spot_img
spot_img
-2.4 C
Vaslui
06-feb.-2025

Directorul DAJ Vaslui, scos la tablã de consilierii judeteni pe subiectul preturilor la cereale

- Advertisement -

CONTRE… Asa cum au cerut încã din luna decembrie, consilierii judeteni au ascultat în sedinta de sãptãmâna trecutã si punctul de vedere al Directiei pentru Agriculturã Judeteanã cu privire la stabilirea preturilor medii ale produselor agricole exprimate în naturã în contractul de arendã pentru anul fiscal 2025. Directorul institutiei, Gigel Crudu, a explicat cã acest calcul nu a fost fãcut dupã ureche, ci pe baza unor date obtinute de la 160 de fermieri din tot judetul. Explicatiile nu au fost suficient de convingãtoare, prin urmare presedintele Consiliului Judetean a decis retragerea punctului de pe ordinea de zi.

Codul fiscal mentioneazã foarte clar cã atributul aprobãrii acestor preturi revine Consiliului Judetean, însã aceastã institutie apeleazã la datele Directiei pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui, cãreia îi revine sarcina sã stabileascã mercurialul. Pentru anul 2025, institutia condusã de Gigel Crudu a propus ca preturile produselor agricole care constituie baza calculãrii valorii arendei stabilite în naturã sã fie urmãtoarele: grâu – 0,88 lei/kg; orz – 0,73 lei/kg; orzoaicã – 0,73 lei/kg; porumb – 0,80 lei/kg; sorg – 0,80 lei/kg; floarea-soarelui – 1,57 lei/kg; rapitã – 1,76 lei/kg; soia – 1,88 lei/kg; struguri – 1,20 lei/kg; masã verde de pe pajisti – 0,13 lei/kg. În luna decembrie, consilierul judetean AUR, Emil Enache, a atras atentia cã aceste preturi nu reflectã realitatea din piatã si i-a cerut presedintelui CJ Vaslui sã-l cheme pe directorul Gigel Crudu la urmãtoarea sedintã, sã explice cum a fost stabilit acest mercurial.

O medie obtinutã de la 160 de fermieri

Gigel Crudu a rãspuns invitatiei, iar la sedinta de luna trecutã s-a prezentat în fata legislativului, pentru a oferi explicatiile solicitate. Potrivit acestuia, preturile au fost stabilite ca urmare a cifrelor obtinute de la 160 de fermieri din judet. „Pentru a avea o bazã de date care sã ne ajute în stabilirea acestor preturi, am apelat la niste informatii oficiale pe care le avem la dispozitie. Potrivit legislatiei în vigoare, din rândul producãtorilor agricoli care obtin volume de productie de peste 1000 de tone de cereale precum si oleaginoase, au fost selectati 160 de producãtori agricoli la nivelul judetului Vaslui. În functie de cantitãtile de produse valorificate si preturile folosite la tranzactii, am stabilit si noi acel pret mediu pe care l-am propus la nivelul Consiliului Judetean. Acum, dacã aceste preturi sunt mari, dacã sunt mici, eu nu pot sã fac niciun fel de afirmatie în acest sens. Stiu foarte bine care sunt dificultãtile în rândul producãtorilor agricoli, stiu foarte bine care sunt costurile de productie, stiu foarte bine toate aspectele din sectorul agricol, cunosc foarte bine realitãtile din acest sector, însã astea au fost preturile medii ale produselor agricole utilizate în piatã în anul 2024 si pe acestea le vom utiliza si anul acesta”, a declarat directorul DAJ Vaslui în timpul sedintei.

„Ar trebui sã fiti mult mai prezenti în teritoriu”

CONTRE …Consilierii judeteni nu au fost prea încântati de explicatiile primite. Emil Enache a atras atentia si în sedinta de zilele trecute cã agricultura din România va fi acaparatã de multinationale si fonduri de investitii dacã fermierii nu vor fi sprijiniti de stat. „E un lucru îmbucurãtor cã ati înteles situatia prin care trec producãtorii agricoli din judetul Vaslui, însã dacã ei nu sunt sprijiniti cumva, dacã nu se va tine cont cã România a pierdut deja 40% din suprafata arabilã, în urmãtorii 2-3 ani acest procent va urca undeva la 60%. Cred cã ar trebui revizuitã aceastã formulã de calcul si tinut cont de ceea ce este cel mai important si anume sprijinul producãtorului român. În momentul când micii fermierii sau marii fermieri nu vor mai fi, vom avea doar multinationalele sau fondurile de investitii, iar productia, în acel moment, nu se va mai canaliza doar spre piata româneascã” a afirmat consilierul AUR. Social-democratul Dan Liviu Cain a fost si mai dur si i-a cerut directorului DAJ Vaslui sã fie mult mai prezent pe teren, pentru a afla direct de la fermieri problemele cu care se confruntã. „Sunt curios dacã v-ati interesat si la colegii dumneavoastrã din alte judete, sã vedeti cum au stabilit ei aceste preturi. (…) Dumneavoastrã, prin specialistii pe care îi aveti, ar trebui sã fiti mult mai prezenti în judet, în toate UAT-urile, sã vedeti unde a plouat, unde a fost secetã, pentru a se stabili preturile într-un mod mult mai corect. Pretul propus de Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui mi se pare absurd, total eronat. Probabil cã acele peste 100 de persoane de unde ati realizat acea statisticã, v-ati referit la pretul la care se vând produsele în lunile februarie-martie si nu în momentul recoltãrii”. La finalul discutiilor, Ciprian Trifan a decis retragerea proiectului de la vot. „Am sã-l rog pe domnul director sã exprime un punct de vedere în scris despre aceste lucruri, pentru a putea relua acest proiect de hotãrâre, pe care îl retrag de pe ordinea de zi, sã nu avem vreun eventual conflict de interese, urmând sã îl dezbatem în sedinta urmãtoare.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.