spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Doctorul Augustin Ilies, un OM pe care vasluienii nu trebuie sã-l uite

- Advertisement -

IN MEMORIAM … Doctorul Augustin Ilies ar fi trebuit pe 16 mai sã împlineascã 71 de ani, însã au trecut sapte ani de când acesta a murit. Pe 18 mai 2015, într-o zi nefericitã de luni, acesta si-a încheiat socotelile cu viata. În urma sa a lãsat o carierã fabuloasã, în care si-a câstigat renumele de „chirurgul copiilor din judetul Vaslui”. În cei 30 de ani de activitate continuã la Spitalul Judetean Vaslui, acesta a consultat zeci de mii de copii si a salvat mii de vieti. În judet este considerat pãrintele chirurgiei pediatrice, iar de numele sãu sunt legate câteva „minuni” medicale. A realizat si multe premiere medicale pentru spitalul vasluian. Sã ne amintim numai de cazul unui adolescent de 16 ani, din Cretesti, pe care l-a pus pe picioare în 2011, când nimeni nu-i mai dãdea nicio sansã. Acesta fusese diagnosticat cu luxatie congenitalã de rotulã încã de la nastere si un accident îl fixase într-un cãrucior ani de zile. Operatia de la acea vreme a fost o premierã si o reusitã pentru spitalul din Vaslui, iar adolescentul a ajuns la doctorul Ilies dupã ce a cutreierat toate spitalele din tarã. Este numai un caz care aratã profesionalismul si devotamentul acestui mare OM, care a spus prezent la fiecare chemare, când era vreo urgentã la spital. Mãrturie este inscriptia de pe fostul sãu garaj de la parterul blocului unde locuia, pe care scria: „Nu blocati, urgente copii!” Si acest lucru spune tot despre implicarea si dragostea cu care i-a tratat pe cei mai mici pacienti ai judetului Vaslui. Augustin Ilies, în cei 30 de ani de activitate la spitalul judetean, si-a îndeplinit misiunea pe care în tinerete i-a dat-o mentorul sãu, celebrul profesor Alexandru Pesamosca, considerat unul dintre cei mai mari chirurgi pediatri din România, cu 45.000 de operatii efectuate si mii de copii scãpati de infirmitate. Modestia acestui profesor care a locuit 11 ani într-o rezervã a spitalului Budimex din Bucuresti l-a molipsit si pe elevul sãu, care l-a copiat întru totul.

Augustin Ilies a fost un profesionist desãvârsit si un doctor dedicat meseriei sale. O spun zecile de mii de copii si pãrinti care i-au trecut pragul cabinetului sãu, fie din spital, fie din Policlinicã. La usa acestuia permanent era rând, iar doctorul Ilies n-a tinut cont cã e noapte sau zi si permanent a stat la patul micutilor sãi pacienti. Când era chemat de acasã rãspundea prompt solicitãrii. Pe usa garajului sãu de la bloc era scris „Nu blocati, urgente copii”. Îsi dorea sã ajungã cât mai repede la spital, când era chemat de cei de la UPU. „Regretatul doctor Ilies avea douã specializãri. Era chirurg pediatru, dar si ortoped. Si se plia ca o mãnusã pe nevoile spitalului nostru. Nouã, celor din Urgente ne-a fost de mare ajutor. Venea de fiecare datã când era chemat, în timp record, si nu se supãra niciodatã când era chemat de acasã, chiar dacã erau evenimente importante în familia sa. Acest lucru aratã devotamentul acestui mare om pentru copii, dar si pentru meseria de doctor. Nu le-a fost usor celor din familia sa, dar s-au obisnuit cu stilul sãu. Doctorul Ilies nu a refuzat niciodatã niciun pacient. Pentru sistemul nostru medical de la Vaslui, acesta a fost aur. Si dacã mã raportez la ce este astãzi, doctorul Ilies,de unul singur, fãcea cât o echipã întreagã de medici. Îmi pare rãu însã cã a plecat prematur dintre noi. Uite, astãzi se împlinesc 7 ani, care au trecut ca vântul. Nu avem voie sã uitãm un asemena om care a dat totul pentru comunitatea din Vaslui. Trebuie sã-i pãstrãm memoria vie, chiar dacã sfârsitul lui a fost unul mai violent. Oboseala si-a spus atunci cuvântul si poate nici noi nu am avut ochi si urechi sã-i auzim si sã-i simtim suferinta prin care trecea”, a spus Carmena Piseru, unul dintre cei mai experimentati medici urgentisti ai Spitalului Judetean de Urgente Vaslui

Doctorul Valeriu Lupu, despre fostul sãu coleg: „Un maestru al chirurgiei pediatrice”

Fostul medic pediatru Valeriu Lupu a fost cel mai apropiat coleg cu care Augustin Ilies a lucrat în cei peste 30 de ani de activitate. „Doctorul Ilies, prin venirea sa la Vaslui, a amplut un mare gol, fiindcã la acea vreme în judet nu era un chirurg specializat în chirurgia pentru copii. Din fericire, spitalul vasluian a gãsit în persoana acestuia un chirurg dedicat, un maestru al chirurgiei pediatrice, mai ales în domeniul ortopediei. Relatia mea cu dânsul a fost una strânsã prin natura meseriei mele. Eu am fost seful sectiei de Pediatrie, dumnealui era chirurgul. Nu era zi sã nu-l consult si de multe ori solutiile acestuia salvau viata pacientilor nostri, care în cazul de fatã erau copii. Era un profesionist si avea si preocupãri stiitifice. Avea 17 lucrãri publicate în reviste de specialitate si care avea girul academic al breslei noastre . Întretinea relatii cu centrele universitare de la Iasi, Bucuresti si Cluj, iar în permanentã se punea la punct cu noutãtile din domeniu. De aceia concluzionez si spun cã a fost unul dintre marii medici ai zonei noastre. A muncit si a realizat multe la Vaslui. S-a implicat inclusiv în viata cetãtii noastre. A fost multi ani consilier local la Vaslui si de multe ori s-a implicat în rezolvarea problemelor ce tineau de infrastructura medicalã a orasului. Pentru toate meritele sale, în decembrie 2009, a fost rãsplãtit cu titlul de Cetãtean de Onoare al Vasluiului”, a spus doctorul Valeriu Lupu, fostul sef al sectiei de Pediatrie a spitalului vasluian.

Maramureseanul care s-a pripãsit pe la Vaslui a dat judetului nostru aura cã se poate face performantã si aici

PORTRET…Bunul sãu prieten, doctorul Valeriu Lupu, a fost cel care l-a portretizat cel mai fidel pe cel care vasluienii l-au numit la unison «Doctorul Copiilor»: «Augustin Ilies s-a nãscut pe meleagurile de legendã ale Maramuresului, pe16 mai 1951, în localitatea Poiana Botizii, comuna Bãiut, în familia Mariei si a lui Pantelimon Ilies. A absolvit cursurile liceului teoretic din Târgul Lãpus, dupã care a urmat cursurile Facultãtii de Pediatrie din cadrul Institutului de Medicinã si Farmacie Iasi, pe care le-a absolvit în anul 1978. S-a specializat în chirurgie si ortopedie pediatricã, în perioada 1981-1985, la spitalele „Grigore Alexandrescu” si „Marie Sklodowska Curie”, din Bucuresti, la scoala celebrului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca, si a lucrat cu ilustrii chirurgi ieseni Nae Niculescu si Gabriel Ionescu. În anul 1992 a obtinut titlul de medic primar, iar imediat în anii urmãtori a fãcut douã specializãri în Occident, la Dundee General Hospital (Marea Britanie) si Liege (Belgia). Din anul 1985, dr. Augustin Ilies a trudit neîntrerupt, timp de 30 de ani în Spitalul Judetean Vaslui, operând si redând sãnãtatea a peste 200.000 de copii. Si-a fãcut astfel datoria fatã de bolnavi, fatã de profesia pe care si-a ales-o, slujind în acelasi timp, cu cinste si devotament, chirurgia pediatricã, pentru delimitarea si afirmarea cãreia a luptat cu perseverentã. A reusit astfel sã înfiinteze, mai întâi, Compartimentul de ortopedie si chirurgie pediatricã (1990), apoi sectia de profil (1992), pe care a impus-o pe plan national prin realizãrile sale, prin prezentarea cazuisticii si rezultatelor obtinute, în peste 30 de lucrãri stiintifice la congresele nationale de profil. A fost membru activ a trei societãti medicale nationale si membru fondator al Societãtii Balcanice de Ortopedie si Chirurgie Pediatricã; de asemenea, a colaborat la revista Pediatria, Revista Medico-Chirurgicalã si Pagini Medicale Bârlãdene».

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.