spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

DNA CERCETEAZĂ UN NOU PREJUDICIU DE MILIOANE MARCA SECHELARIU LA PRIMĂRIE

- Advertisement -

Primăria Bacău a sesizat instituațiile competente ale statului în privința celor patru spații vândute în mandatul de primar al lui Dumitru Sechelariu către asociația sportivă patronată de familia acestuia – printre acestea este și DNA, mai ales că, prin vânzarea unui singur teren achiziționat cu aproape 230.000 de euro, Sechelariu a obținut peste un milion de euro

Ziarul de Bacău relata în ediția de luni cum o instituție a statului, Curtea de Conturi, a descopoerit, în urma unor verificări la Primăria Bacău, că în anul 2003 Dumitru Sechelariu și-a însușit patru spații comerciale în mod ilegal, în opinia inspectorilor. Contractele de vânzare-cumpărare au fost considerate de Curtea de Conturi ilegale și, prin raportul de audit, s-a impus Primăriei Bacău intrarea în legalitate. Ca urmare, pentru recuperarea bunurilor ce au aparținut băcăuanilor, aceasta din urmă a semnalat cazul instituțiilor abilitate ale statului. Una dintre acestea este și Direcția Națională Anticorupție (DNA). “Având în vedere sarcinile trasate de Curtea de Conturi, Primăria Bacău a demarat demersurile impuse de controlori și a sesizat autoritățile competente ale statului, inclusiv DNA”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău.

Plângere la DNA pentru un prejudiciu de peste un milion de euro

Sesizarea Primăriei Bacău la DNA este motivată de faptul că prejudiciul creat depășeste un milion de euro. Aceasta nu este altceva decât suma pe care fostul primar, Dumitru Sechelariu, a încasat-o în urma vânzării de către Asociația Spotivă FCM Bacău a spațiului comercial de la Piața Centrală către o firmă din Dărmănești, Metal Invest, în spatele căreia s-ar afla nimeni alții decât mai vechii cunoscuți ai fostul edil, frații Chealfă și Cheptănuș. Prin vânzarea spațiilor, Sechelariu a obținut suma de 4,85 milioane de lei noi. “Este evident așadar faptul că, dacă un singur spațiu ce constituia obiectul unuia dintre cele patru contracte de vânzare-cumpărare a fost vândut cu peste un milion de euro, cu atât mai mult spațiile ce fac obiectul contractelor găsite nelegale de Curtea de Conturi depășesc cu cu mult pragul de 1.000.000 de euro, ce determină competența materială a DNA – Serviciul Teritorial Bacău”, se arată în sesizare.

Cum s-a produs ilegalitatea?

Mai departe, reprezentanții Primăriei Bacău explică și cum s-a produs ilegalitatea: “Contractele de vânzare-cumpărare din 2003 au fost încheiate în baza unor hotărâri de Consiliul Local, după schema practicată de fostul edil, și aveau mețiunea expresă că acestea au ca temei legal Legea nr. 550/2002 privind vânzarea spațiilor comerciale propritate privată a statului și a celor de prestări de servicii aflate în administrarea consiliilor locale județene sau locale sau regii autonome de interes local. Actul normativ mai sus menționat prevede însă cine poate cumpăra – . Așa cum rezultă din statut, Asociația FCM Bacău este o persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, o structură sportivă fără scop lucrativ”. Rezultă așadar că Asociația FCM este o persoană juridică non profit, al cărei domeniu de activitate este acela de și în niciun caz de comerț sau prestări servicii. În plus, aceste spații, mai spun reprezentanții Primăriei Bacău, “au fost scose din domeniul public deși aveau atributele clare stabilite prin Constituție de a fi inalienabile, insesizabile și imprescriptibile și au fost trecute în domeniul privat al municipiului Bacău în temeiul unor legi care nu aveau aplicabilitate la spațiile în cauză și ulterior au fost înstrăinate prin încredințare directă, de către administrația condusă de Dumitru Sechelariu, Asociației FCM Bacău, al cărei membru fondator a fost și este Dumitru Sechelariu”.

Niciun notar nu a vrut să legalizeze ilegalitățile

La final se mai arată că singurul spațiu pentru care asociația sportivă a încheiat act de vânzare-cumpărare autentic este spațiul de la Piața Centrală, pentru restul spațiilor fiind încheiate acte de înstrăinare doar sub semnătură privată. Reprezentanții autorității locale băcăuane mai susțin că aceste acte nu ar fi fost autentificate la notar pentru că niciun notar din România nu a vrut să încalce legea, autentificând mai mult de un singur contract de vânzare-cumpărare pe care o persoană juridică l-ar fi putut încheia cu Primăria, conform Legii 550/2002 și nicidecum o asociație sportivă care nu se încadra în condițiile acestui act normativ nici din punct de vedere al calității și nici din punct de vedere al condițiilor cerute de lege.

Sechelariu se pregătește de plângeri penale

Dumitru Sechelariu spune că nu are nicio treabă cu semnarea contractelor de vânzare-cumpărare, că de acestea s-a ocupat fostul viceprimar Dragoș Benea (care în materialul precedent suferea de amenzie, nr.r.) și că ele au avut la bază hotărâri de CL Bacău. În plus, el amenință că va cere daune reprezentanților Primăriei Bacău pentru denunț calomnios. “Dacă era ceva nelegal se vedea în 2004, când am primit descărcarea de sarcină de la Curtea de Conturi. Actele puteau fi atacate în maxim un an de la încheierea lor, în contencios administrativ, dar nu s-a înâmplat așa ceva. Primăria a făcut sesizare la DNA, iar eu am să fac plângere pentru denunț calomnios. Raportul Curții de Conturi de acum este zero. Am avut o gestiune și m-am descărcat de ea. Noi ne pregătim să câștigăm definitiv și irefutabil (irevocabil, nr.r.) toate procesele pe care le avem”, a declarat Dumitru Sechelariu. El a precizat că banii obținuți din vânzarea spațiilor vor merge la ANAF, unde are o datorie de câteva zeci de miliarde de lei.

Primăria Bacău, mai săracă cu câteva milioane de euro

Curtea de Conturi a arătat în raportul de audit că aceste patru contracte de vânzare-cumpărare sunt ilegale și că autoritatea locală trebuie să facă demersurile necesare pentru recuperarea lor. O investiție bună pentru Dumitru Sechelariu, care a achiziționat terenurile în 2003 cu circa 400.000 de euro și pe care le vinde acum, doar pe unul încasând peste un milion de euro, al doilea fiind și el gata de vânzare, la care se adaugă chiriile din toți acești ani, s-a dovedit una proastă pentru băcăuani. Indiferent de poziția fostului primar, a fostului viceprimar Dragoș Benea sau de hotărârile aprobate de Consiliul Local din acea perioadă, averea Primăriei Bacău, implicit a băcăuanilor este mai mică cu câteva milioane de euro, iar instituțiile abilitate ale statului trebuie să explice de ce. Curtea de Conturi s-a pronunțat deocamdată că aceste tranzacții sunt ilegale, urmând ca Primăria să facă demersurile necesare pentru recuperarea prejudiciilor. DNA sau alte instituții abilitate ale statului trebuie să cerceteze dacă concluzia Curții este întemeiată și dacă municipalitatea trebuie să-și recupereze bunurile pe care cetățenii Bacăului au mandatat-o să le administreze. De atâția ani, organele abilitate ale statului, responsabile să verifice legalitatea tranzacțiilor cu averea Primăriei, nu reușesc să stabilească ce a fost legal și ce a fost ilegal, fiindcă moral nu poate fi să te împroprietărești cu bunuri pe care ești plătit să le aperi. Deși a trecut foarte mult timp, concluzia Curți de Conturi este clară: Asociația FCM Bacău, patronată de familia fostului primar de atunci și condusă de oamenii acestuia, a fost împroprietărită ilegal de însuși edilul în funcție, același Dumitru Sechelariu. Chiar dacă acesta spune că vinovați sunt Dragoș Benea și Consiliul Local, ca primar nu se poate sustrage răspunderii pe care o avea în calitate de șef al administrației.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.