spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

DOI VASLUIENI, CONTROLATI LA AVERI DE INSPECTORII FISCULUI!

- Advertisement -

Politia secretã a Fiscului face verificãri la averi

CONTROL SEVER… Douã persoane fizice din judetul Vaslui, care detin averi mari, acumulate dupã anul 2011, vor fi verificate de cãtre o echipã specialã a ANAF, pentru a vedea dacã între ceea ce detin, averile personale, si veniturile declarate la Fisc sunt diferente semnificative. Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã realizeazã cele mai multe verificãri ale averilor detinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34), Bucuresti (31), urmate de judetele Suceava (14), Buzãu (10) si Tulcea (10), din cele 313 persoane stabilite pentru primã fazã a programului derulat. La polul opus se situeazã judetul Vaslui, cu doar douã persoane fizice verificate, cele mai putine din tarã, dar si judete ca Dâmbovita, Arad, Caras-Severin, Bistrita-Nãsãud si Covasna, în care sunt verificate câte trei persoane. Numele acestora nu au fost date publicitãtii. “Nu vã putem spune cine sunt persoanele verificate, nu se stiu numele lor, totul tine de secretul fiscal. Sunt echipe de verificare care primesc toate informatiile de la Bucuresti”, a spus o sursã din cadrul Fiscului iesean. Printre cei verificati este posibil sã fie cãmãtari, medici, functionari care au realizat venituri mari, imposibil de justificat dintr-un salariu de angajat la stat.

Pe 6 august a.c, ANAF a anuntat cã a demarat programul de asigurare a conformãrii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal bazat pe analize de risc, în urma cãrora au fost identificate si alte persoane fizice decât cele din grupul Persoanelor Fizice cu Averi Mari care prezintã risc fiscal ridicat. În esantionul de risc a persoanelor fizice cu risc fiscal intrã persoanele fizice cu avere afisatã semnificativã (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditãri acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din strãinãtate, cheltuieli personale ridicate), dar nejustificatã de veniturile declarate. Programul Fiscului vizeazã verificarea veniturilor si a declarãrii acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a cãror sursã nu a fost identificatã, cât si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. Agentia de Administrare Fiscalã a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferenta între veniturile estimate si cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei.

Iatã cum s-au stabilit listele cu persoane care vor fi verificate!

Conform legii, selectarea persoanelor fizice ce urmeazã a fi supuse verificãrii fiscale prealabile documentare s-a fãcut din lista persoanelor care depãsesc riscul minim acceptat de administratia fiscalã. Astfel, s-au solicitat informatii referitoare la persoanele fizice supuse verificãrii fiscale de la institutii cum sunt bãncile, A.N.C.P.I., notarii publici, directiile de impozite si taxe locale, Directia înmatriculãri vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Registrul naval, Registrul aeronautic, precum si de la persoanele fizice si juridice ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificatã. De exemplu, de la institutiile bancare s-au obtinut toate extrasele de cont bancar referitoare la perioada verificatã, de la Autoritatea Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã s-au cerut date privind proprietãtile imobiliare pe care acestia le detin pe întreg teritoriul tãrii, în timp ce de notarii publici s-au cerut contractele încheiate de persoana verificatã si autentificate în perioada supusã controlului, având drept obiect bunuri, valori sau tranzactii. Alte informatii privind masinile de lux, clãdiri sau alte tranzactii financiare s-au solicitat de la directiile de impozite si taxe locale, de la Directia înmatriculãri vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de la registrul aeronautic si registrul naval. Dacã între venitul la verificarea preliminarã si venitul declarat este o diferentã semnificativã, respectiv o diferentã de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, verificarea continuã si se emite persoanei în cauzã avizul de verificare. Urmare primirii acestui aviz, persoana verificatã are la dispozitie 60 de zile pentru a prezenta organelor de verificare documente justificative sau alte clarificãri relevante pentru situatia sa fiscalã.

La Iasi, s-a deschis un birou special pentru verificarea marilor averi

Mai trebuie spus cã locul desfãsurãrii verificãrii fiscale este sediul organului fiscal, respectiv sediul centrul al Directiei de Verificãri Fiscale sau la serviciile regionale de verificãri fiscale. Conform unor informatii, la Directia Regionalã de Administrare Fiscalã Iasi s-au pregãtit spatiile în care vor lucra inspectorii selectati de ANAF. Durata efectuãrii verificãrii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul in care sunt necesare informatii din strãinãtate. La final, se va face un raport care va sta la baza emiterii deciziei de impunere sau, dupã caz, a unei decizii de încetare a procedurii de verificare, în cazul în care nu se ajusteazã baza impozabilã.

“Nu sunt oameni de afaceri, cei care au astfel de averi ascunse”

“Eu am zeci de angajati si nu mai stiu cum sã plãtesc salariile si dãrile cãtre stat, plus bãncile. Sunt, însã, în Vaslui, oameni care îsi ridicã vile impresionante, se îmbracã numai în haine de firmã, desi lucreazã în Sãnãtate, pe la tot felul de servicii din oras. De unde bani pentru vilele cu câteva etaje, excursii în strãinãtate, an de an, haine de firmã, masini de zeci de mii de euro si tot felul de mofturi? Dintr-un simplu salariu de functionar? Mã îndoiesc. Sper sã iasã la ivealã toti cei care fac cãmãtãrie, care s-au îmbogãtit prin tot felul de unitãti de stat, prin metode necinstite” – opinia unui administrator de firmã din judetul Vaslui.

300.000 de români vor avea probleme cu Fiscul

ESANTION…Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obtin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru esantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre acestia se numãrã asociati sau actionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpãrat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achizitionat masini mai scumpe de 25.000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.