spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

DNA INTRĂ ÎN FORŢĂ ÎN REPUBLICA PENALILOR. „Poliţistul anului”, Traian Berbeceanu, victima procurorilor mafioţi din Alba

- Advertisement -

Caz fără precedent: ancheta DNA scoate la iveală ilegalităţile comise de anchetatorii de la Alba Iulia ai fostului şef al BCCO. Aceştia au „mituit” şi manipulat martori.

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a reuşit să dovedească, ajutat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) că cel puţin o parte din acuzaţiile care i-au fost aduse au la bază probe strânse prin influenţarea denunţătorilor, manipularea şi „mituirea” lor. Berbeceanu s-a declarat chiar de la începutul scandalului victima unei „înscenări mârşave”, care ar avea în spate oameni ai legii, dar şi din sectorul economic şi „posibil” din aria politicului.

Răzbunare

După luni de investigaţii, procurorii DNA au ieşit ieri la scenă publică, divulgând faptul că trei persoane care au fost implicate în cazul Berbeceanu sunt urmărite penal. Este vorba despre procurorul-şef al DIICOT, Ioan Mureşan, procurorul Nicolaie Cean, fost la DIICOT, acum angajat la Parchetul Tribunalului Alba, şi Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară la BCCO Alba.

Conform DNA, comisarului Berbeceanu răul i s-ar fi tras de la faptul că nu a vrut să-l promoveze pe poliţistul Alin Muntean în funcţia de şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor, aşa cum i-a cerut de mai multe ori procurorul Mureşan. Traian Berbeceanu l-a verificat şi a constatat nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate. Aşa că a refuzat să-l promoveze. Pentru că le strica interesele, acest refuz i-ar fi determinat pe cei trei să pună la cale planul răzbunării care a dus la arestarea poliţistului emerit.

Ei au urmărit „să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta”, se arată în comunicatul DNA.

Martori „momiţi” că li se închid dosarele

Procurorii DNA au stabilit că anchetatorii lui Berbeceanu au omis din probe Testul poligraf care infirma teoria acuzării lui. Au mituit martori aflaţi în arest preventiv pentru a-l acuza pe Berbeceanu. I-au „momit” cu telefoane mobile cu care să comunice oricând vor cu familiile lor. Au căutat duşmanii lui Berbeceanu şi i-au audiat „prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian.

În esenţă, procurorii DNA spun că acuzaţiile care au dus la arestarea lui Berbeceanu sunt rezultatul planului de răzbunare şi că deşi instanţa a dispus arestarea în baza referatului făcut de Mureşan, abia după prelungirea arestării a rezultat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză se refereau fie la aspecte despre care aceştia susţineau că le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concreteţe, fără relevanţă la nivel probator.


Scrisoarea lui Berbeceanu în care își striga nevinovăția

Represiune nedreaptă

Ioan Mureşan (foto) este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă. El a dispus reţinerea lui Berbeceanu pentru 24 de ore „în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor”.

Alin Muntean este urmărit penal pentru complicitate la aceste două infracţiuni, iar Nicolaie Cean pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Acesta din urmă a pus la dispoziţia procurorului anchetator martori părtinitori, a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că nu vor mai avea probleme în dosare, dacă vor accepta să îl acuze pe Berbeceanu, a manipulat martori furnizându-le, anterior audierii lor, informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Soţia: „Mi-a spus că are probleme”

Soţia comisarului-şef, Gabriela Berbeceanu (foto), a declarat, imediat după arestarea comisarului-şef, că soţul ei ar fi bănuit că i se înscenează ceva încă din urmă cu un an şi jumătate: „Îl simţeam foarte tensionat, dar nu vorbea în casă despre aceste lucruri. Eu nu discutam cu el despre lucruri care ţin de munca lui. În schimb, îmi spunea că are probleme la serviciu, că cineva vrea să îi facă mult rău”.
Anchetatorii i-au căutat duşmanii şi i-au audiat

Procurorii DNA au stabilit că, pentru a-l acuza pe Berbeceanu, procurorul Mureşan s-a folosit de duşmanii comisarului-şef: persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO pe care o conducea. Procurorul Mureşan a fost secondat de faptele poliţistului Alin Muntean, care a completat mai multe procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013.

Acestea conţineau „aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut”. Tot Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale, rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate. Scopul: de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.

Peste 35 de zile de arest preventiv, când magistraţii Instanţei Supreme au dispus eliberarea lui din arest, Gabriela Berbeceanu a declarat, într-un interviu televizat, că eliberarea soţului ei este un semn că Justiţia funcţionează în România. „Dreptatea se face prin Justiţie şi ăsta este primul semn că Justiţia funcţionează aşa cum trebuie în ţară”, a mai spus Gabriela Berbeceanu.

Acuzaţiile rezultate în urma înscenării

Potrivit acuzaţiilor formulate de DIICOT, Traian Berbeceanu ar fi sprijinit mai multe grupări de crimă organizată:

  • reţeaua afaceristului Titus- Gabriel Biriescu- evaziune fiscală cu produse petroliere;
  • cea a lui Dorin Cupeţiu, zis „Baronul fierului vechi” – cunoscut ca mason;
  • reţeaua coordonată de fostul consilier PNL Alin Şimota, dar şi cea a interlopului Constantin Literă – ambele specializate în colectare de taxe de protecţie şi şantaj.

Raportul de sub nasul lui Tiberiu Niţu era fals?

În plus, în raportul clasificat ca secret şi care a stat la baza deciziei procurorului general Tiberiu Niţu, de a-i retrage avizul poliţistului de a mai lucra cu DIICOT, sunt trecute mai multe acuzaţii formulate în urma audierii mai multor procurori din Serviciul Teritorial Alba Iulia al DIICOT.

Conform acestui document, din care au răsuflat informaţii pe surse, comisarul-şef Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, „lipsea de la serviciu, întârzia cu sesizările către procurori şi îşi promova rudele şi poliţiştii loiali”. Procurorii de la Alba Iulia l-au mai acuzat de management defectuos, lipsă generalizată de la serviciu, dar şi dezinteres faţă de activitatea poliţiştilor de la BCCO Alba şi SCCO Sibiu.

Titus Biriescu a negat însă în faţa instanţei supreme faptul că Traian Berbeceanu l-ar fi favorizat în vreun fel. Biriescu a dezvăluit judecătorilor: „S-au făcut presiuni asupra mea, să-l denigrez pe Berbeceanu. Din iulie 2013, poliţistul Alin Munteanu şi procurorul-şef au făcut presiuni asupra mea să vorbesc despre Berbeceanu şi că dosarul meu se rezolvă”.

„Nu-mi explic de ce Balint Dan mă acuză că ştie de la mine de aceste percheziţii.”
Traian Berbeceanu, declaraţie la Instanţa Supremă

Pe reţeaua de socializare

Unde duce firul politic?

Imediat după arestarea lui Traian Berbeceanu, rude, prieteni şi o parte dintre colegii acestuia s-au solidarizat cu poliţistul care s-a declarat victimă, de la început. „Sunt un poliţist cinstit, care şi-a făcut datoria. Asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de când lucrez în poliţie. Aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală. Nu pot să comentez acum legat de cine ar putea sta în spatele acestui demers, ci la momentul potrivit”, declara Berbeceanu coborând din dubă.

El a acuzat atunci că persoane care au dosare penale sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva lui, sprijinite de structuri ale statului. „Este posibil să fie şi implicaţii politice, dar refuz să discut pe tema asta la momentul ăsta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii”. Iată că DNA a oferit detaliile, dar unde duce firul politic?

Citiţi mai mult: DNA INTRĂ ÎN FORŢĂ ÎN REPUBLICA PENALILOR. „Poliţistul anului”, Traian Berbeceanu, victima procurorilor mafioţi din Alba – EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/politistul-anului-traian-berbeceanu-victima-procurorilor-mafioti-din-alba-1087893.html#ixzz2wU9WxHZw
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.