CUTIA PANDOREI… Spitalul Huși, în frunte cu managerul Bogdan Popa, dar și cu liderii PSD ai orașului, sunt în atenția procurorilor Anticorupție! O plângere penală cu conținut exploziv a ajuns de câteva luni pe masa anchetatorilor de la DNA, iar paginile sale sunt pline cu mărturii despre sumele uriașe mascate în diverse “lucrări” locale, dar și despre modul în care se fac angajările sau numirile în posturile-cheie din instituțiile publice din municipiul Huși. În plângerea penală, un spațiu generos este, de asemenea, alocat și spitalului Huși, condus de Bogdan Popa. Procurorii sunt informați despre modul în care medicul Bogdan Popa, membru marcant PSD, a fost pus manager, făcându-se un concurs de fațadă, în care predominau membrii PSD, în frunte cu Sergiu Boeru, secretar al partidului, la acea oră. Ceea ce însă este cu adevărat important însă, abia acum urmează. Plângerea la DNA nu a fost făcută de vreun liberal supărat sau de vreun alt opozant politic al celor menționați în sesizare, ci chiar de unul dintre pesediștii din oraș, membru de seamă ai PSD Huși. Dar pentru a nu tulbura ancheta explozivă în care sunt semnale clare că se fac pași importanți în sensul stabilirii adevărului, vom proteja identitatea reclamantului, iar numele său convențional va fi “Mateescu”. Acesta, de altfel, a și cerut procurorilor DNA să îi protejeze numele, temându-se, după cum se arată în plângere, de primarul Ioan Ciupilan, pe care îl consideră “extrem de răzbunător”.
Plângerea în care se descriu pe larg aspecte penale din culisele municipiului Huși, acolo unde se fac și se desfac toate mișcările cu bani publici și cu funcții în instituțiile publice, a ajuns de câteva luni la DNA București. Sunt informații că lucrurile încep să se miște, pentru a se stabili adevărul în această cauză. Ceea ce a atras atenția anchetatorilor a fost în primul rând faptul că reclamantul nu este vreun opozant politic al liderilor PSD de la Huși, hotărât să le facă acestora viața grea, ci, din contră, este chiar un coleg de-al lor, membru marcant al organizației locale a PSD. Poate de aceea, tot ceea ce avea omul de mărturisit anchetatorilor, cu scopul declarat de a “stopa furturile din bani publici și de a se disocia el, ca persoană, de asemenea practici penale”, le-a dat procurorilor de gândit. Reclamantul a cerut ca să îi fie protejată identitatea, temându-se de răzbunarea celor dați în vileag.
Acuzații grave despre milioane de lei, alocate prin CL pentru lucrări edilitare, dar “scurse” în buzunarele membrilor PSD, prin firme de casă
Conținutul sesizării este unul de-a dreptul exploziv. “Mateescu”, reclamantul care a fost ani la rând în nucleul organizației PSD Huși și care a cunoscut nemijlocit întreg mecanismul prin care se conduce acum orașul, nu a făcut deloc economie de detalii. Acesta a acuzat faptul că sumele uriașe alocate pentru diverse lucrări locale din oraș (cum ar fi cele la Colegiul Agricol sau la Bibliotecă și Casa de Cultură), în realitate, ajung la firma obscură a lui Ioan Iacob, membru PSD și mâna dreaptă a primarului Ioan Ciupilan. Ca un detaliu care ar explica de ce multe lucrări făcute în oraș sunt dezastruoase, recent, din cauza uneia dintre lucrările făcute la Colegiul Agricol de firma lui Iacob, s-a dărâmat tavanul unei clase, iar DSP Vaslui a retras acestei școli autorizația sanitară. De asemenea, reclamantul a vorbit și despre modul în care membrii PSD ar face bani buni cu spațiile comerciale din piața agroalimentară, dar și prin Clubul Sportiv nou înființat la Huși, unde un alt membru PSD a fost pus manager.
Procurorii au aflat de la reclamantul membru PSD cum se falsifică, pas cu pas, o votare la partid
Cele mai grele aspecte ale plângerii penale vizează spitalul Huși și pe managerul Bogdan Popa. Reclamantul își asumă răspunderea pentru faptul că a cunoscut modul în care s-a organizat așa-zisul concurs pentru postul de manager al spitalului Huși, unde, spune acesta, au fost în comisie membri PSD, între care secretarul de partid, Sergiu Boeru. Acesta relatează anchetatorilor cu lux de amănunte cum s-a petrecut tot simulacrul, în urma căruia Bogdan Popa, membru PSD, fără niciun alt merit profesional sau experiență în management, a ajuns să fie manager al unității medicale. Drept dovadă, la cea mai recentă evaluare a activității, acesta a luat “satisfăcător”, cel mai slab calificativ. Odată ajuns în funcție însă, managerul Popa și-a transformat spitalul în propria moșie, mai arată reclamantul. Pesedistul mai relatează și modul în care Bogdan Popa, drept mulțumire pentru Sergiu Boeru că l-a pus manager la spitalul Huși, l-a ajutat în septembrie 2022, să ajungă și el președinte al PSD Huși. Relatările din plângerea penală conțin discuții dintre medicul Popa și Sergiu Boeru, care pun la cale falsificarea votării. Managerul Bogdan Popa îi dă asigurări lui Sergiu Boeru că el va aduce angajați de la spitalul Huși, pe care îi va face peste noapte membri PSD și care îl vor vota pe Boeru.
Angajații spitalului Huși au ajuns masă de manevră pentru managerul Bogdan Popa, se arată în plângerea depusă la DNA
Stenogramele din dosar sunt de-a dreptul scandaloase. Angajații spitalului Huși devin masă de manevră în chestiuni politice, se arată în plângere. Se dau nume concrete și multe detalii care nu pot fi, deocamdată, dezvăluite, ca să nu dăuneze anchetei. Iată însă, un fragment din plângerea penală, ajunsă la DNA: “Modul de operare, adaug faptul că domnul Popa Bogdan (fiind numit în funcția de manager al Spitalului de către o comisie de concurs ad-hoc, formată din consilierii Matei Ionel (veterinarul fermei Ciupilan!), Iacob Ioan și… Boeru Sergiu!) s-a simțit probabil dator să-l recompenseze pe acesta din urmă, susținându-l în alegerea ca președinte de filială de partid. Cum au procedat? Personal am asistat, la o discuție între cei doi, la sediul partidului, în care s-au schimbat următoarele replici: Popa Bogdan (către Boeru Sergiu): Eu pot să-ți aduc 70 de oameni!… Boeru Sergiu: Dacă îmi aduci 70 de oameni, îți dau (nota bene n.m.) 70 de mandate!… Popa Bogdan: Bine, atunci!.. De restul mă ocup eu, cu cine să voteze… e treaba mea!”… În felul acesta se purtau discuțiile pregătitoare de fraudare a alegerilor”, se arată în plângerea penală. În fapt, la conferință, acești angajați ai spitalului au participat fiind coordonați de către numita P. M. și soțul acesteia, îngrijitoare a spitalului „Dimitrie Castroian” și „apropiată” a managerului Popa și soțul brancardier în secția urgențe, angajați care recunoșteau deschis, că: „Au venit pentru șefu (adică Popa Bogdan n.m.) să-l voteze pe Boeru Sergiu”! Câteva dintre aceste persoane sunt: V. O., asistentă medicală („Am venit să votez cu cine mi-a spus șeful meu să votez!… Pentru șeful meu votez”!…), O. M., asistentă șefă, secția chirurgie, G. O., secția infecțioase, M., inginer mecanic de întreținere sau/și PSI, … C., secretara managerului Popa Bogdan, A., brancardier în secția de urgențe, un alt brancardier de la secția de pneumologie și alții, al căror nume nu le cunosc”, se arată în sesizarea adresată procurorilor Anticorupție. Procurorii nu au rămas indiferenți la multele aspecte sesizate chiar din sânul PSD Huși și sunt informații că dosarul își urmează cursul, pentru stabilirea adevărului.