spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
21-ian.-2025

Doctorul bârlãdean Ion Chiricutã a uimit lumea stiintificã prin lucrarea sa unicã, în 20 de volume, „Enciclopedia Oncologicã”! (FOTO)

- Advertisement -

DOCTOR SI POET… Anul 2024 marcheazã 106 de ani de la nastere (7 ianuarie) a profe­sorului Ion Chiricutã, unul dintre trunchiurile vigu­roase ale medicinei românesti, promotor al oncologiei moderne. Ion Chiricutã s-a nãscut la Bârlad, dar viata si-a petrecut-o la Cluj, unde a fost director al Institutului Oncologic din Cluj. Tatãl sãu a fost preot, doctor în teologie în Germania. Dr. Ion Chiricutã a decedat la Cluj, în 1988.

Ion Chiricutã a devenit doctor în medicinã si chirurgie al Facultãtii de Medicinã si Chirurgie din Bucuresti în 1942. A ocupat prin concurs posturile de extern si intern, apoi secundar de chirurgie la Clinica Chirurgicalã a Spitalului denumit Brâncovenesc, sub directia profesorului Iacob Iacobovici, al cãrui elev apropiat si asistent a fost. În continuare a lucrat la Institutul Oncologic Bucuresti. În 1958, la propunerea profesorului Costãchel Octa, preia conducerea Institutului Oncologic din Cluj, devenitã vacantã prin moartea Prof. dr. Rubin Popa, institutul fiind primul din tarã si printre putinele din Europa.La preluare, Institutul Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din tarã, înfiintat în 1929, avea un local impropriu, o bazã materialã precarã, personal redus si o activitate stiintificã modestã. Ion Chiricutã a început treptat modernizarea Institutului pânã când, în 1962, ajutat de ministrul Marinescu Voinea, a început constructia unui nou local pentru Institutul Oncologic, terminat în 1965. În cei 30 de ani cât a fost la conducerea Institutului Oncologic din Cluj, mai spun autorii, doctorul s-a dedicat studierii cancerului, editând în cadrul institutului prima enciclopedie oncologicã medicalã româneascã, apãrutã în unsprezece tomuri voluminoase. „E de remarcat faptul cã nici un alt institut de cercetãri stiintifice din tara noastrã nu s-a încumetat sã întocmeascã o enciclopedie stiintificã de asemenea proportii. Printre alte lucrãri tipãrite (aproximativ zece cãrti si nenumãrate studii stiintifice), profesorul Ion Chiricutã s-a dovedit a fi nu numai un chirurg de mâna întâi, ci si un cadru de cercetare în domeniul unei stiinte de vârf, înscriindu-se ca o personalitate de seamã in istoria medicinei românesti moderne”, se afirmã în lucrarea „Istoria nescrisã în cãrti este înscrisã în cimitire”.

Francezii au recunoscut lui Ion Chiricutã paternitatea unei premieri mondiale!

O confirmare în plus a marilor sale merite si capacitãti a venit din partea Academiei Franceze de Chirurgie în 1973, când lui Ion Chiricutã i s-a recunoscut paternitatea unei premiere mondiale. „Congresul International de chirurgie plasticã, tinut in capitala francezã în anul 1973, aducea la cunostintã, cu elogii din partea înaltului forum, ca premierã mondialã, metoda medicului român Ion Chiricutã, înregistratã ca realizare în anul 1963 sub titlul <<Utilizarea marelui epiploon în chirurgia plasticã. Tratamentul radionecrozelor prin epiploonopastie>>. Metoda a fost studiatã timp de 10 ani (1963-1973) aducând avantaje mari si fiind apreciatã ca surprinzãtoare, avantajoasã, impresionantã prin simplitatea ei, un mare succes un real progres. Asupra importantei sale s-a pronuntat printre altii profesorul de renume mondial Henri Pujol, într-o scrisoare de felicitare trimisã medicului clujean: <<Pãcat cã premiile Nobel pentru stiintele medicale se dau numai savantilor care fac experiente pe soareci>>, mai precizeazã studiul.

Bârlãdeanul dr. Ion Chiricutã a avut redactate peste 500 de lucrãri stiintifice!

Devenit profesor în 1971, el a impus analiza si interpretarea materialului faptic imens de care Institutul dispunea, consemnând redactarea a peste 500 de lucrãri stiintifice publicate în tarã sau în strãinãtate, participãri ale tuturor specialistilor la manifestãrile stiintifice nationale si internationale si organizarea propriilor reuniuni. Dar capitalã pentru întreaga activitate a profeso­rului si a Institutului rãmâne ENCICLOPEDIA ONCOLOGICÃ, lucrare monumentalã în 20 de volume, dedicatã tuturor localizãrilor si bolilor oncologice. Câte scoli medicale din lume se pot lãuda cu asemenea strãlucire?

Dr. Ion Chiricu a fost un om de culturã si un iubitor al artei, precum si al Muzeului bârlãdean!POETUL… A scris si publicat un volum de poezii, „Minuna­tele fântâni” si, timp de trei decenii, împreunã cu sotia sa, a strâns, într-o colectie complexã deosebit de valoroasã: lucrãri de artã plasticã (picturã, graficã, sculpturã); arte decorative si aplicate (mobilier, textile, ceramicã, smalturi, orfevrãrie, giuvaergerie sa.); piese de artã popularã româneascã (mobilier, textile, ceramicã, picturã pe sticlã etc.); piese de artã europeanã si orientalã. Colectia de tablouri este impresionantã, deosebit de valoroasã, si cuprinde opere semnate de celebri pictori români: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Dumitru Gheatã, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Tuculescu, Marcel Chirnoagã, Vasile Grigore si altii, lucrãri dupã cunoscuti pictori europeni, ale cãror originale pot fi admirate în marile muzee ale lumii, un bust în bronz al colectionarului, realizat de sculptorul Ion Irimescu, si un portret al acestuia, apartinând lui Corneliu Baba. În anul 1982, familia a donat aceastã colectie Muzeului Vasile Pârvan” din Bârladul natal, care constituie: Colectia de artã cumparatã de Rita si prof. Ion Chiricutã, opera si munca ale unui om simplu si modest, o fatã luminoasã, zâmbitoare, cu un suflet mare, exprimat concentrat în ochii albastri”, asa cum l-a prezentat, foarte aproape de adevãr, Vasile Parizescu, presedintele Societãtii Colectionarilor de Artã, colectie accesibilã si care bucurã marele public si pe iubitorii de artã.

Profesiunea de credin a colectionarului însusi

MÃRTURISIRE...„Linistea sufleteascã si detasarea fatã de amãrãciunile vietii pe care mi le-au dat descoperirea frumosului mi-au creat climatul necesar dãruirii cu tot elanul si pasiunea mea medicinei, iar succesele intelectuale si afective obtinute în medicinã pentru alinarea suferintei umane, sentimentul unei datorii umane si sociale îndeplinite m-au apropiat si mai mult de arta adevãratã. Da, în zori, de fiecare datã, privind tablourile, îmi împrospãtez amintirile care mã leagã de primele emotii pe care le-am încercat cu pictura. Ea, pictura, mi-a clãdit tineretea într-un fel, pe niste dimensiuni cu totul romantice: un romantism în care vãd în apoteozã spiritul omenesc ca într-o feericã luminã astralã. Cred ca un nebun-profet în viitorul ei si o iubesc cu esente tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operatii si mã simt pãtruns de efluvii izvorâte din operele panotate în casa mea si ceea ce pare incredibil de fãcut cu bisturiul îmi reuseste în colaborare cu ceea ce-mi dau emotiile picturii. Prin ea, iubesc omul, viata, devin mai bun, mai întelept. Ridic medicina la nivel de creatie si desfac miracolul naturã, pentru a-l recompune”, este mãrturia dr. Ion Chiricutã despre arta ce a colectionat-o si a donat-o Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.