spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Doi importanti oameni de culturã au plantat stejari în Grãdina Publicã „Mihai Sturza” din Bârlad (FOTO)

- Advertisement -

STEJARI … CULTURALI Surprizã frumoasã fãcutã pe 8 decembrie, de cãtre douã nume de referintã ale culturii române, care au aflat de campania de plantãri de arbori din Grãdina Publicã a Bârladului. Cetãteni de onoare ai Municipiului, reputatii pictor Dragos Pãtrascu, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România si scriitorul Lucian Vasiliu, membru al Uniunii Scriitorilor din România si Republica Moldova, au plantat stejari, alãturi de edilii bârlãdeni, care au initiat campania acum douã sãptãmâni si la care au participat deja sute de bârlãdeni.

<<Am rãmas mai mult decât plãcut surprins în momentul în care domnii Pãtrascu si Vasiliu, nume importante ale culturii române, mi-au spus cã vor profita de prezenta lor în Bârlad, fiind stabiliti în Iasi, pentru a lua parte la actiunea noastrã de plantãri de arbori din Grãdinã. Sunt cetãteni de onoare ai Bârladului si, pe bunã dreptate, îsi meritã fãrã echivoc, statutul! S-au implicat mereu, si încã o mai fac, în viata culturalã, socialã si civicã a urbei. Sunt niste prieteni adevãrati ai Bârladului, ceea ce mã îndreptãteste sã le multumesc public în numele tuturor cetãtenilor municipiului nostru. Prin gestul lor, si-au pus amprenta, definitiv, în Grãdina „Mihai Sturza”. Personal, am convingerea cã lectia de moralitate si sprijin civic predatã astãzi de cei doi prieteni dragi nouã este o lectie de viatã. Una bunã, din care cu totii am avea câte ceva de învãtat!”, a transmis primarul Bârladului, la finalul unei „sesiuni” de plantãri la care cei doi oaspeti au rezistat, în ciuda temperaturii neprietenoase, circa 45 de minute. Cât timp au muncit, oaspetii si-au pus definitiv amprenta în Grãdinã, unde au plantat câte un stejar fiecare si un al treilea alãturi de primarul Dumitru Boros. Chiar dacã vremea a pãrut a fi potrivnicã activitãtilor de plantare, cei care au „dat verde” actiunii au fost inginerii horticoli ai Primãriei, care au constatat cã sunt îndeplinite cele mai bune conditii de mediu (sol) pentru plantarea arborilor de rezistentã, în special stejar.

Amprenta culturalã a celor doi cetãteni de onoare ai Bârladului!

Cele douã mari personalitãti bârlãdene, recunoscute pe plan national si international, au primit titlul de „Cetãtean de Onoare” al Bârladului în decembrie 2019. Este vorba despre artistul plastic Dragos Pãtrascu, si poetul Lucian Vasiliu. 30 septembrie, când au fost dezbãtute cele douã proiecte de hotãrâre, consilierii PSD nu s-au lãsat pânã când n-au dovedit o „vastã” culturã, solicitând, culmea, cã cei care erau propusi sã mai primeascã acest titlu onorific, sã fie prezenti la dezbaterile din comisia de culturã, înaintea plenului CLM Bârlad, astfel încât sã fie … cunoscuti si de ei! Nu ar fi prima datã când consilierii PSD încearcã sã umileascã pe cei propusi la acordarea acestui titlu onorific, uitând cã pe vremea mandatelor primarului PSD Titi Constantinescu au fost fãcuti „Cetãteni de Onoare ai Bârladului” Episcopul pidosnic Corneliu Onilã si preotul la fel de pidosnic si el, Cristian Pomohaci, care nu au fost „chemati” prin sedintele comisiei de culturã! Si despre care stim cu totii cã li s-au retras titlurile, pentru cã ne fãceau de râs!

Cine este Dragos Pãtrascu

Prima personalitate, necunoscutã de consilierii PSD, care au comentat cã sã fie vãzuti la TV-ul de casã, ce bine combat ei, este artistul plastic Dragos Pãtrascu (65 ani în 2019), nãscut în Floresti, judetul Vaslui, care timp de peste 30 de ani a predat la sectia de Graficã a Facultãtii de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitãtii de Arte „George Enescu” Iasi. De-a lungul carierei de artist plastic, a avut numeroase expozitii personale si de grup, atât în România, cât si în strãinãtate (Viena, Paris, Venetia, Haifa etc). Personalitatea conf. univ. dr. Dragos Pãtrascu este recunoscutã nu doar la nivel national (cu lucrãri de graficã prezente în colectii de stat la Muzeul de Artã din Iasi, Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad, Institutul Român din Venetia etc.), ci si pe plan mondial (cu lucrãri în colectii particulare din SUA, Canada, Italia, Franta, Austria, Spania, Finlanda, Germania, Olanda, Belgia, etc.). Meritele sale sunt recunoscute prin numeroase premiile si distinctiile pe care le-a primit: Ordinul «Meritul Cultural în grad de cavaler», acordat de presedintele României, «Medalia de Aur» si Premiul «Leonardo da Vinci», acordate de EuroInvent si multe altele.

Lucian Vasiliu, directorul Editurii „Junimea” si al Muzeului Literaturii Române, alt necunoscut” al PSD…

A doua personalitate culturalã care a primit în decembrie 2019 distinctia de „Cetãtean de Onoare al Bârladului” este poetul si publicistul Lucian Vasiliu (65 ani în decembrie 2019), nãscut în Puiesti, judetul Vaslui. A fost bibliotecar la Biblioteca Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iasi, ulterior fiind transferat la Muzeul Literaturii Române din Iasi, unde este director si acum. A initiat fondarea Societãtii culturale „Junimea ’90″, a fost redactor al revistei „Convorbiri literare”, a frecventat Cenaclul „Junimea” din Iasi si Cercul literar studentesc al revistei „Dialog” din Iasi. Publicistic, a debutat în 1973 în revista „Convorbiri literare”, cu un grupaj de versuri, iar editorial, a debutat în 1981 cu volumul de versuri „Moua Monadã”. Lucian Vasiliu a primit mai multe premii, dintre care amintim: Premiul national „Nicolae Labis„ – Suceava (1979), Premiul national „Mihai Eminescu” – Iasi (1983), Premiile Asociatiei Scriitorilor din Iasi pentru volumele „Verile dupã Conachi” si „Mierla de la Casã Pogor” (1990 si 1994), Premiile revistelor Ateneu (Bacãu) si Euphorion (Sibiu), precum si Premiul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Lucianograme” (1999 si 2000) etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.