spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

DNA incaseaza in plin inca o lovitura

- Advertisement -

Toti acuzatii din Dosarul Tascochim au fost achitati. Procurorii anticoruptie reclamau faptul ca statul a fost prejudiciat cu 4,5 milioane de euro. In ultima vreme, la Iasi, dosare rasunatoare sint desfiintate in instanta. Cetateni care petrec luni in sir dupa gratii sint apoi declarati nevinovati. Persoane urmarite de DNA descopera aparatura de filaj. Pe de alta parte, fosta sefa de la Curtea de Apel e condamnata pentru mita.

Un prejudiciu la bugetul de stat de 4,5 milioane de euro a fost sters in instanta si nimeni nu este vinovat. Afacerea Tascochim a fost considerata ieri legala de judecatori, care i-au achitat pe toti cei sase inculpati din dosar. Sentinta a fost data, contrar asteptarilor, procurorilor anticoruptie, care sustin ca prin afacerile derulate de firma Tascochim s-au achizitionat uleiuri si combustibili neaccizabile, care ulterior au fost vindute ca si combustibili auto. Ancheta procurorilor DIICOT a inceput in anul 2007, dar din cauza prejudiciului care depasea un milion de euro, cazul a fost declinat catre DNA. Unii dintre suspecti au fost si arestati in dosar. Procurorii sint uimiti de sentinta data ieri, insa refuza sa comenteze.

Judecatorii ieseni au dat o noua lovitura procurorilor de la DNA Iasi. Magistratii de la Tribunalul Iasi au considerat ca cei sase inculpati din „Dosarul Tascochim” sint nevinovati. „Instanta a decis astazi sa-i achite pe Ovidiu Sarca-Brad, Ionut Sarca-Brad, Emanuela Tascu, Lucian Cartas, Paul Eugeniu Radulescu si Tiberiu Francisc Cristodorescu, pentru evaziune fiscala, refuz nejustificat de a prezenta organelor competente actele legale, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, spalare de bani, fals intelectual si constituire de grup infractional”, a declarat vineri judecatorul Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului Judetean.

Magistratii au precizat ca faptelor incriminate de procurorii anticoruptie, in marea lor majoritate, le lipseste unul dintre elementele constitutive ale unei infractiuni, iar altele nu exista. La auzul acestei sentinte, avocatii si inculpatii din dosarul cu un prejudiciu estimat de anchetatori la 4,5 milioane de euro s-au aratat incintati. „Este o decizie justa a magistratilor de la Tribunalul Iasi. Se vede ca Justitia ieseana incepe sa se indrepte catre cea europeana. Interesant este ca instanta a sesizat ca ceea ce am cerut noi, apararea, se adevereste si a mers pe aceleasi aspecte cind a luat decizia”, a precizat avocatul Ionel Nechita, cel care i-a reprezentat in instanta pe Ovidiu si Ionut Sarca-Brad.

De asemenea, Tiberiu Cristodorescu a precizat ca, in opinia sa, hotarirea a fost una corecta. „Sint multumit de sentinta. Consider ca am avut noroc de un judecator corect, care nu a fost influentabil. Ma gindesc ca puteam avea si ghinion. Procurorii m-au hartuit atitia ani, am si fost retinut pentru cinci zile, altii au fost incatusati citeva luni bune”, a declarat vineri Tiberiu Francisc Cristodorescu.

Parerea acestuia este impartasita si de catre avocata sa. „Este o solutie buna si cred ca alta nici nu putea exista. Aceasta hotarire a fost data exclusiv pe probele existente la dosar. A durat destul de mult procesul, insa a fost vorba despre un dosar complex”, a mentionat Miruna Curecheriu, cea care l-a reprezentat pe Tiberiu Cristodorescu in fata instantei de judecata.

DNA: „Procesul abia s-a incheiat la fond, iar hotarirea nu este definitiva”

Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au declarat ca au atacat sentinta data vineri de judecatori. „Cunosc sentinta care s-a dat astazi. Noi am facut deja apel impotriva ei, precum si recurs in ceea ce priveste decizia de a ridica masura obligarii de a nu parasi tara impusa lui Ovidiu Sarca-Brad. Nu pot comenta solutia data astazi de instanta, pentru ca nu ar fi corect din partea mea si nici deontologic. Trebuie sa vad mai intii motivarea deciziei, pentru a-mi forma o parere, iar motivarea nu este facuta. Chiar si daca s-ar fi facut motivarea, tot nu as putea comenta, deoarece procesul abia s-a incheiat la fond, iar hotarirea nu este definitiva”, a declarat vineri procurorul Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi.

Intrebata cum isi explica faptul ca, in ultimele luni, institutia pe care o reprezinta a suferit mai multe asemenea esecuri, Luminita Merisescu a precizat ca nu sint atit de numeroase. „Este vorba doar despre doua sentinte, una de ieri (joi: achitarile din „Dosarul Zaharului” – n.r.) si una de astazi (vineri: achitarile din „Dosarul Tascochim” – n.r.). Oricum, noi am facut recurs la sentinta de ieri (joi – n.r.) a Curtii de Apel Iasi si am contestat-o cu apel si pe cea emisa astazi (vineri – n.r.) de Tribunalul Judetean. Vom vedea ce se va intimpla mai departe”, a incheiat Luminita Merisescu.

Martorii, de negasit

Ovidiu si Ionut Sarca-Brad, Emanuela Tascu, Lucian Cartas, Paul Eugeniu Radulescu si Tiberiu Francisc Cristodorescu au fost acuzati de comiterea unor infractiuni de coruptie. In mai 2007, procurorii i-au trimis in judecata pe cei sase inculpati, acuzindu-l pe ieseanul Tiberiu Cristodorescu si pe clujeanul Ioan Ovidiu Sarca-Brad de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat. Totodata, Ionut Sarca-Brad a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. Alaturi de cei trei au mai fost trimisi in judecata Emanuela Tascu, pentru evaziune fiscala, Lucian Cartas si Paul Eugeniu Radulescu, pentru complicitate la evaziune fiscala. In acest dosar i-a fost prezentat materialul de urmarire penala si fostului consilier-sef al Oficiului Participatiunii Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerul Economiei si Comertului, Sorin Crivat, dar acesta nu a mai fost trimis in judecata deoarece a decedat la Penitenciarul Codlea, facind un stop cardio-respirator in timpul unui meci de fotbal. Conform procurorilor, in perioada 2004 – 2006, acuzatii ar fi efectuat operatiuni comerciale fictive cu produse petroliere prin intermediul a trei societati din Iasi, Vaslui si Botosani si a unor „firme-fantoma”. Anchetatorii au adaugat ca produsele petroliere erau scutite temporar de plata accizelor, pe motiv ca ar fi fost destinate altor scopuri decit folosirea pe post de carburanti auto. Din vinzarea degresantilor, a uleiurilor minerale si a motorinei pentru nave drept carburanti auto, statul ar fi fost prejudiciat cu 4,5 milioane de euro, in opinia anchetatorilor.

Oamenii legii au mentionat ca societatea Tascochim Grup SRL Vaslui ar fi cumparat 2.160 de tone de motorina si 2.260 de tone de uleiuri minerale neaccizate, iar produsele ar fi fost vindute prin intermediul unor „firme-fantoma”. Ulterior, cei sase au fost trimisi in judecata, insa procesul a durat aproape patru ani la instanta de fond. Aceasta deoarece o parte dintre martori au fost de negasit. Astfel, in urma cu citeva luni, judecatorii ieseni au constatat ca nu pot audia mai multi martori din dosar, deoarece acestia nu pot fi gasiti nici de oamenii legii.

–––

Achitari, flagrante ciudate si camere montate in pereti descoperite de cei supravegheati

In ultimele luni, DNA „a calcat de mai multe ori strimb”. Astfel, cea mai recenta problema a institutiei a constat in faptul ca judecatorii i-au achitat pe toti cei 23 de inculpati din „Dosarul Zaharului”, constatind ca unele fapte s-au prescris, iar altele nu exista. De asemenea, DNA pare sa fi gafat in ancheta legata de judecatoarea Angela Ungureanu. La sfirsitul lunii ianuarie 2011, procurorii anticoruptie au facut mult tam-tam pe marginea cazului, insa dosarul a prins praf pe birourile institutiei. Desi in cazul infractiunilor constate prin flagrant solutionarea se face in scurt timp, au trecut deja aproape cinci luni, iar dosarul este in continuare „in lucru”. Angela Ungureanu a declarat in fata anchetatorilor ca a cerut un imprumut din partea Nicoletei Balica, avocata care a si denuntat-o pe judecatoare. Totusi, procurorii i-au adus judecatoarei acuzatii de luare de mita.

Mai mult, in primavara acestui an, reprezentantii DNA Iasi au emis un comunicat in care mentionau ca l-au trimis in judecata pe avocatul iesean Christy Mirsanu, pentru trafic de influenta. Insa acest lucru s-a intimplat inainte ca dosarul sa fi fost finalizat, in acea zi avocatul fiind chemat la sediul DNA abia pentru prezentarea materialului de urmarire penala. Apoi, reprezentantii DNA Iasi si-au recunoscut greseala, mentionind ca anuntul a fost facut in avans dintr-o eroare.

O alta „bilbiiala” a DNA Iasi pare a fie cea legata de scandalul camerelor de luat vederi „plantate” in sediul Consiliului Judetean (CJ). Cei doi vicepresedinti ai institutiei, Victor Chirila si Constantin Adascalitei, au descoperit cite o camera de luat vederi pusa in birourile lor. Cind au cerut explicatii, celor doi li s-a confirmat ca exista o ancheta in desfasurare, insa modul in care au fost puse acele camere a lasat complet de dorit. De acolo a plecat un intreg scandal, Chirila si Adascalitei ajungind chiar sa protesteze in strada pentru cele intimplate.

Spagi pentru judecatori, afaceri imobiliare cu justitiabilii

Problemele in solutionarea dosarelor la DNA nu pot fi singurele care ar putea conduce la achitari pe banda rulanta. De multe ori apar suspiciuni si asupra sentintelor date de catre unii judecatori. Suspiciunile sint intarite si de trei cazuri care au zguduit justitia in ultimele luni. Poate cea mai puternica lovitura data magistratilor a fost arestarea fostei sefe a Curtii de Apel Iasi, acuzata si ulterior condamnata pentru luare de mita pentru a da o anumita sentinta intr-un dosar. judecatoarea ar fi primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 de euro, sustinind ca banii sint pentru colegele sale de complet. Procurorii spun ca banii au fost primiti pentru ca Liviu Popescu sa obtina o solutie favorabila intr-un proces civil referitor la partajarea bunurilor apartinindu-i lui si fostei sale sotii. Judecatoarea Georgeta Buliga a fost condamnata la patru ani si sase luni de inchisoare. Un alt dosar care a stirnit suspiciuni asupra corectitudinii actului de justitie a fost cel al avocatei Lilieana Crmenitchi, sotia unui fost judecator iesean. Aceasta a fost arestata dupa ce ar fi promis cumpararea unei sentinte intr-un dosar civil. Ea a fost trimisa in judecata alaturi de Gheorghe Apopi, administratorul SC Apopi&Blumen SA, Dragos Ionut Dascalu, director in cadrul firmei Viarom Construct SA Bucuresti, si Nicolae Hogas, director in cadrul SC Apopi&Blumen Iasi, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta.

In primavara acestui an, Agentia Nationala de Integritate a aruncat semne de intrebare si asupra unei alte judecatoare din Iasi. Conform raportului ANI, magistrata Camelia Acrismaritei i-a vindut un teren latifundiarului Ioan Zapodeanu cu un pret mai mare decit valoarea acestuia. In aceeasi perioada, judecatoarea ar fi avut pe masa un dosar in care aparea ca parte chiar cumparatorul terenului. Mai mult, Zapodeanu a primit si solutie favorabila. Judecatoarea Acrismaritei a primit in aceasta saptamina o noua lovitura, de data aceasta de la proprii colegi. Acestia au obligat-o sa restituie un imprumut luat cu mai mult timp in urma, in valoare de 23.500 de euro. Cea care i-a imprumutat acesti bani a fost sefa cancelariei Camerei de Comert si Industrie, Liliana Cornelia Stefanescu. Pentru ca judecatoarea nu ii mai returna banii, femeia a apelat la instanta.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.