spot_img
spot_img
1.6 C
Vaslui
28-dec.-2024

Distinctia “Crucea Moldavã” pentru duhovnicul Mina Dobzeu! (video)

- Advertisement -

RECUNOSTINTÃ TÂRZIE

LÃUDABIL… Cât de usturãtoare ar trebui sã fie pentru fostul episcop al Husilor ironia destinului, atât de evidentã în aceste zile! În sãptãmâna în care Corneliu Onilã este scos cu de-a sila din palatul luxos, iar numele sãu e acoperit de o rusine fãrã margini, Mina Dobzeu, cãlugãrul pe care Onilã l-a umilit ani la rând, a fost decorat la Iasi, în fata a peste 20.000 de oameni, cu “Crucea Moldavã”, cea mai înaltã distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Smerit si purtat mai mult pe brate de credinciosii care i-au fost alãturi o viatã, Mina Dobzeu a acceptat tãcut distinctia pe deplin meritatã, înmânatã de însusi IPS Teofan. Unii însã cred cã ea a venit cam târziu, altii sunt convinsi cã aducerea în fata lumii a cãlugãrului de la Husi nu a fost decât un mod de a mai spãla rusinea ultimelor evenimente din Episcopia Husilor, prin exploatarea imaginii luminoase a duhovnicului iubit de la Husi, Mina Dobzeu.

Zeci de ani le-au luat mai-marilor Bisericii Ortodoxe Române sã înteleagã cã Mina Dobzeu, cãlugãrul care a pus o viatã întreagã credinta mai presus de propria-i libertate, meritã mai multã recunostintã. Abia în 2017, IPS Teofan s-a gândit sã îl scoatã în fata multimii, ca pe un exemplu de luptã, smerenie si credintã pe cãlugãrul atât de iubit de mii de credinciosi. Noroc de faptul cã anul acesta a fost “Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al apãrãtorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Românã”, cãci altfel nu se stie dacã pãrintele Mina ar fi primit mândra distinctie, “Crucea Moldavã”. În vârstã de 95 de ani, dus în cãruciorul cu rotile, fãrã vedere si purtat mai mult pe brate de credinciosi, Mina Dobzeu, cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt în temnita comunistã, devenind erou în “Jurnalul fericirii” a primit în tãcere distinctia datã de însusi IPS Teofan.

“Îi oferim Crucea Moldavã pentru tot ceea ce pãrintele a fãcut în faptã si rugãciune”

“Pentru cã l-am descoperit la Husi pe pãrintele Mina Dobzeu, cel care se apropie de vârsta de 100 de ani, l-am rugat sã vinã pentru o clipã în fata dumneavoastrã. Îi oferim Crucea Moldavã pentru tot ceea ce pãrintele a fãcut în faptã si rugãciune în vremurile grele de atunci si pentru vremurile poate mai usoare, dar cu multã dificultate si în zilele noastre”, a declarat Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Pe 4 noiembrie, Mina Dobzeu va împlini 96 de ani.

Providentiala întâlnire dintre Mina Dobzeu si Nicolae Steinhardt!

La Jilava, pe 15 martie 1960, pãrintele Mina l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, “evreul intelectual, cu purtare frumoasã si culturã”. Steinhardt fusese închis pentru refuzul de a-l trãda pe Constantin Noica. Întâlnirea din celula 18 de la Jilava dintre cãlugãrul Mina si Steinhardt a fost providentialã pentru ambii. Steinhardt scria în “Jurnalului Fericirii”: “acest cãlugãr m-a crestinat la Jilava, înfruntând, si eu si el, rigorile restrictiilor si dispozitiilor care interziceau astfel de manifestãri si convertiri. Cu acest prilej mi-am schimbat si numele din Aurel în Nicolae”. La rândul sãu, pãrintele Mina a mãrturisit în scrierile sale: “într-o noapte, usa se deschide si este împins un om cu bocceaua sub brat, înspãimântat si nedumerit. Toate paturile erau ocupate, erau si câte doi în pat. L-am vãzut si i-am fãcut semn sã se urce la mine, la etajul III. Sã mai dormim putin, cã acusi e ziuã, i-am spus. A doua zi dimineata, am fãcut cunostintã, mi-am dat seama cã era un intelectual. El mi-a spus cã e evreu, dar eu n-am schitat nici un gest cã ‘Vai, cã eu sunt preot! Vai, cã eu sunt crestin”…, si el s-a atasat foarte mult de mine. El spunea cã avea mai de mult de gând sã fie botezat, dar nu erau conditii. Dar acum mã gãsise pe mine, atasat de sufletul lui, si mi-a spus cã doreste sã fie crestinat ortodox. Pânã la urmã, la 15 martie 1960, i-am fãcut Botezul, dupã ce îi fãcusem o micã catehizare si i-am vorbit despre cele pe care trebuia sã le cunoascã, Simbolul Credintei (Crezul)… I-am fãcut Botezul simplu, prin turnare, cã nu erau conditiile adecvate. Mai trebuia sã i se facã ungerea cu Sfântul Mir si s-a dus la Biserica “Icoana” din Bucuresti si i-a fãcut si administrarea Sfântului Mir”’, scria pãrintele Mina.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.