spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

UPDATE: Domnilor doctori, vã puteti uita la ea?

- Advertisement -

UPDATE Ministrul Sãnãtãtii promite TOLERANTÃ ZERO în cazul fetitei care a murit de la o injectie cu ampicilinã si trimite

“Vã asigur cã nu existã tolerantã fatã de vreun act de nerespectare a procedurilor”, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Nicolae Bãnicioiu, comentând astfel tragedia de la Husi, unde o fetitã de patru ani a murit sub ochii medicilor, la nici o orã de la internare. Ministrul Bãnicioiu a declarat, într-o interventie telefonicã la Antena 3, cã institutia pe care o conduce a dispus deja un control la Spitalul din Husi si a dat asigurãri cã ministerul va actiona rapid si eficient în acest caz. “E vorba de proceduri si protocoale terapeutice pe care medicul ar fi trebuit sã le respecte la internare. Evident cã medicul ar fi trebuit sã le cunoascã. (…) Chiar dacã spitalele nu mai sunt în subordinea Ministerului Sãnãtãtii, ci în cea a Consiliilor Locale, medicii trebuie sã respecte întru totul normele pe care noi le stabilim”, a declarat ministrul, la Antena 3. “La fel ca la Iasi, vom face recomandãri si vã asigur cã nu va exista tolerantã fatã de vreun act de nerespectare a vreunei proceduri”, a mai spus Nicolae Bãnicioiu. Ministrul a mai spus cã echipa de control va face un raport si, în functie de concluziile specialistilor, în cazul în care se va stabili cã a fost o culpã medicalã, vor fi fãcute recomandãrile de sanctionare a celor vinovati.

Domnilor doctori, vã puteti uita la ea?

REMUSCÃRI O familie din satul Plopi, comuna Bunesti Averesti, trãieste în aceste zile cea mai cumplitã dramã pe care niste pãrinti o pot îndura: îsi înmormânteazã fetita de numai 4 ani, care s-a stins, spun ei, într-un mod ce îi face sã creadã cã… undeva s-a gresit. Familia acuzã cadrele medicale de neglijentã: “Doamna doctor nu s-a uitat în gâtul fetitei, ca sã vadã ce are. I-a fãcut doar o injectie, dupã care copilul s-a învinetit si a murit. Vrem doar sã stim care e adevãrul. Poate noi suntem vinovati, cã nu am dus-o mai repede la spital, dar mãcar sã stim, iar din tragedia noastrã sã învete si alti pãrinti”. Pãrintii au fãcut plângeri la Colegiul Medicilor si la Politie!

Un doliu mare la usa casei, iar alãturi, multe coroane de flori, înconjurând câteva fotografii cu Maria Alexandra Bedregeanu. Fetita zâmbeste din poze si, dincolo de cadrul funebru, nimeni nu ar spune cã aceasta… nu mai este. “Nu poate muri un copil, pur si simplu, trebuie o cauzã. Nu a fost bolnav, a fost la grãdinitã, s-a jucat ziua prin curte, cum e posibil ca noaptea sã moarã?”, murmurã rudele îndoliate, venite sã aprindã lumânãri la cãpãtâiul micutei. Cu totii stiu cã explicatii ar putea fi multe, însã ele nu vor putea schimba cu nimic soarta fetitei. Tatãl acesteia a sustinut cã ar vrea sã stie cine si unde a gresit în acest caz tragic, deoarece, cu gândul la ceilalti doi copii pe care îi mai are – o fetitã de 2 ani si un bãiat de numai 2 luni -, vrea sã stie cum sã îi protejeze mãcar pe ei. “Nu ne-a lãmurit nimeni. Noi am gresit sau cei de la spital? Noi am dus-o cum am vãzut cã temperatura ajunge la 39, cu speranta cã la spital medicii o vor face bine. Iar la spital a murit, imediat dupã ce i s-a fãcut o injectie. Nu acuzãm, nu vrem asta, dar vrem mãcar o lãmurire”, spun rudele.

“Pânã a murit m-a întrebat: <<mamaie, când mergem acasã?>>“

Bunica fetitei, sfârsitã de atâta plâns, povesteste cum s-a întâmplat totul. “S-a întâmplat vineri totul. Dimineatã a mers la grãdinitã, nu era nimic grav, nu îi era rãu, parcã putinã febrã. I-a dat mama ei Nurofen, iar apoi când a venit de la grãdinitã, a spus cã o cam doare gâtul. I-a dat din nou Nurofen, dupã care ea a adormit un pic, dupã ce s-a uitat la desene animate. Apoi s-a trezit, s-a jucat prin curte, prin grãdinã. Apoi seara, când stãtea în pat, am vãzut cã era cam fierbinte. I-am luat temperatura si avea 38. Am zis sã-i facem o frectie cu otet, comprese, ce ne-am priceput. Iar i-am dat Nurofen. Pe la 11 noaptea, tot eram cu ochii la ea si, luându-i temperatura, am vãzut cã are 39. Am sunat imediat Salvarea. Ne-am dus cãtre spital, cu gândul cã va fi bine”, spune bunica, Cornelia Bedregeanu, 46 ani. “Acolo era doamna doctor Bianu. I-a luat temperatura, a cântãrit-o. Atât. Nu i-a fãcut nimic altceva. Nu a consultat-o, nu s-a uitat în gât. Dar eu am spus cã stie doamna doctor ce face, nu pot eu sã spun ce e de fãcut. Doamna doctor s-a sfãtuit cu o asistentã, apoi i-a fãcut o injectie cu ampicilinã, apoi i-a pus niste perfuzii si am auzit ceva de hidrocortizon, dar nu stiu sã spun exact termenii medicali. Imediat dupã injectie, fetita a început sã se simtã mai rãu si sã spunã cã o doare burtica. Le-am spus cã fetitei îi este rãu. Le-am vãzut pe toate asistentele cam panicate, cam agitate si am înteles cã nu e bine. Copilul a început sã se umfle la burticã, la fatã. M-am speriat. Ea, mititica, tot vorbea cu mine si mã întreba <<Mamaie, când mergem acasã? Când mergem acasã?>>. Deodatã a început sã se schimbe la fatã, sã se învineteascã si, dupã câteva minute, s-a stins. Era cam 2 noaptea, cred. Am început sã tip, sã cer ajutor, dar degeaba! Nimic nu mai era de fãcut. Sunasem, între timp, la bãiat, la tatãl fetitei, care a venit cu bunicul cât au putut de repede”, povesteste bunica, cu vorbe pe care abia le mai poate rosti.

Familia crede cã a fost alergicã la antibiotic!

“Au deconectat-o de la aparate si apoi douã ore am stat cu fetita moartã în salon, singuri, noi trei. Apoi a venit cineva care i-a spus bunicului sã o ia în brate sã o ducã la morgã. Asta a fost dureros! Cum adicã, sã o ia bunicul pe fetita moartã sã o ducã la morgã? Dar a dus-o, nu a avut încotro. Au spus cã nu are cine sã o ducã. Noi nu vrem sã reprosãm nimic nimãnui, nu acuzãm. Vrem doar sã stim a cui a fost vina. Poate cã nu ar fi trebuit sã i se facã antibioticul acela, fãrã sã se facã testul. Ea nu mai fãcuse niciodatã antibiotic. Noi credem cã a fost alergicã si a intrat în soc”, a mai spus bunica.

VARIANTA MEDICILOR

“Poate cã din asemenea situatii, pãrintii învatã cã orice copil trebuie prezentat la medic de la primele semne de boalã”!

Cu toate acestea, specialistii de la Medicina Legalã nu confirmã bãnuiala familiei. Din rezultatul necropsiei nu rezultã cã medicii ar fi gresit, administrându-i acel antibiotic. Epiglotita, faringita si insuficienta respiratorie au fost cauzele mortii. Cadrele medicale ale spitalului municipal spun cã au fãcut totul pentru micutã, dar starea sa a fost ireversibilã, dupã un stop cardio-respirator, care, în ciuda manevrelor de resuscitare, a dus la deces. Diagnosticul a fost acela de epiglotitã si insuficientã respiratorie. “Da, poate cã din asemenea situatii, pãrintii învatã cã orice copil trebuie prezentat la un medic de la primele semne de boalã. Nu trebuie asteptat nicio clipã. Nu trebuie dat tratament dupã ureche, medicamente luate din farmacii, fãrã recomandare. Copiii snt foarte sensibili. E foarte important acest lucru”, au spus specialistii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.