spot_img
spot_img
9.1 C
Vaslui
09-ian.-2025

Directorul DAJ Vaslui, chemat la raport în Consiliul Județean: nemulțumiri privind prețul mediu la cereale

- Advertisement -

SE CER EXPLICAȚII… Legislativul județean i-a lansat o invitație șefului Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, pentru a participa la ședința de CJ din această lună, în cadrul căreia să ofere explicații cu privire la prețurile medii ale produselor agricole exprimate în natură în contractul de arendă pentru anul 2025. Emil Enache, consilier județean și unul dintre cei mai importanți fermieri din județul Vaslui a atras atenția că prețurile stabilite de DAJ Vaslui nu sunt conforme cu realitatea de pe piață, iar asta ar putea duce la o presiune și mai mare pe agricultorii din județ.

Dacă până anul trecut, aprobarea acestor prețuri nu era decât o simplă formalitate pentru legislativul județean, iată că noii consilieri au început să pună întrebări și să ceară socoteală asupra formulei de calcul. Codul fiscal menționează clar că atributul aprobării acestor prețuri revine Consiliului Județean, însă această instituție apelează la datele Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, căreia îi revine sarcina să stabilească mercurialul. Pentru anul 2025, instituția condusă de Gigel Crudu a propus ca prețurile produselor agricole care constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură să fie următoarele: grâu – 0,88 lei/kg; orz – 0,73 lei/kg; – orzoaică – 0,73 lei/kg; porumb – 0,80 lei/kg; sorg – 0,80 lei/kg; floarea-soarelui – 1,57 lei/kg; rapiță – 1,76 lei/kg; soia – 1,88 lei/kg; i) struguri – 1,20 lei/kg; masă verde de pe pajiști – 0,13 lei/kg. Prețurile nu reflectă realitatea de pe piață, a reclamat consilierul Emil Enache, care a cerut să i se spună cum a fost făcut calculul. “Aș vrea să știu, dacă poate să îmi explice cineva filosofia de calcul al prețurilor la cereale. Suntem în anotimpul rece, grâul are câțiva centimetri și nu știm prețul care va fi la livrare. Cumva, vindem blana ursului din pădure. Dacă menținem prețurile propuse aici, după anul dezastruos care a fost în agricultură, nu vom face altceva decât să menținem o presiune pe fermieri”, a atras atenția consilierul AUR. Noile prețuri vor fi stabilite în ședința din această lună când, potrivit președintelui CJ Vaslui, va fi invitat și directorul DAJ Vaslui. “Calculul îl face Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui și tot acolo se stabilesc și aceste prețuri. Știu că se face un mercurial la nivel de Direcție, cei de acolo ar trebui să vă întrebe și pe dumneavoastră și să iasă o medie cu care să vină în fața noastră. Eu nu pot umbla la mercurial, nu pot să fac altceva decât să amân aprobarea acestui proiect într-o altă ședință, atunci când va fi invitat și directorul DAJ Vaslui”, a precizat Ciprian Trifan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Directorul Crudu e de pe vremea războiului…Mai schimbați-l, că și-a făcut de toate, pământ, vilă, mașini, copiii la școli, socru primar o viață (susținerea lui politică), nevasta la prefectură angajată, gata e mulțumit. E blazat, trebuie să mai numiți și oameni noi, implicați, din domeniu, nu doar din aștia de îi conduc angajații din instituție.

  2. Dacă agricultura nu este rentabilă, de ce nu vă lăsați , mergeți afară la munca, pe șantier, jucați fotbal la real Madrid, jucați poker pe bani, sunt destule oferte. Dar nu vor, că treaba merge, numai că așa i arendașul, ii place sa se plângă. E bun și grâul de la Ucraina, bani sa avem .

  3. Explicațiile solicitate de consilierul Emil Enache sunt justificate și trebuiesc salutate.

    Prețurile produselor agricole stabilite de DAJ Vaslui constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură. Menținerea acestora la un nivel foarte jos, neactualizat, neconform cu ceea există real la bursă, sau pe piață, duce la apariția unui SISTEM MAFIOT care VA AFECTA (dacă nu deja se întâmplă) pe proprietarii vasluieni care își dau în arendă terenurile agricole.

    Încă o dată FELICITĂRI domnului consilier Emil Enache!

  4. Perfect adevărat cele scrise de Anonim.Ar vrea să dea arendă 2 bani țăranilor,eventual sa le ia și terenurile moca.Evaziune la greu,unii nici nu plătesc impozitul pe terenuri,nu respecta nici aburelile de contracte.Niste jăpcari cu aroganță.Unii cheligosi care neam de neamul lor n-au avut o bucată de pământ,prin evaziune au ajuns mari propritari.

    • Oricum au o mulțime de terenuri agricole la care nu dau nici arenda nici impozite dar încasează subvenții și producția deoarece mulți sunt plecați decedați dar au contracte pe perioade f f f mari iar de arenda ce sa vorbim ca este vai mama ei luare în râs 95 % iau fermierii 5 % dacă mai dau la țărani

  5. S-a trezit si Enache,de atât timp nu știe cum se stabilea prețul la cereale.Trebuie să deschidă gura și el în CJ totuși a reușit să zică si el ceva.

  6. Agricultura este ramura cea mai susținută a economiei prin subvenții la motorina la suprafață despăgubiri de secetă rambursări de tva tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului dar ea este plina de mafioți vânători de subvenții este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Sa spună și cum PFA sau II primesc subvenții ptr sute de ha dar nu au minim un angajat cu forme legale cu caracter permanent. Mergeți la țară sa vedeți ce averi colosale au adunat fermierii de pe terenul țăranilor amărâți și din subvenții au jepanele de sute de mii de euro bucata si se plamg mereu dar ei nu aduc plus valoare economiei nu creează locuri de munca bine plătite nu dezvolta zonele rurale iar pe piața avem alimente din import de calitate îndoielnică. Acum de sărbători am avut carne de porc și viata de peste 90 % din import. Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații și trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale. Noi avem niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care au doar cultura mare vând tot de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca agricultura nu este profitabilă și ca statul nu ii ajută dar ei au jepanele de sute de mii de euro bucata fac evaziune fiscală munca la negru.

    • A vorbit si Ion ca si el e OM.
      Ai ceva idei de business in afara de a cumpara ceva cu 1 leu si sa vinzi cu 2..?
      Stii tu ce inseamna o investitie pentru infiintarea culturilor? si cand ai un an de seceta, sau 2,3… si ai de achitat seminte, ingrasaminte, pesticide, motorina si vezi cum ti se usuca porumbul pe camp in luna August sau cum floarea soarelui este cat un mar… si furnizorii te zoresc sa le dai banii sau produse si tu iti plangi in pumni ca nu ai de unde. Stii din astea? sau doar scrii din caldutul scaunel, pe care-ti tii curul ala mare intr-un birou de la stat, si iti astepti „salaroiul” care vine , ghici de unde? Hai ca ai ghicit …din munca asidua pe care o prestezi. CANCI.Tot de la cei pe care ii blamezi mai sus.
      Subventii: oare daca ar fi sa-ti iei si tu salariul o singura data pe an… si ala cand vrea dl. primar sa ti-l dea, oare te-ai bucura de o asemenea subventie? Stii care este valoarea investitiei pentru a infiinta un ha de grau de ex? 1500-2000 lei.(motorina si toate cele necesare)
      Scoti 3 tone mxim la ha(caci asa a fost in ultimii 3 ani) X 0.88 lei/kg(in cel mai fericit caz) si rezulta ca ai un venit de 2640 lei. Platesti arenda 600 lei. Si ce sa vezi…iti raman vreo 40 de lei ..daca iti raman. Si ia tu cu 40 de lei sa platesti leasing-uri la tractoare , combine sa faci intretinere la utilaje, sa-ti tii angajatii pe timp de iarna si de ce nu, sa te dezvolti… A..stai ca vine subventia ..130euro/ha…x5 = 650 lei… + 40, rezulta ca ai la dispozitie 700 lei/ha pentru leasing, dezvoltare, investitii, intretinere si salarii … Serios ????? Ia vezi daca sunt atat de „bine” agricultorii.
      Ca au „jepane”, ce sa le faci… trebuie sa mearga pe camp oamenii…sunt agricultori, daca ar fi pesti ar avea Lamborghini si Ferrari.

      Nu afirm ca nu exista munca la negru , dar cei care o practica probabil nu stiu ca, una peste alta, este mai scumpa decat cea legala, dar asta este alta discutie. Tot statul trebuie sa-si faca treaba.
      Sa nu aruncam cu noroi in angajatori, deoarece munca la negru este incurajata de „taxele” imense puse de statul Roman.
      Enache este unul dintre cei corecti, caci sunt multi care-si fac corect treaba .
      Cat despre ramanerea produselor in tara…intrebati morarii ..de ce prefera sa cumpere grau de Ukraina vs grau romanesc ?
      Ati observat si voi ca e mai buna painea in ultimul timp …nu?:)) Are iz de praf de pusca

      • Dacă o afacere nu merge inchizi prăvălia și pleci acasă lași locul la alții. Da vad ca nimeni nu se lasă toți se plâng dar an de an își iau utilaje vile apartamente cumpără terenuri etc de unde kara me lovele ??? O sa zică ca în rate dar tot le plătesc . De ce nu zici de arenda mizerabilă pe care o acordați țăranilor amărâți cărora nu le plătiți măcar impozite la primarii. Luați subvenții minim 200 de euro la ha plus alte facilități toate producțiile de pe acel teren iar la țărani le dați 300 de kg de cereale luate din Ucraina sau ulei tot de la Ucraina. Dacă vă dați asa mari patrioți de ce nu cumpărați tractoare românești sau mașini autohtone?!? Aveți utilaje și jepanele numai din import de sute de mii de euro bucata. Cum va oferă statul atâtea lovele când voi nu aveți angajați cu forme legale cu caracter permanent???

        • Fara a vrea sa intru in polemici ci doar pentru o justa informare;
          -afacerea asta …nu e ca si cum ..nu te descurci la locul de munca , pleci sau esti dat afara…nu e asa …ai investitii pe care doresti sa le recuperezi, ai in spate responsabilitati, familii care depind de acea afacere
          -sunt ani in care ..da…poti sa faci si investitii dar sunt si ani in care vii cu bani de acasa (vezi ultimii 3 ani)
          -nu zice nimeni ca proprietarul terenului nu merita mai mult ..dar sa fie de unde(ti-am facut un calcul mai sus) si mai depinde si de productivitatea terenului , caci poti sa-i dai tu cu lingurita fertilizatori, daca pamantul este de proasta calitate si investesti mult in el ca sa scoti o productie medie… de unde sa dai?
          -nu exista arenda de 300 kg/ha…cine o accepta sau cine o ofera nu este cu picioarele pe pamant.(eu insist sa cred ca nu exista asemenea contracte)
          -conform codului fiscal, impozitul pe terenurile agricole sunt in sarcina proprietarului
          -in zona Cantemir arenda este de 800kg grau/ha
          -„le dati”-nu activez intr-un asemenea business…este destul de volatil, sunt doar „informat”
          -„utilaje romanesti”- de ce ar investi oamenii in utilaje neperformante(energofage, neproductive)? ca sa fie gaura si mai mare la agricultori, nu? O iei cam personal sau mi se pare? ..hai sa fim obiectivi
          Ma repet, daca tu ai primi salariul o singura data pe an…si il astepti „ca si cand”… si il ai dramuit si distribuit pe chletuieli… bine ti-ar prinde? Chiar si daca vrei sa-ti iei un Jeep..caci sunt banii tai… :)))
          Si daca mai scrii „jepane” nu mai „vorbesc cu tine”:))- Romania nu mai fabrica „jepane” -de unde sa iei autohtone?
          -Angajati cu forme legale – asa cum am mai spus – nu sunt de acord cu asemenea practici si tar tind sa cred ca s-a cam terminat cu ele.
          -statul roman… nu „LE” da decat sperante la agricultori – si salarii grase celor ca tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.