DOLIU… Unul dintre cei mai apreciați profesori din județul Vaslui s-a stins din viață duminică, 7 mai, la vârsta de 77 ani. Este vorba despre Petru Ignat, profesor de matematică și fost director coordonator al școlii din comuna Zăpodeni. “A fost un coleg model pentru noi, un foarte bun pedagog, deținea arta dialogului, avea har la matematică și era un om dedicat profesiei lui. De pe mâna lui au ieșit mulți ingineri, mulți profesori, poate sute”, a declarat profesorul Constantin Gavril, omul alătui de care regretatul dascăl a condus școala din Zăpodeni, mai bine de zece ani. Profesorul Petru Ignat este tatăl directorului de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, prof. Cătălin Ignat. Va fi condus pe ultimul drum joi după-amiaza, în comuna în care și-a dedicat întreaga viață și pe care a condus-o timp de trei ani, în perioada 1991-1994.
Unul dintre oamenii care cunoaște cel mai bine activitatea profesorului Ignat este fostul său coleg Constantin Gavril. Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai importante momente din viața camaradului său: “Petru Ignat s-a născut pe 27 decembrie 1945 în satul Delea, comuna Zăpodeni. A făcut clasele I-IV în satul natal, iar clasele V-VII le-a făcut la Școala Zăpodeni – centru, făcând naveta pe jos. Apoi a urmat cursurile Liceului Teoretic Nr. 1, actualul Liceu “Mihail Kogălniceanu”, fiind foarte bun la matematică și avându-l ca dascăl pe renumitul profesor Brânzei. În tot acest timp, adică patru ani de zile, a făcut naveta pe jos la liceu. Așa erau vremurile, nu erau mijloace de transport ca acum. Venea până pe Castanilor, iar de acolo o lua pe jos, prin pădure, și venea la liceu. După ce a absolvit studiile liceale, a urmat cursurile Institutului de Matematică și Fizică din Iași și pe care le-a absolvit și, având medie bună, a fost repartizat în stațiunea Borsec, dar a refuzat și a venit în comuna Zăpodeni ca profesor de matematică. A fost încorporat imediat în armată, iar după șase luni de zile s-a întors în comuna Zăpodeni”, a povestit profesorul Gavril.
Profesorul Ignat, director coordontor al școlii din Zăpodeni. A condus comuna timp de trei ani
După ce s-a întors din armată, ascensiunea profesională a profesorului Ignat a continuat: “În anul anul 1968, odată cu apariția județelor, a apărut și funcția de director coordonator de școală. În Zăpodeni a fost numit un învățător, însă în 1970 acesta a fost înlocuit cu profesorul Ignat. Mi-a fost șef până în anul 1980, când am devenit eu director coordonator de școală, iar el, director adjunct. Un moment important din activitatea sa a fost în ’72, când s-a înființat internatul. Era singurul internat din zona noastră, veneau copii din Ștefan cel Mare, Ferești, Văleni, chiar și din alte localități pentru a face prima treaptă de liceu. Copiii beneficiau de cazare și masă, nu plăteau nimic. Școala a fost înzestrată, timp de doi ani de zile, și cu o mașină ARO. Era o lucru deobsebit atunci să ai o astfel de mașină. În anul ’80 și-a luat și gradul I la matematică, cu nota maximă – 10. A fost director adjunct al internatului până la revoluție. Apoi, a fost primar timp de trei ani: de pe 15 septembrie 1991 până pe 15 septembrie 1994, un an de zile a fost numit, iar apoi a fost ales. Nu și-a dus mandatul până la capăt, s-a retras, pentru că era o perioadă dificilă. Fiind o comună destul de mare, cu multe sate, era foarte greu, nu erau mijloace de transport ca acum, ci doar o căruță cu doi cai. Pentru noi, toți ceilalți colegi de cancelarie, a fost un profesor model din multe puncte de vedere. L-am apreciat nu doar ca profesionit, ci și ca om. Niciodată nu ne-am certat, discutam întotdeauna constructiv, ne spuneam opiniile, le argumentam și, astfel, ajungeam la un numitor comun. Îmi pare extrem de rău că nu mai este printre noi, azi dimineață am primit și eu vestea trecerii sale la cele veșnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a declarat profesorul Constantin Gavril, fost primar al comunei Zăpodeni.
Odihnă veșnică…
„Omul sfințește locul”
Și a sfințit domnul Ignat școala cu un devotament greu de egalat. A fost un excelent pedagog, om al cifrelor care a inspirat dragostea pentru matematică multor copii și școala era de referință printre instituțiile județului.
Școala a strălucit la propriu sub bagheta sa, formatia de dansuri populare a elevilor umplea inima tuturor de bucurie prin atâtea distincții primite…
Dumnezeu să vă odihnească, domnule profesor!