spot_img
spot_img
8 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dorul de îngeri al poetului Dorin Pânzariu

- Advertisement -

Domnul Dorin Pânzariu îsi deapãnã firul existentei pe un tãrâm încãrcat de legendã si istorie. Satul dânsului, Lipovãtul, îsi leagã numele de pãdurile de tei, arborii atât de iubiti de poeti, în primul rând de Eminescu, din care se ivea uneori un Fãt-Frumos. Pe aici si-a purtat ostile Bogdan-Vodã înaintea Bãtãliei de la Crasna, pe aici vitejii lui Stefan cel Mare i-au urmãrit pe turcii înfrânti la portile Vasluiului. Cinstirea strãmosilor si strãvechea spiritualitate româneascã par a izvorî în permanentã din bisericuta de lemn din secolul al XVIII-lea, bijuterie a strãvechii arhitecturi românesti, continuatoare a unui legendar asezãmânt monahal, închinat la Sfântul Munte Athos.

Poezia lui Dorin Pânzariu din placheta de fatã, intitulatã “Dor de îngeri”, pare la rândul sãu zãmislitã din toate cele de mai sus, trecute prin sufletul poetului. Ca o boare blândã de vânt, suflul celor petrecute în timp învãluie inspiratia autorului care are curajul astfel sã scrie ceea ce numim astãzi poezie patrioticã. Da, îti trebuie într-adevãr curaj pentru aceasta! Dupã 1989, în atmosfera generalã de confuzie, poezia patrioticã a fost asociatã în mod absurd orientãrilor literare ale vechiului regim, ignorându-se faptul cã poetii patrioti au fost cei care au umplut închisorile comuniste. Trãind totodatã o adevãratã degringoladã în domeniul creatiei poetice, se încearcã tot felul de experimente si de imitatii, ajungându-se în extremis la ceea ce s-a întâmplat anul acesta la concursul “Mihai Eminescu”, la poezie pornograficã.

La curajul de a scrie poezie patrioticã s-a adãugat si acela de a exprima sentimentele în structurile clasice ale poeziei. Totodatã, asa cum dovedeste în unele creatii, poetul stãpâneste si formele moderne. Vom întâlni alãturi de versurile grupate în strofe, si având rime, si creatii în stil contemporan cu versuri albe. De altfel, disputa vers clasic-vers modern mi se pare lipsitã de substantã si ne aminteste de o alta, sanctionatã cu inteligentã de Caragiale. Se înfruntau pe atunci artizanii artei cu tendintã cu cei ai artei pentru artã. Marele nostru clasic spunea cã “nu conteazã de care parte a baricadei esti, conteazã numai arta cu talent…”.

Si domnul Pânzariu dovedeste din plin cã are talent atunci când mânuieste versul clasic, dar si când recurge la procedeele moderne. Importantã în poezie este transmiterea fiorului poetic prin intermediul imaginilor artistice pe care le întâlnim din belsug în versurile domnului Pânzariu, de exemplu: “ceatã astralã”, “lumina vitalã”, “nectar de comori”, “praf de stele”, “doine furate”, “cununi de stele”, “mãrgãritare de lacrimi” etc.

Titlul în sine este o metaforã, “Dorul de îngeri” este dorul pentru eroii patriei. Structura plachetei cuprinde un amplu poem în prozã, versuri grupate în “Scrisori neexpediate” si “Cugetãri în transee”, care dovedesc originalitate si genereazã impact emotional asupra cititorului. Volumul de versuri al lui Dorin Pînzariu – “Dor de îngeri”- va fi lansat duminicã, 10 iunie, ora 14:00, la Lipovãt, în cadrul unei manifestãri dedicate Marii Uniri.

Dan RAVARU

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.