spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Doar 2.106 gălăţeni au încheiat asigurări obligatorii pentru locuinţe

- Advertisement -

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) ne-a informat că la Nivelul judeţului Galaţi s-au încheiuat doar 2.106 poliţe în judeţul nostru, în cele trei luni de când asigurarea pentru locuinţe a devenit obligatorie, dintre acestea 1.556 fiind în mediul urban şi doar 550 în mediul rural.
Conform precizărilor reprezentanţilor PAID, la nivel naţional au fost încheiate până la această dată circa 78.000 de astfel de poliţe.
„Ritmul de emitere a crescut de la 100 – 200 poliţe pe zi la 1.500 – 1.900. Pentru a ne atinge obiectivul fixat, trebuie să ajungem la un ritm zilnic de circa 4.000 de poliţe”, a precizat Marius Bulugea, director general al PAID, cu referire la situaţia la nivel naţional. De asemenea, acesta a mai adăugat că majoritatea poliţelor încheiate până acum sunt de tip A, adică au valoarea nominală de 20 de euro, şi au fost subscrise în mediul urban.
Oficialii PAID se aşteaptă ca în primul an de la intrarea în vigoare a legii asigurarilor obligatorii de locuinţe un procent de 50-60% din numărul total de locuinţe să fie asigurate. Din totalul poliţelor emise în primele trei luni de la data emiterii primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, 89% sunt poliţe de tip A şi 11% de tip B. Totodată, 75% din total poliţe au fost subscrise pentru locuinţele din mediul urban şi restul de 25% pentru cele din mediul rural.
Pe regiuni, cele mai multe poliţe de asigurare au fost emise în Bucureşti (22%), capitala fiind urmată de Transilvania (19%), Muntenia (17%), Moldova (14%), Banat (7%), Oltenia (6%), Crişana, Bucovina, Dobrogea (câte 4%) şi Maramureş (3%).
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în România există 8,3 milioane de locuinţe proprietate personală, dintre care 4,5 milioane în oraşe şi 3,8 milioane în mediul rural. La nivel european, mai există şapte ţări în care se aplică legi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor: Danemarca, Olanda, Franţa, Belgia, Elveţia, Norvegia şi Spania.
Ce prevede legea
Potrivit Legii asigurării obligatorii a locuinţei nr. 260/2008, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B, iar riscurile pentru care se asigură titularul poliţei sunt cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Tipul A este o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, în timp ce locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru locuinţele de tip A, asiguraţii trebuie să plătească, anual, echivalentul în lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B suma de 10 euro, sumele crescând în funcţie de asigurările suplimentare dorite de către clienţi.
La nivelul judeţului Galaţi s-au asigurat obligatoriu, deocamdată, 1.644 de locuinţe de tip A şi 462 de locuinţe de tip B, după cum am aflat de la reprezentanţii PAID pe care i-am contactat pentru a afla cum stă Galaţiul în privinţa asigurărilor obligatorii de locuinţe. De la oficialii PAID am aflat şi care este situaţia din punctul d evedere al felului locuinţelor asigurate obligatoriu: în mediul urban s-au încheiat poliţe de asigurare obligatorie pentru 1.349 de locuinţe la bloc şi doar 207 case pe pământ, iar în mediu rural s-au asigurat 22 de apartamente la bloc şi 528 de case.
Costă la fel la toate societăţile de asigurări, dar aveţi de unde alege
Startul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data 14 iulie 2010 şi, potrivit legii, în termen de şase luni, adică până în data de 15 ianuarie anul viitor, proprietarii de locuinţe trebuie să încheie asigurarea obligatorie, altfel riscând o amendă de până la 500 de lei.
Reamintim că în vederea gestionării asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale a locuinţelor a fost constitută Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare SA, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, potrivit dispoziţiilor Legii 32/2000. Practic, Pool-ul este compus din 13 firme de asigurare de pe piaţa locală: Astra, Groupama, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.