spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Directorul muzeului bârlãdean rupe tãcerea în scandalul cu cei doi muzeografi!

- Advertisement -

INTERVIU… Dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad dã cãrtile pe fatã în scandalul în care este implicat alãturi de doi dintre salariatii sãi. Acesta recunoaste cã a pierdut procesele intentate de muzeografii dr. ing. Laurentiu Ursache, de la sectia „Stiintele Naturii” si de Alina Butnaru, muzeograf la sectia „Personalitãti Bârlãdene”, dar nu din cauza lui ci din cauza juristului muzeului!

Supãrare mare la muzeul „Vasile Pârvan”, dupã ce directorul Mircea Mamalaucã, se rãzboieste cu doi muzeografi, dr. ing Laurentiu Ursache si Alina Butnaru iar scandalul a ajuns pânã în instantele de judecatã. Care este opinia directorului muzeului, cititi în rândurile urmãtoare.

R: Domnule Mamalaucã, ce se întâmplã în aceastã institutie?

M.M. – Ce pot sã vã spun? Am 56 de salariati cu care facem o muncã extraordinarã, iar dintre cei 56, doi muzeografi Laurentiu Ursache si Alina Butnaru, au tot timpul numai nemultumiri! M-au târât prin vreo sase procese pânã acum, pentru cã, zic ei, sunt cei mai vechi în institutie, au 25 de ani vechime (Laurentiu Ursache 25 si Alina Butnaru aproape 20 de ani vechime-n.r.) si nu au functiile pe care le meritã, adicã nu sunt sefi. Nu vor sã înteleagã cã existã legi clare în muzeologie, sunt trepte profesionale, care încep cu debutant, apoi specialist si ultima treaptã – expert. Ei bine, amândoi nu au nici mãcar treapta de debutant! Ca atare ei nu pot face faza de expertizã a bunurilor ce le au în sectii si iatã, pentru Alina Butnaru cheltuim sute de milioane de lei anual ca sã vinã experti din alte muzee sã facã expertiza la noi, iar la Sectia Stiintele Naturii la fel, nu existã expertizã pentru ceea ce se aflã acolo, pentru nicio piesã! Pentru cã Lurentiu Ursache nu îndeplinea conditiile sã acceadã la treapta nici cea de debutant!

R: Ce conditii asa stricte sunt?

M.M. – Pentru a deveni expert trebuie sã îndeplinesti urmãtoarele conditii: sã ai publicate articole de specialitate, cãrti suficiente si sã fii doctor. Acum ar putea obtine, cã si-a luat doctoratul, dar nu-l intereseazã. Alina Butnaru nici nu poate fi vorba, ea trebuie sã-si ia doctoratul, peste câtiva ani doar, putem vorbi, dar acum nu îndeplineste conditiile. Eu sunt expert de 20 de ani si în arheologie si în evaluare. Cei doi sunt cei mai slabi muzeografi pe care îi are institutia. Concret, la sectia Personalitãti bârlãdene, unde este Alina Butnaru, sunt cel mult 800 de vizitatori anual! Când am întrebat-o cum de vin asa de putini oameni la actiunile organizate de ea, mi-a spus cã le face pentru elita Bârladului! Si are câte 7-8 oameni la actiune, în timp ce iatã, noua ei colegã, a fãcut o singurã actiune de când a venit si a avut 75 de elevi si cadre didactice la actiune! Laurentiu Ursache la fel, de când este la Stiintele Naturii de 14 ani nu a fãcut nicio îmbunãtãtire la aceastã sectie! Tot muzeul s-a modernizat, numai el nu face absolut nimic! Si are putin peste 2000 de vizitatori anual! În timp ce noi aici, trei muzeografi, avem anual peste 34 000 de vizitatori. Dacã ei nu se achitã de sarcinile de serviciu, ce sã le fac?

R: Si de ce ati pierdut procesele si acum institutia trebuie sã-i despãgubeascã?

M.M: Am pierdut procesele din cauza juristului, care mi-a fãcut mult rãu acum. Eu am muncit enorm pânã acum la acest muzeu si bârlãdenii cred cã vãd, iar acum mi s-au arucat toate lãturile în capul meu, ca si când n-as fi fãcut nimic la viata mea! Juristul nostru a întocmit gresit deciziile mele, nu este pregãtit, nu se informeazã, nici eu nu mai înteleg. Când a fãcut decizia prin care am pus-o pe Alina Butnaru la comisie de risc, a fãcut-o în baza a douã Ordine de Ministru care erau abrogate de o lunã si înlocuite de un alt Ordin de Ministru. Si asa, judecãtorul a dat câstig de cauzã ei, pentru cã forma actului nu era corectã. Pe fond, eu nu am gresit cu nimic, aveam dreptate, dar juristul a întocmit actul incorect. La fel si la Laurentiu Ursache, pe care l-am sanctionat cu avertisment, pentru cã nu si-a respectat programul la care s-a angajat. Nu mai spun cã a si mintit, nu si-a îndeplinit sarcina, de a organiza o expozitie floralã, mintind cã l-au abandonat colaboratorii, ceea ce nu era adevãrat. Si la el, juristul a întocmit actul de sanctiune total eronat, astfel cã din aceastã cauzã am pierdut. Dar reglementãm cât de curând, pentru cã nu mai pot tine un jurist care habar nu are de meserie si aduce prejudicii materiale institutiei si mie de imagine. Laurentiu Ursache face ce vrea el în institutie, luând bunuri de patrimoniu pe care le-a trimis la Cluj! Vã dati seama? Scrie clar în lege, cã odatã descoperite bunurile trebuie inventariate, ele sunt automat incluse în patrimoniu! Nu poti sã le trimiti la Cluj cu firma de curierat în sacose, nu e voie, scrie în lege! Dar el nu întelege. Ca si cu cei doi, actorul si italianul, care fãceau ei voluntariat la restaurarea pieselor descoperite! Nu existã asa ceva, legea spune clar cã obiectele de patrimoniu se restaureazã în laboratoare de cãtre specialisi, nu de voluntari! Nu mai suport atâta mizerie, am luat mãsuri si am angajat un avocat, iar juristul nostru va trebui sã facã altceva, dar nu ne va mai reprezintã în instantã niciodatã si nu va mai întocmi acte juridice, cât de curând”, a încheiat dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.