spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dosar fraude bancare: Activitatea infracţională a grupării a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc

- Advertisement -

Procurorii DIICOT susţin că activitatea infracţională grupării conduse de Mihai Stan şi Daniel Ruse a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului.

‘Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală’, se arată în referatul întocmit de DIICOT.

Procurorii susţin că ţinta principală a grupului a reprezentat-o fraudarea băncilor comerciale din România prin contractarea de credite, folosindu-se de acte falsificate.

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere în acest caz pe numele a 33 de persoane, acuzate de înşelăciune şi spălarea banilor.

Printre persoanele reţinute se află Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE (Direcţia de Informaţii Externe).

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu (sud) la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la MECMA, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.

Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai MECMA, şi Florian Dragoş Diaconescu.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.