spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Doi ani de la „celebrele” perchezitii la Consiliul Judetean si Aquavas. Sefii CJ Vaslui, în libertate!

- Advertisement -

A FOST SAU NU ANCHETÃ?…Cu doi ani în urmã, pe 8 septembrie 2015, la primele ore ale diminetii, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, însotiti de mascati, luau cu asalt institutia condusã de Dumitru Buzatu, Consiliul Judetean Vaslui. Politistii si procurorii au descins în mai multe birouri ale Consiliului Judetean, printre care si în cel al presedintelui Buzatu, dar si acasã la acesta. Locuinta familiei Buzatu, din dealul Copoului, nu a fost perchezitionatã, pe motiv cã ar fi avut nevoie de încuviintarea Parlamentului, sotia sa fiind senator. Cu toate acestea, cei de la DNA au fost vãzuti pe când sãreau gardul de la vila familiei sefului CJ Vaslui. În aceeasi zi, a fost perchezitionat si sediul firmei din comuna Stefan cel Mare, condusã de Tudor Buzatu, dar si biroul acestuia, din Centrul de Afaceri. Captura a fost impresionantã: procurorii au ridicat 39 de saci cu documente de la Consiliul Judetean. în timp ce pe o parte din sacii cu documente ridicati de anchetatori era scris, cu markerul, numele presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, cu specificatia suspect. Dupã doi ani de zile la acele perchezitii, care îi fãceau pe unii bârfitori sã spunã cã legea începe sã se aplice si la Vaslui, se poate spune cã rezultatele anchetei declansate de DNA Iasi sunt aproape de zero. Buzatu este în continuare în fruntea Consiliului Judetean, ca presedinte, nu a fost nicio persoanã retinutã sau pusã sub acuzare, mai mult, seful CJ Vaslui nici nu a mai fost chemat la audieri. Interesant este cã întreaga conducere de atunci a Consiliului Judetean era vizatã de anchete, inclusiv Mihalachi si Bichinet, însã nici acestia nu au pãtit nimic.

Pe 8 septembrie 2015, exact acum doi ani, a fost mare zarvã în tot judetul Vaslui. Nici nu se luminase de ziuã când procurorii DNA Iasi, însotiti de mai multe masini ale Brigãzii Speciale de Interventii ale Jandarmeriei Bucuresti, au descins la institutii din tot judetul Vaslui. Au fost vizate, în special, sediile Consiliului Judetean Vaslui si Aquavas. Mandatul de perchezitie al procurorilor viza biroul presedintelui Dumitru Buzatu, dar si la compartimentele care s-au ocupat de implementarea proiectului de aductiune apã si canal în judetul Vaslui. De asemenea, perchezitii au avut loc si la sediile societãtilor care au legãturã strânsã cu acest proiect a cãrui valoare depãseste 100 de milioane de euro. Oamenii legii au fãcut perchezitii si la Centrul de Afaceri Vaslui, unitate condusã acum de cãtre fiul presedintelui CJ, Tudorel Buzatu. Acolo, procurorii au perchezitionat sediul filialelor societãtilor Iasicon Iasi si Emit Group (companie italianã), cele care au câstigat licitatia pentru constructia statiilor de epurare din judetul Vaslui. De controalele procurorilor DNA nu a scãpat nici biroul directorului adjunct al Centrului de Afaceri, Tudor Buzatu. Acesta a fost perchezitionat pânã seara târziu. Descinderi ale procurorilor au fost efectuate si la Bârlad, la SC Urbanproiect SA Bârlad, firma defunctului Viorel Dumitrasc, cel care lucrase la mai multe proiecte europene. Procurorii DNA au avut în vizor si SC Constructii Consult SRL Bârlad, controlatã ani buni de fostul primar, Titi Constantinescu, care, pânã în 2009, a fost si actionar majoritar al acesteia.

Aquavas, se spune, a fost filatã de serviciile de informatii mai multe luni de zile

Se pare cã descinderile Directiei Nationale Anticoruptie au fost pregãtite cu mult timp înainte dacã tinem cont de faptul cã sediul Aquavas Vaslui a fost supravegheat, timp de mai bine de douã sãptãmâni, de cãtre ofiteri sub acoperire. Ieri, procurorii au descins si la sediul societãtii de apã vasluiene, cea care este principalul beneficiar al mega-proiectului de apã si canal. În ciuda controalelor efectuate, de cãtre procurori, la sediul Aquavas, directorul institutiei ne-a declarat: „La sediul Aquavas se aflã doar jandarmi, nu si procurori DNA. Nu stiu dacã vor ridica sau nu documente si nu le cunosc programul”, ne-a spus Neculai Barbu. În timp ce la sediul societãtii pe care o conduce se desfãsurau ample perchezitii, directorul Barbu a fost chemat la Consiliul Judetean. Dupã mai bine de o orã, acesta a pãrãsit clãdirea fãrã sã mai spunã nimic altceva.

Sacii cu documente ridicati de procurori aveau trecute, în principal, douã nume: Dumitru Buzatu si Iulian Cretu

La finalul perchezitiilor efectuate, procurorii au ridicat 39 de saci cu documente de la CJ. La plecare, procurorii anticoruptie au declarat cã nu si-au terminat treaba la Vaslui si cã vor urma si alte episoade. Pe o parte din sacii cu documente ridicati de anchetatori era scris, cu markerul, numele presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, cu specificatia suspect. Chiar dacã, multi pot considera cã Buzatu a fost principalul vizat, pe majoritatea sacilor era scris numele lui Iulian Cretu. Acesta este responsabil de implementarea proiectulului european de management al gunoaielor din cadrul Consiliului Judetean Vaslui. Altfel spus, el este cel care s-a ocupat îndeaproape de implementarea proiectului gropii de gunoi de la Rosiesti, de peste 50 de milioane de euro din judet. Începutã fulminant, cu perchezitii în tot judetul, ziua de 8 septembrie 2015 s-a încheiat linistit, fãrã nicio arestare sau retinere, dar cu asigurãri din partea procurorilor DNA cã vor mai reveni. De venit au mai venit, încã o datã, la Aquavas, însã nu s-a anuntat niciun rezultat la aceste anchete. Demnã de mentionat este atitudinea degajatã a presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, care spunea, la finalul zilei de 8 septembrie 2015: „Am pus la dispozitia procurorilor DNA toate documentele solicitate si asteptãm sã vedem ce se întâmplã. Ancheta vizeazã, în principal, proiectul de reabilitare a sistemului apã-canal. Au fost ridicate documente privind achizitiile si tot ceea ce tine de acest proiect, pe Consiliul Judetean. Presupun cã existã suspiciuni legate de sãvârsirea unor infractiuni, altfel nu ar fi venit sã ridice documentele. Ordinul de perchezitie viza biroul presedintelui CJ si birourile unde sunt aceste documente. Dacã voi fi chemat sau dacã va fi necesar, vom angaja un avocat. Deocamdatã nu angajãm pe nimeni si asteptãm sã vedem ce se întâmplã. Emotii sunt, si e firesc. Orice om care este vizat de o astfel de anchetã are emotii. În rest, asteptãm sã vedem ce contine acel dosar, cine este vizat, dacã este numele meu. În principiu, trebuie sã te temi de Cel de Sus, dar si de cei de jos. Presupun cã se discutã de acuzatii ce fac obiectul unor cercetãri ale Directiei Anticoruptie. Deocamdatã ordinele au fost foarte clare: perchezitionarea si ridicarea de documente si nu a fãcut nimeni destãinuiri. Voi rãspunde la toate solicitãrile care vor fi fãcute”. În conditiile în care liderii PSD de la Bucuresti se tot plâng de faptul cã au tot felul de dosare la DNA, iatã cã la Vaslui un mega-dosar bate pasul pe loc si nu se întâmplã nimic. Ori procurorii nu au gãsit ceva cu care sã-i înhate pe vinovati (dacã existã vreunul!), ori ceva s-a întâmplat si dosarul a murit din fasã. Cert este cã unii dintre cei care au trecut prin emotii pe 8 septembrie spun cã, într-o zi, vor cere socotealã celor de la DNA pentru perchezitiile cu tam-tam din acea zi, dacã nu vor fi pusi sub acuzare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.