spot_img
18.5 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Doi eliminati si sute de absenti la prima probã scrisã a BAC-ului

- Advertisement -

PROBLEME…Aproape 2500 elevi au sustinut, ieri, prima probã scrisã a Bacalaureatului, la Limba si literatura românã. Numãrul absentilor a fost foarte mare, peste 400. Subiectele au fost diferite în functie de profilul pe care l-au terminat elevii, iar reactiile candidatilor la iesirea din sãlile de examen au fost diferite: dacã unii au declarat cã subiectele au fost accesibile si cã se asteptau la genul liric, altii s-au plâns cã nivelul de dificultate a fost ridicat. Potrivit cadrelor didactice cu care am vorbit, un elev de nivel mediu va promova proba la limba românã fãrã nicio problemã. S-au înregistrat si evenimente mai putin plãcute. Doi dintre candidatii prezenti nu s-au putut abtine si au intrat în salã cu mijloace de comunicare, însã au fost prinsi de supraveghetori si eliminati. Un alt absolvent a început mai târziu proba, pentru cã i s-a fãcut rãu.

2869 elevi din judetul Vaslui s-au înscris la prima probã scrisã a Bacalaureatului, dar au rãspuns prezent doar 2468 candidati. Dacã la Evaluarea Nationalã totul a decurs ca la carte, în sensul cã nu au fost tentative de fraudã, lucrurile nu au stat la fel la proba de Limba românã a examenului maturitãtii. Doi elevi, unul care a dat examen la Liceul ‘’Stefan Procopiu’’ Vaslui si unul de la Colegiul National ‘’Cuza Vodã’’ Husi, au fost prinsi cu cãsti si telefoane mobile si au fost eliminati. Acestia nu au respectat regula potrivit cãreia intrarea în sala de clasã cu orice fel de mijloace de comunicare sau informare este strict interzisã. Un alt eveniment neplãcut s-a înregistrat la Liceul Teoretic ‘’Mihai Eminescu’’ Bârlad, acolo unde unui absolvent i s-a fãcut rãu si a început proba mai tarziu, la o orã stabilitã de Ministerul Educatiei, si a prmit un subiect de rezervã.

Ce spun elevii

Roxana, absolventã a Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, specializarea Stiintele Naturii, a declarat cã subiectele de la profilul real au fost accesibile. „Mi se pare cã au abordat niste teme destul de usoare, adicã era vorba despre ideea pierderii farmecului locurilor natale. Ideea de cãlãtorie, în general, mi se pare cã e ceva foarte comun. La subiectul doi, cu rolul notatiilor, mi s-a pãrut foarte usor. Toatã lumea stie, presupun, ce sunt indicatiile scenice, iar la subiectul trei eu, personal, mã asteptam la poezie. Chiar m-am axat pe Mihai Eminescu, am avut de ales între Mihai Eminescu si Tudor Arghezi. Am fost foarte multumitã cã nu am avut surprize neplãcute. Per total a fost ok. Nu mi s-a pãrut greu, dar acum depinde de interpretarea fiecãruia pentru cã este destul de subiectivã toatã treaba la corectare”, a declarat Roxana. Diana a terminat profilul uman. „La primul exercitiu a picat o notã de cãlãtorie, scrisã de Anton Holban. Am avut de explicat o secventã, apoi sã spunem care era atitudinea autorului fatã de revista pe care o prezenta, sã scriem douã caracteristici ale revistei. La subiectul II am avut de explicat notatiile autorului. La ultimul subiect am avut de ales între Ion Barbu si Lucian Blaga.”, a declarat Diana Pãlãdutã, elevã la Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, specializarea Stiinte Sociale. Poezia ‘’Luceafãrul’’ a salvat multi elevi. „Subiectele au fost acceptabile, însã la subiectul doi m-am cam încurcat. Trebuia sã explicãm rolul notatiilor unui autor. Era o piesã de teatru. La subiectul III l-am ales pe Eminescu, poezia <<Luceafãrul>>. Cred cã voi lua peste 6’’, a declarat Ionut Tighici, de la Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, specializarea economie.

Reclamatii la adresa supraveghetorilor

Ca si în cazul Evaluãrii Nationale, au fost fãcute sesizãri potrivit cãrora elevii nu au fost lãsati sã facã sublinieri si cã la centrul LMK, un supraveghetor i-a obligat pe candidati sã dea declaratie pe proprie rãspundere cã îsi asumã responsabilitatea dacã au subliniat titlurile textelor, pentru cã sublinierea ar fi un „semn particular”. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui a infirmat însã aceastã informatie. „Nu este adevãrat. Nu a cerut absolut nimeni ca un elev, în timpul examenului, sã dea vreo declaratie”, a declarat Cristiana Botan, inspector general adjunct al ISJ Vaslui.

Calendarul BAC-ului

Examenul de bacalaureat va continua cu proba la Limba si literatura maternã – Eb), care este programatã marti, 26 iunie, apoi proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probã scrisã – la alegere a profilului si specializãrii – proba Ed) – se va desfãsura joi, 28 iunie. Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pânã la ora 12:00) si e urmatã de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, în timp ce afisarea rezultatelor finale este prevãzutã pentru data de 9 iulie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.