spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Doi români au inventat şi produc cărămida din sticlă reciclată şi beton. Cât costă materialul mult mai rezistent la foc, presiune sau la ciclul îngheţ-dezgheţ

- Advertisement -

Reprezentanţii unor firme private din Tulcea au creat blocheţii ecologici din beton cu conţinut ridicat de sticlă reciclată, un model de economie circulară, unde în locul resurselor naturale sunt folosite deşeuri reciclabile.
Ionuţ Tudorache, reprezentant al JT Group, firma care se ocupă de salubritate în judeţul Tulcea, inclusiv în Delta Dunării, şi Alexandru Lescai, reprezentant al firmei Remondis, au impresionat la Ugal Invent, un salon internaţional de inventică şi inovare organizat recent la Galaţi, cu un produs ecologic proaspăt omologat de OSIM: blocheţii din beton cu conţinut de sticlă reciclată.   România are o mare problemă în momentul de faţă cu deşeurile de sticlă, în condiţiile în care acestea nu se pot revinde în forma în care au ieşit iniţial pe piaţă, astfel că singura soluţie este reciclarea. Soluţia a venit de la Tulcea. Din nevoia de a folosi deşeurile de sticlă care reprezentau o problemă serioasă acum şase ani pentru firma de salubritate s-a înfiinţat o altă firmă, Remondis. JT Group a achiziţionat un utilaj folosit pe navele NATO, care nu reciclează sticla în mod tradiţional, adică prin concasare, tocare, urmând ca aceasta să fie apoi retopită şi folosită la noi ambalaje. ”Frecvenţa rotorului şi impedanţa utilajului crează o implozie controlată, iar structura sticlei se crapă efectiv. Rezultă nişte granule din sticlă fără muchii ascuţite, de diferite dimensiuni, de la 0 la 16 milimetri. Arată ca nişte cioburi de sticlă, dar care nu taie. Sticla intră apoi în nişte separatoare şi sortatoare care elimină resturile organice, etichetele, iar la final se obţin trei tipuri de granule: 0-4 milimetri (nisipul de sticlă), 4-8 milimetri (criblură de sticlă) şi 8-16 milimetri (pietriş de siclă)”, ne explică Ionuţ Tudorache.   O vreme firma de salubritate a reuşit să comercializeze sticla reciclată pentru filtre de apă, ca decoraţiuni sau sticlă artizanală, ori în componenţa vopselurilor sau tencuielilor. Chiar şi aşa, era o piaţă prea mică pentru cantitatea enormă de deşeuri de sticlă pe care JT Group trebuia să o valorifice cumva, astfel că firma Remondis a început să facă muncă de cercetare şi teste pe combinarea sticlei reciclate cu betonul.    Rezultate incredibile la testul îngheţ-dezgheţ, de ignifugare şi cel termic   În primul rând, s-au efectuat teste comparative cu agregatele naturale obţinute într-o carieră, vorbind de nisip, criblură şi pietriş, constatându-se că sticla reciclată are proprietăţi net superioare. ”De aici ne-a venit ideea să o integrăm în beton.

Citeste mai mult: adev.ro/q22ila

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.