spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

DOI PATRONI CU CĂTUSE

- Advertisement -

• Alti doi administratori de firme au fost audiati de procurorii DIICOT în cazul spălării de bani • ei sînt acuzati că au emis facturi fictive si au produs prejudicii de zeci de miliarde • parte din firmele înfiintate în scopul eludării legii au fost cesionate către tineri proveniti din centrele de plasament •

Procurorii din cadrul DIICOT Neamt au în lucru un amplu caz de economie subterană, fiind vorba de evaziune fiscală si spălare de bani. De la data începerii cercetărilor si pînă acum mai multi patroni au dat cu subsemnatul în fata anchetatorilor. Ieri, 21 martie 2012, au fost retinuti alti doi administratori care si-au implicat firmele în afaceri necurate. S-au ales cu acuze penale Stefan Ionut Tendeleu, de 27 de ani, din Piatra Neamt, administratorul societătilor Autocar si Tuberias, precum si Roland Claudiu Hagima, de 35 de ani, cel care administrează Fabrizio Edil Construct si Edil Seaqest. La ora închiderii editiei urma să se decidă dacă este cazul să fie retinuti pe bază de ordonantă si dacă astăzi, 22 martie 2012, vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventivă pentru acuzatii de aderare la grup infractional organizat, evaziune fiscală si spălare de bani, în diverse forme de participatie. În esentă, activitătile desfăsurate de cei doi sînt pe tiparul celorlalti membri ai grupării pusi sub învinuire pînă acum de oamenii legii. Acestia sînt suspectati că au făcut „miscări“ necurate cu facturi fiscale, lucru care s-a soldat cu fraudarea bugetului de stat cu sume considerabile. „Au fost emise facturi fictive de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi către mai multe societăti din Neamt. Pe lîngă prejudiciul initial de 150 miliarde de lei vechi din acest dosar, pentru al doilea învinuit mai este un prejudiciu de aproximativ 14 miliarde de lei vechi. Cercetările sînt în curs de desfăsurare, încercăm identificarea tuturor persoanelor implicate si stabilirea contributiei fiecăruia la prejudicierea bugetului de stat“, a declarat procurorul Cezar Talpău, seful Biroului teritorial Neamt al DIICOT. De mentionat este faptul că pentru obtinerea unor cîstiguri cît mai consistente, în cauză nu s-a lucrat numai pe societătile comerciale mentionate, ci si pe alte firme înfiintate special în acest scop.

Unul din învinuiti a „lucrat“ si sub alt regim

După operatiunile frauduloase, agentii economici astfel creati au fost trasi pe linie moartă, iar învinuitii le-au cesionat către tineri care provin din centrele de plasament. Stefan Ionut Tendeleu a lucrat exclusiv pe reteaua condusă de pietrenul Andrei Părpăută, de 37 de ani, acesta fiind deocamdată singurul arestat în acest caz spectaculos. Aici faptele au avut loc în perioada 2009-2011.

Activitatea infractională a lui Roland Claudiu Hagima este ceva mai veche si a debutat din anul 2008, cînd o vreme a „lucrat“cu o altă persoană în aceleasi tipuri de operatiuni pe lîngă lege. Se pare că acesta ar fi fost folosit pentru înfiintarea de firme pe care s-au tras marile tunuri, de aici si un plus la pagubă de 14 miliarde de lei vechi. Ulterior însă, acesta a fost cooptat în reteaua condusă de Părpăută. În fata anchetatorilor cei doi învinuiti au explicat modul în care a functionat afacerea lor de „succes“. Au dat declaratii amănuntite despre cum erau înfiintate firmele pe care au lucrat, rolul fiecărei persoane în aceste societăti si în modul de completare a facturilor fiscale. De asemenea au dat amănunte referitoare la modul în care circulau banii în conturile bancare ale firmelor, dar si detalii despre cum erau retrase si utilizate lichiditătile. Reamintim că cercetările în acest caz au demarat la începutul lunii februarie 2012, cînd procurorii DIICOT au retinut trei persoane sub acuzatii de aderare la un grup infractional organizat, evaziune fiscală si spălare de bani. În cauză mai sînt si alti învinuiti care au interdictia de a părăsi tara. Cu totii ar fi exponentii unei grupări de criminalitate organizată specializată în spălarea de bani proveniti din infractiuni economice. Ei au folosit societăti comerciale înregistrate pe numele persoanelor din anturajul lor si au desfăsurat operatiuni fictive de ordinul zecilor de miliarde. Banii din aceste operatiuni nereale erau scosi de la bancă, în numerar, de către Părpăută, acesta avînd drept exclusiv pentru tranzactiile bancare. Anchetatorii au mai stabilit că învinuitii distrugeau facturile si închideau firmele după efectuarea tranzactiilor ilicite pentru a nu fi trasi la răspundere penală. Operatiunile s-au desfăsurat pe cel putin 45 de firme, iar pînă în acest moment paguba în dauna staului este estimată la 164 miliarde de lei vechi.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.