pe loc…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/dosarul-chelnerita-dedesubturi-scandaloase-cum-a-fost-achitat-fostul-director-al-aba-iasi-animalul-politic-petru-avram–1714851.html