spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Dosarul Aviasan” şi efectul Boldea – Apar nume grele

- Advertisement -

Scandalul deceniului la Galaţi revine în actualitate * Boldea, pus sub învinuire şi de DNA * Toate NUP-urile anterioare au fost anulate de procurorul general * Ar putea fi puse sub învinuire multe nume grele din justiţia gălăţeană şi nu numai * „Clanul Durbacă”, printre protagoniştii tunului imobiliar de zeci de milioane de euro *

Ieri, după aproape şapte ore de audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputatul Mihail Boldea a ieşit fără să schiţeze nici cel mai mic gest către presă, dar având o „calitate” în plus – aceea de învinuit în „dosarul Aviasan”. La ieşirea din sediul DNA, lumea a început să-l huiduie. „Alţii fură şi noi suferim”, au strigat oamenii care se adunaseră pentru a-l vedea pe deputatul „care a fugit din ţară”.

Surse din apropierea dosarului ne-au confirmat că Boldea a fost pus sub învinuire în poate cel mai mare tun imobiliar al anilor 2000. Conform aceloraşi surse, alături de el, deocamdată, aceeaşi calitate o are şi judecătoarea Stela Ivan, cea care a dat hotărârea ce a stat la baza luării a 40 de hectare de teren din proprietatea localităţii Vânători. Se aşteaptă, însă, învinuirea mai multor nume importante din justiţia gălăţeană şi nu numai.

Procurorii gălăţeni ai DNA cercetează modul în care a fost luat Aviasanul, iar din noiembrie 2011 au luat dosarele referitoare la judecarea cauzei celor de la Vânători. Primul lucru pe care l-au avut de făcut a fost demonstrarea falsului care a stat la baza hotărârii judecătoreşti prin care s-au luat cele 40 de hectare, după care s-au studiat toate plângerile penale făcute în urmă cu aproape cinci ani. Toate acele reclamaţii, ajunse pe masa procurorilor Parchetului Judecătoriei, s-au soldat, în 2007, cu neînceperea urmăririi penale (NUP).

Chiar dacă avocaţii i s-au plâns chiar lui Dinu Gâlcă, procurorul general de atunci, acesta nu a infirmat NUP-ul dat de colegii de la unitatea mai mică în grad. Din informaţiile pe care le avem, procurorii DNA au cerut infirmarea acelor soluţii la Parchetul General, iar Codruţa Kovesi a făcut acest lucru. Astfel, în toate sesizările penale din 2007 a fost reluată ancheta.

O afacere penală de zeci de milioane de euro

Potrivit plângerilor penale care au circulat la acea vreme prin toată presa gălăţeană, reprezentanţii Consiliului Local (CL) Vânători i-au reclamat penal pe Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbacă, pe prim-procurorul de atunci al Parchetul Judecătoriei, Costache Caloenescu Roşca, pe Mihail Boldea, pe Nicolae Reti, director în 2007 al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), pe Matei Oprea, pe Valentina Cojocaru şi pe Daniel Severin. Potrivit avocaţilor, toţi aceştia s-ar fi făcut vinovaţi de falsificarea unor documente oficiale, care au determinat instanţa să dea o decizie în baza căreia s-au luat 40 de hectare de teren ce aparţineau Ministerului Transporturilor.

„Precizăm că valoarea acestui teren este de peste 24 de milioane de euro. Implicaţi în această amplă operaţiune de manipulare a instanţelor de judecată sunt notabilităţi ale judeţului Galaţi şi avem în vedere faptul că sunt implicaţi prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Galaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, directorul OCPI Glaţi, avocaţi şi persoane influente în mediul politic şi instituţional”, se arată în plângerea penală a celor din Vânători. Luaţi în ordinea de mai sus, aceştia erau: Costache Caloenescu Roşca, Eugen Durbacă, Nicolae Reti, Mihail Boldea, restul numelor fiind aşteptate să apară în urma anchetei DNA.

Lungul drum al proceselor

Într-una dintre plângerile penale care s-a ales cu NUP, avocaţii celor din Vânători i-au reclamat pe Mircea Marosy, Daniel Severin, Matei Oprea şi Valentina Cojocaru că ar fi întocmit, în fals, un antecontract de vânzare-cumpărare, între Aviaţia Utilitară Tuzla şi SC Fitocom Serv SRL, unde acţionari erau Oprea şi Cojocaru. „Lupta” s-a dat între două acte emise de Ministerul Transporturilor: unul cu seria MO9, nr:0757, prin care Aviaţia Utilitară Tuzla avea drept de proprietate asupra terenurilor din Tuzla şi altul, fals, MO7 nr.0757, din care rezulta că Aviaţia Tuzla este proprietară a terenului din Vânători. După toate evidenţele, falsul a avut câştig de cauză.

Povestea a început în 2005, se arată în sesizare, când reprezentanţii legali ai Fitocom Serv au depus, prin Boldea, o cerere de chemare în judecată a Ministerului Transporturilor, pentru a dispune obligarea instituţiei să-i dea certificatul care să le ateste dreptul de proprietate asupra a 39,6 hectare situate în comuna Vânători. Boldea a depus mai multe înscrisuri, printre care şi presupusul certificat de atestare a proprietăţii. Pe 19 iunie 2006, instanţele gălăţene admit acţiunea, prin care reprezentanţii Fitocom Serv devin proprietari ai terenului. Înalta Curte le taie însă aripile celor implicaţi în acest joc, pe 14 martie 2007. Imediat după înfrângere, se recurge la o altă strategie.

Pe 16 martie 2007, Fitocom Serv a solicitat Judecătoriei o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare cu privire la teren. În cerere, Boldea a venit cu un antecontract din 2004 prin care Aviaţia Tuzla, prin Daniel Severin, vindea cele 39,6 hectare către Fitocom Serv, cu 300 de milioane de lei vechi, plătibili până la data de 10 aprilie 2006. Pe 28 aprilie, avocata lui Severin solicită admiterea acţiunii făcută de Fitocom, Boldea depune din nou certificatul fals. În baza acestor acţiuni, Judecătoria a dat câştig de cauză Fitocom Serv. Hotărârea a rămas definitivă şi irevocabilă, prin faptul că nu s-a făcut apel.

Surpriza a venit, însă, când s-a dovedit că adevăratul Daniel Severin nu avea nimic în comun cu cel care demarase acţiunea şi, implicit, toată „morişca” de mai sus. Omul este braşovean şi norocul lui este că a fost plecat în America în acea perioadă. Iar singura lui greşeală a fost că… şi-a pierdut buletinul.

De acum înainte, rămâne ca DNA să scoată la lumină numele tuturor celor implicaţi în această afacere.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.