spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

DNA ancheteazã frauda masivã de la recensãmânt. Vasluiul nu e pe listã!

- Advertisement -

Scandalul iscat de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu a luat amploare, pe fondul declaratiilor oficialilor americani, de acum douã zile, care sustineau cã s-a încercat fraudarea referendumului. “Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, încercãri de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricãrui rezultat care este asteptat”, a spus Philip Gordon, emisar al Guvernului american, venit în vizitã la Bucuresti. La numai o zi de la aceste declaratii, DNA a declansat o amplã anchetã în 15 judete controlate de baronii USL, printre care Olt, Teleorman sau Vrancea. “Nu am cunostintã de vreun control la vreo primãrie din judetul Vaslui. Eu le-am cerut primarilor sã fie corecti, nu sã facã potlogãrii”, spune presedintele PSD Vaslui si al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu.

Verificãrile DNA au început în Olt, în 20 de comune, unde prezenta la referendum a depãsit sutã la sutã. La Vaslui, o singurã comunã, Coroiesti, care este situatã la granita cu judetul Bacãu, a înregistrat o prezentã la vot de aproape 100%, ceea ce ar întãri suspiciunile de turism electoral între judetele USL. Conform unui comunicat oficial, Directia Nationalã Anticoruptie (DNA) informeazã cã se fac cercetãri în legãturã cu organizarea si desfãsurarea referendumului din 29 iulie, dar cã, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare. “Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueazã cercetãri cu privire la fapte ce sunt în competenta acestei institutii în legãturã cu organizarea si desfãsurarea referendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetãrilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment”, se aratã într-un comunicat de presã al DNA, ca rãspuns la solicitarea reprezentatilor mass-media. Conform unor informatii publicate de presa centralã, procurorii anticoruptie au ridicat listele electorale din 15 judete controlate de baronii USL. Urmeazã sã fie audiate sute de persoane, vizate fiind judetele Teleorman, Olt, Giurgiu, Vrancea, Mehedinti. Pânã acum, au fost deschise 257 de dosare pe numele unor cetãteni asupra cãrora planeazã suspiciuni de fraudã electoralã, audierile fiind fãcute de procurori din parchetele din întreaga tarã. La Vaslui, nu se stie nimic. “Noi, la Parchetul de pe lângã Tribunalul Judetean, nu am primit nicio solicitare. Posibil sã fie la parchetele locale”, a spus un procuror de la judet. Nici Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, nu are cunostintã de vreun control DNA în judet. “Nu stiu nimic, nu m-a sunat nimeni. E problema celor care au gresit, dacã vor exista astfel de situatii. Eu le-am spus ce sã voteze la referendum, însã le-am spus si sã fie corecti si sã nu facã potlogãrii. Dacã vreunul a fãcut ceva, s-o tragã”, amenintã presedintele Buzatu.

La Olt, zeci de dosare

Omologul lui Buzatu de la Olt, presedintele CJ, Paul Stãnescu (USL), a spus unor agentii de presã cã procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au început ancheta în judetul Olt, iar pânã în prezent au verificat mai multe sectii de votare din aproximativ 20 de localitãti. “Procurorii DNA sunt în judetul Olt de mai bine de o sãptãmânã si au verificat foarte multe sectii de votare, unde a fost înregistratã o prezentã mare la vot. Spre exemplu, astãzi (n.r. – marti), sunt în Piatra-Olt, Vitomiresti si Sâmburesti. Eu nu am fost chemat, însã am informatiile de la primari si membrii PSD care au fost prezenti în sectiile de votare în ziua referendumului”, a precizat Paul Stãnescu.

Ce cautã procurorii DNA…

Ancheta vizeazã fraude electorale în mai multe judete ale tãrii controlate de baronii USL. Potrivit unor surse judiciare fraudele la vot au fost masive, de aproape câteva sute de mii de voturi. Metodele folosite au fost urna mobilã si turismul electoral. Cele mai multe fraude s-au fãcut în intervalul orelor 18.00-21.00. Potrivit unor surse judiciare, sunt multe cazuri în care aceeasi persoanã vota pe lista electoralã, dar si pe lista suplimentarã. De asemenea, sunt foarte multe persoane care au fost înregistrate fictiv pe listele electorale permanente, vorbim de coduri numerice personale care au fost falsificate. Procurorii verificã veridicitatea mai multor semnãturi de pe listele suplimentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.