* La vremuri noi, năravuri vechi… * Sunt furate bare şi inele din inox *
În ciuda semnalelor pe care le facem periodic legate de distrugerile pe care le comit unii răufăcători în Cimitirul Eternitatea, fenomenul e departe de a fi oprit. Din contra, parcă înfloreşte!
Domnul Grigore Vasile, medic veterinar, a lăsat la redacţie ultima plângere în care arată că „dorind să meargă la mormântul mamei sale din Cimitirul Eternitatea, ca să se reculeagă, a constatat că lucrarea funerară – proprietate personală – este distrusă. Au fost dislocate barele şi inelele din inox (trei dintre ele) care sunt montate în placa de beton ce acoperă mormântul. Simultan, au fost distruşi şi doi piloni de susţinere din beton”.
În Cimitirul „Eternitatea” sunt nenumărate morminte care au rămas fără barele de inox, fără inele, cu lucrările distruse. Şi nu e nevoie să cercetezi prea mult ca să-ţi dai seama că obiceiul acesta de distrugere de morminte este o prelungire a furtului şi că el ar putea duce la niscaiva firme de construcţii de monumente funerare. Dar, ştiţi cum e: „Hoţul neprins, negustor cinstit se cheamă”.
Domnul Grigore Vasile spune că distrugerile sunt provocate de „oameni care sunt mână în mână cu cei de la firmele de construcţii de monumente funerare sau de ciocli care vând la Remat inoxul. Pentru că numai obiectele din acest material sunt furate”.
Marieta Alexandru, administrator al Cimitirului „Eternitatea” din Galaţi, nu poate decât să constate distrugerile, fără să arate cu degetul spre cineva anume, fiindcă nu are dovezi…
Din noiembrie, propria pază
Din noiembrie 2010, lucrurile s-au mai schimbat. Eduard Grosu, directorul Gospodăriei Urbane din Galaţi, ne-a spus că paza cimitirelor, a parcurilor şi a altor obiective este asigurată din toamna anului trecut de propriul serviciu. „În Cimitirul Eternitatea, sunt zilnic 2 paznici de zi şi 4 care lucrează de noapte. La 22 de hectare, cât măsoară ca suprafaţă cimitirul, nu sunt suficienţi oameni la pază, dar mai mult nu ne permitem”.
Noi ne permitem însă să constatăm, pe baza informaţiilor furnizate de administratorul de la „Eternitatea”, că în anul 2010 au fost sesizate (din partea gălăţenilor care au morminte în acest cimitir) cel puţin 20 de plângeri de distrugere a lucrărilor funerare. De la începutul anului în curs sunt cel puţin alte 15 sesizări.