spot_img
spot_img
2.1 C
Vaslui
12-ian.-2025

DNA sapa in licitatiile cu bani europeni

- Advertisement -

Anchetatorii au cerut Consiliului Judetean, Primariei, comunelor din judet si unor institutii publice detalii despre modul de cheltuire a fondurilor europene. „S-au dat date despre comisiile de licitatie, despre firmele care au cistigat licitatiile, despre firmele cu care s-au incheiat contractele, absolut tot”, spun oficialii Primariei.
Procurorii anticoruptie au demarat o ampla actiune de control. De la mai multe institutii publice au fost solicitate informatii cu privire la gestionarea fondurilor europene. Procurorii DNA au cerut date despre membrii comisiilor de licitatie, despre firmele care au cistigat aceste licitatii, despre angajatii care se ocupa de implementarea proiectelor europene. Documentele vizeaza toate proiectele europene gestionate din 2006 si pina in prezent. Primaria si Consiliul Judetean sint doua dintre institutiile care au trimis deja informatii catre DNA. Un alt dosar gestionat in aceasta perioada de procurorii anticoruptie vizeaza activitatea din spitalele iesene.

„Noi nu am furat, stam bine”

Angajatii municipalitatii care lucreaza cu fonduri europene au fost nevoiti sa raspunda procurorilor DNA. „Ni s-au solicitat date cu privire la absolut toate proiectele europene pe care le-am avut din 2006 si pina in 2012. S-a facut un raspuns si s-au trimis toate documentele solicitate. S-au dat date despre comisiile de licitatie, despre firmele care au cistigat licitatiile, despre firmele cu care s-au incheiat contractele pentru implementarea proiectelor, absolut tot ceea ce tine de aceste proiecte”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei. Reprezentantii municipalitatii sustin ca nu stiu alte detalii legate de ancheta DNA. Cert este ca astfel de cereri au ajuns si la alte institutii publice. Spitalele au primit astfel de solicitari de la DNA in luna ianuarie. Verificarile par a avea un caracter general. Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, sustine ca solicitari similare au ajuns si la primariile din judet. „S-au cerut date de la toate institutiile statului. Absolut toate au trimis documente, toate primariile din judet. Este un control de la nivel inalt. Noi nu am furat, stam bine”, a spus Constantin Simirad. Pe de alta parte, inclusiv angajatilor din Casa Patrata li s-au cerut date cu privire la proiectele europene gestionate in cadrul institutiei. Reprezentantii CJ sustin ca la inceputul lunii februarie au primit o solicitare de a trimite copii dupa documentatiile de la licitatiile proiectelor cu fonduri europene. Acestia au trimis documentele solicitate in urma cu aproximativ zece zile. „Nu a fost un control, ci ni s-a cerut o situatie. Am avut timp la dispozitie 30 de zile sa raspundem. Solicitau sa le dam contractele incheiate si membrii comisiilor de evaluare, de la licitatiile (proiectelor finantate prin fonduri europene – n.r.) din 2006 si pina in prezent”, a declarat Laura Pastravanu, sefa Directiei de Proiecte din cadrul CJ.

41 de nume cercetate de DNA

La inceputul acestei luni, „Ziarul de Iasi” a scris despre un alt „dosar bomba”, in care 41 de nume sonore din Iasi, printre care primarul municipiului Iasi, manageri de spitale, judecatori, deputati si un secretar de stat, sint cercetati de DNA. In privinta managerilor de spitale cercetati in dosar, procurorii au solicitat informatii in privinta lui Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii „Cuza Voda”, Calin Scripcaru, directorul spitalului de Psihiatrie „Socola”, Ioan Birliba, managerul Spitalului „Sfintul Spiridon”, Marin Burlea, fostul director al Spitalului de Copii „Sfinta Maria”, Grigore Tinica, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare si Adrian Covic, directorul Spitalului „C.I. Parhon”. Pe linga acestia, in dosar mai apar numele sotiilor sau altor rude si ale unor directori din cadrul institutiilor mentionate. In cazul celor mentionati, procurorii fac cercetari in privinta contractelor incheiate de spitale in perioada ianuarie 2006 – 27 ianuarie 2012 cu agentii economici furnizori de bunuri si servicii. Concret, s-a solicitat o situatie a deplasarilor efectuate in aceeasi perioada, cuantumul si natura cheltuielilor efectuate si cine a suportat cheltuiala de deplasare si cazare. O alta cerinta a procurorilor DNA se refera la contractele de sponsorizare incheiate de spitale cu agenti economici.

De asemenea, procurorii controleaza proiectele de cercetare si cele finantate din fonduri nerambursabile aflate in derulare sau finalizate, incheiate in aceeasi perioada. La acest capitol au fost inclusi Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), si fiica acestuia, Daniela Astarastoae, Adrian Ion Ciureanu, director in cadrul UMF, Daniela Drugus, directorul economic de la UMF, dar si Cristina Gavrilovici, sef de lucrari la UMF, si fostul sot, Ovidiu Gavrilovici, profesor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”. In acelasi dosar ar mai fi inclusi primarul Gheorghe Nichita, sotia sa, Florentina, si fiica cea mica, Ilinca, precum si Vasile Cepoi, actual secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Vasilica Rodica Dobra, director in Ministerului Sanatatii si membru in Consiliul de Administratie al SC „Antibiotice” SA, si Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”, cit si unele rude ale acestora.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.