Rata dobînzii la creditele în lei moldoveneşti a atins o medie de 12,10 la sută, în luna noiembrie şi a urcat la nivelul de acum şase luni, după ce în septembrie coborîse la minimul istoric de 11,79 la sută, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).
O rată mai înaltă decît cea din luna noiembrie a fost înregistrată în luna mai, cînd băncile au oferit finanţări pentru persoanele juridice şi populaţie la o medie de 12,21 la sută. Inflaţia a crescut în ultimele două luni, astfel încît instituţiile financiare încearcă să-şi asigure riscurile în eventualitatea creşterii preţurilor peste aşteptări, aşa explică experţii financiari creşterea uşoară a ratei dobînzilor.
Cele mai scumpe în luna noiembrie au fost împrumuturile acordate pe o perioadă de la 2 la 5 ani, precum şi cele pînă la un an, în timp ce creditele pe un termen de peste 5 ani au fost contractate la o rată medie de 10,67 la sută anual.
Dobînda la finanţările pentru populaţie s-a diminuat în medie de la 14,79 la sută în luna februarie
Totuşi împrumuturile bancare s-au ieftinit uşor pe parcursul anului, ca urmare a reducerii ratei dobînzilor la creditele acordate persoanelor fizice şi celor juridice. Dobînda la finanţările pentru populaţie s-a diminuat în medie de la 14,79 la sută în luna februarie, cel mai înalt nivel din acest an, pînă la 12,85% în noiembrie, cel mai jos nivel înregistrat vreodată. Rata dobînzii la creditele pentru imobil au coborît la minimul istoric de 9,60 la sută. Este pentru prima dată cînd rata coboară sub 10 la sută. S-au ieftinit uşor şi finanţările pentru consum.
Persoanele juridice s-au împrumutat de la bănci în noiembrie la o dobîndă medie de 11,89 la sută, faţă de 12,55% în februarie.
Şi rata dobînzii la creditele bancare în valută străină a crescut pînă la o medie de 7,74 la sută, în noiembrie, faţă de 7,33 în octombrie şi 7,07 la sută în septembrie.
Pe de altă parte, rata dobînzii la depozitele în lei moldoveneşti s-a redus de la o medie de 8,55 la sută în ianuarie la 6,35 la sută în noiembrie, inclusiv la economiile populaţiei de la 9,91 la 7,69 la sută. Băncile au oferit o dobîndă medie de 6,35 la sută la depozitele în valută străină constituite în noiembrie.
În România dobânda la un credit pentru casă este de 2 ori mai mică
Costurile la împrumuturi în lei românești și euro oferite de o bancă din România (RaiffeisenBank link):
Germania, Banca ING oferă împrumuturi în euro și cu 4.75% pe an:
Victoria Bank, una dintre cele mai competitive bănci din RM, pentru aceeași sumă de aproximativ 10 000 euro, cu o dobândă de 11% anual, va fi nevoie de achitare unei rate lunare de 2910 lei.
Grafic cu evoluția produsului intern brut per capita, Germania, România și Moldova.
Sursa: Timpul.md