SCANDAL Un nou scandal pune în dificultate administratia judeteanã, dupã ce un post de televiziune central a anuntat cã asistentii maternali profesionisti nu ar fi plãtiti de cinci luni de zile. „Copiii care sunt în grija asistentilor maternali din judetul Vaslui nu au primit bani de mâncare de cinci luni. Asistentii maternali amenintã cã vor renunta la cei 1400 de copii. Statul român le-a spus asistentilor maternali sã facã sacrificii”, suna stirea cu pricina. O informatie care a trezit un val de reactii din partea conducerii Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui.
Toatã tevatura porneste de la modul greoi în care Guvernul a fãcut plãtile cãtre Directiile de Asistentã Socialã si Protectia Copilului în 2012. S-a ajuns la întârzieri de multe luni de zile, pe care conducerile acestor institutii s-au chinuit sã le acopere cum a putut fiecare. Asa se face cã, pe baza cifrelor comunicate de DGASPC Vaslui, în luna ianuarie 2013, de exemplu, s-au fãcut plãti la nivelul lunii iulie 2012 (385.934 lei). În februarie, s-a ajuns la luna august 2012 (372.456 lei), pentru ca, în aceeasi lunã, sã se mai facã douã plãti suplimentare, pentru septembrie 2012 (347.812 lei) si octombrie 2012 (350.589 lei). În martie, cei 1.441 de asistenti maternali din baza de date a DGASPC au primit douã transe de bani, pentru noiembrie 2013 (379.146 lei) si pentru perioada 1-15 decembrie 2012 (202.828 lei). În aprilie, s-au mai fãcut plãti pentru alte douã perioade restante, 1-15 ianuarie si 15-31 ianuarie 2013, în sumã de 249.494 lei, respectiv 186.317 lei. În mai si iunie, DGASPC a fãcut plãti pentru 1.167 de asistenti maternali, respectiv 238, sume totale de peste 330.000 lei. În iulie, nu s-a mai achitat aceastã indemnizatie, în schimb 1.588 de asistenti maternali au primit alocatia de echipament, care este cu mult mai mare decât cea pentru întretinerea copiilor, suma totalã fiind de 483.121 lei. La 1 august, s-a mai fãcut o transã de plãti cãtre asistentii maternali, în sumã totalã de 386.394 lei. Concluzia: asistentii maternali profesionisti din judet au primit lunã de lunã bani pentru a asigura hrana si îmbrãcãmintea copiilor pe care-i îngrijesc, ceea ce înseamnã cã micutii au avut cu ce trãi. Ori, agentiile de presã au anuntat cã, la Vaslui, copiii mor de foame, pentru cã asistentii nu au mai fost plãtiti de cinci luni de zile. Ce interese se ascund în spatele acestui scandal?
Ionel Armeanu Stefãnicã: „Am trimis situatiile la Bucuresti, dar bugetul este subdimensionat”
„Am trimis situatiile la Bucuresti. Acolo, se cunoaste faptul cã nu avem destui bani pentru a face plata la zi a acestor indemnizatii. Noi venim pe o restantã de zece luni de zile, dar am tot încercat sã mai plãtim, functie de banii primiti, sã mai scãdem din aceste sume restante. Acum, asteptãm sã vedem ce bani se vor primi la rectificare, poate ajungem la o restantã de doar douã luni. Însã, sã fie clar: noi am plãtit bani asistentilor maternali lunã de lunã, desi bugetul este subdimensionat”, explicã Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul executiv al DGASPC Vaslui. Situatia nu este nouã. De ani de zile, Vasluiul, care are cel mai mare numãr de copii în îngrijirea asistentilor maternali la nivel national, ca si cei mai multi asistenti în platã, nu primeste destui bani pentru a face plata la zi a tuturor asistentilor. „Bugetul este subdimensionat”, explicã directorul executiv al DGASPC. Cu toate acestea, cu sprijinul Consiliului Judetean, s-a încercat plata sumelor de bani cãtre asistenti, pentru ca micutii aflati în grijã sã nu sufere. Sunt 1.550 de copii în aceastã situatie, conform datelor de la DGASPC Vaslui, un numãr foarte mare de micuti care au nevoie de ajutor din partea statului român.
Zeci de asistenti maternali, la un pas de a-si pierde drepturile
Pe lângã problemele financiare, cei de la Directia de Asistentã Socialã si Protectia Copilului trebuie sã facã fatã si valului din ce în ce mai mare de persoane care nu respectã legea si riscã sã fie lãsate fãrã indemnizatie. Un numãr de 34 de asistenti maternali nu au adus niciun document la decontare, cum spune legea, desi au primit bani pentru îngrijirea copiilor. Ordinul 36, din 19 mai 2003, privind modalitatea de decontare a cheltuielilor efectuate de cãtre asistentii maternali profesionisti privind cresterea si îngrijirea copiilor aflati în plasament sau încredintare, prevede la art. 9 cã „Neprezentarea de cãtre asistentul maternal profesionist a documentelor justificative pentru sumele plãtite în vederea acoperirii cheltuielilor sau utilizarea sumelor primite în alte scopuri decât cele necesare îngrijirii copiilor aflati în plasament sau încredintare conduce la suspendarea si, respectiv, la sistarea plãtilor de cãtre serviciul public specializat pentru protectia copilului”. Ori, într-o astfel de situatie, zeci de asistenti maternali ar putea rãmâne fãrã banii de întretinere, ceea ce ar genera un nou scandal. Asta, pentru cã în multe cazuri, la tarã, asistentii maternali folosesc si ouã, lapte, carne, legume din gospodãria proprie pentru hrana copiilor si nu au de unde sã procure documente care sã le aducã la decontare. O anomalie care ar trebui corectatã de cãtre parlamentarii judetului Vaslui, mai ales cã acest judet este pe primul loc în România ca numãr de asistenti maternali profesionisti în platã.