spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Directori cu ani buni de experiență, respinși la examen. Mai multe posturi din județul Vaslui, fără niciun candidat

- Advertisement -
RESPINS… Printre candidații picați la examenul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat se numără și directorul Liceului “Dimitrie Cantemir” din Fălciu, Marian Darie. Acesta a fost notat cu 5,6 la proba scrisă, nota minimă de promovare a examenului fiind 7.

REZULTATE… Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat scoate la iveală situații incredibile. Directori cu ani buni de experiență au picat examenul la o distanță de câteva puncte. Jumătate dintre cei care au candidat pentru un post de director acolo unde, de obicei, se înregistrează rezultate slabe la Bacalaureat, au călcat, parcă, pe urmele elevilor, nereușind să obțină o notă de trecere (n.r. nota minimă 7). Astfel, din cei 10 candidați înscriși pentru funcțiile de directori și directori adjuncți la liceele din Vladia, Vetrișoaia, Fălciu, Puiești și Murgeni, cinci au fost declarați admiși, iar cinci respinși. Printre candidații picați se numără și directorul Liceului “Dimitrie Cantemir” din Fălciu, Marian Darie, care a primit nota 5,6 la proba scrisă. Acesta fusese numită director prin detașare de curând, însă de-a lungul anilor a mai condus unitatea de învățământ considerată printre cele mai slabe: în 2021 a înregistrat o promovabilitate la BAC de 0%. Unii directori cu ștate vechi au ratat concursul la mustață: Vasile Romilă, director la Școala Gimnazială Voinești, a picat cu nota 6,8, iar Luigi Sorin Grădinaru, director la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, cu nota 6,6. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Vaslui, au fost depuse 11 contestații online și încă patru la sediul instituției. “Concurența a fost mare la unitățile de învățământ din oraș și mai mică la cele din mediul rural. Avem și situații unde nu s-a înscris niciun candidat sau unde, în urma probei scrise, a mai rămas doar un candidat pentru două posturi (n.r. director general și director adjunct). De asemenea, avem și un candidat care nu a putut să participe la proba scrisă, fie va trebuie să organizăm o nouă sesiune pe data de 28 octombrie, fie va susține examenul într-un alt județ. Urmează ca Ministerul Educației să vină cu precizări”, a explicat inspectorul general al ISJ Vaslui.

Candidații înscriși la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat au participat ieri la proba scrisă. Rezultatele publicate pe site-ul inspectoratului școlar arată că a fost un examen dificil: din cei 196 de candidați care au susținut proba scrisă, doar 114 au reușit să obțină note de trecere între 7 și 9. Majoritatea candidaților au optat pentru anonimizarea numelui. Potrivit unor surse, cel mai bun rezultat – nota 9 – aparține unui candidat din zona Bârladului. Contactat telefonic de reporterii Vremea Nouă, acesta a spus că nu dorește să îi fie dezvăluită identitatea și că așteaptă următoarea probă pentru a se bucura pe deplin, pentru că lucrurile se pot schimba după interviu. În Vaslui, aproape toți directorii de liceu, care s-au înscris la concurs, au obținut note de peste 7, astfel că au șanse mari să își continue activitatea de conducere a unităților de învățământ. Este vorba despre directorii Cătălin Ignat (cu una dintre cele mai mari note – 8,60) și Narcis Aprodu de la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, Ramona Pavel de la Liceul cu Program Sportiv, Alexandru Filip de la Colegiul Economic „Anghel Rugină”, Cezarina Mihaela Scutaru de la Liceul „Emil Racoviță”, Oana Caterina Hosofschi și Ovidiu Lisievici de la Liceul „Ion Mincu”, Mirela Anca Suhan și Ina-Clara Vlad de la Liceul „Ștefan Procopiu”. Printre candidații declarați „admiși”, care nu au optat pentru anonimizarea numelui, se numără Mihaela Pleșu de la Grădinița cu P.N.Nr.17 Bârlad și Tiberiu Novac de la Școala Gimnazială Albești. Cei declarați „respinși”, care au acceptat să le apară numele pe lista rezultatelor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui sunt: Ovidiu Bibirig – fost director la Școala Gimnazială Gârceni, Neculai Bordeianu – fost director la Liceul Tehnologic „Petru Rareș“, Marian Darie – director la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Luigi Sorin Grădinaru – director la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Alina Elena Prodan – prof. la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, Vasile Romilă – director la Școala Gimnazială Voinești și Andreea Georgiana – învățător la Școala Gimnazială Voinești.

82 de candidați au picat examenul

Potrivit datelor publicate pe site-ul inspectoratului școlar, la proba scrisă s-au înscris 203 candidați, din care 196 au fost prezenți, 6 absenți și un candidat a fost amânat pentru sesiunea următoare. „În urma evaluării scrise, s-au înregistrat următoarele rezultate statistice: procent de promovare – 58,16; un număr de 114 candidați au obținut note între 7,00 și 9,00; un număr de 82 de candidați au obținut note sub 7,00”, se arată într-un comunicat de presă al inspectoratului școlar. Candidații nemulțumiți de rezultate au avut două zile la dispoziție pentru a depune contestații la sediul ISJ sau online, pe adresa de e-mail a inspectoratului. Ultima probă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat este interviul. Acesta va avea loc în perioada 15 noiembrie și 8 decembrie și va avea o durată de 60 de minute pentru fiecare candidat. Se vor evalua abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează și competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului.

Iată ce subiecte au avut de rezolvat directorii

În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi au vizat capacitățile cognitive și de leadership, circa 20% – competențele de management, iar restul – reglementările legale din bibliografia de concurs. În prima parte a probei, candidații au avut de făcut analogii: prin ce se aseamănă cel mai bine, din varaintele date, învățătorul și profesorul, catalogul și carnetul de note, manualul și culegerea. Exemplu: Prin ce se aseamănă manualul și culegerea? (a) amândouă conțin exerciții; (b) amândouă se pot răsfoi; (c) amândouă sunt structurate pe capitole; (d) amândouă reprezintă suport de studiu pentru elev. (Răspunsul corect este „d”). La punctul Subtest Itemi Situaționali – Leadership, candidații trebuiau să rezolve probleme precum: dacă doi sau mai mulți dintre colegii dvs. din școală se ceartă, care e decizia cea mai adecvată? (a) Nu vă este teamă să le spuneți că greșesc; (b) Țineți partea persoanei a cărei opinie o împărtășiți; (c) Încercați să evitați implicarea în acest conflict. (d) Încercați să rezolvați problema care cauzează conflictul lor (Răspunsul corect este „d”). Un alt item situațional a fost următorul: ați fost angajat recent pe un post nou într-o școală nouă. Predecesorul dvs., Izabela, și-a dat demisia fără preaviz, lăsând dezordine în documente și un proiect mare nefinalizat. Noul dvs. director v-a solicitat să luați o decizie cu privire la continuarea sau abandonarea proiectului. Care e decizia cea mai adecvată? (a) Decideți evident să mergeți înainte și să finalizați proiectul astfel încât să lăsați o primă impresie bună; (b) Îi spuneți că nu dispuneți de informațiile necesare pentru a lua o astfel de decizie; (c) Abandonați proiectul deoarece Izabela, fiind în căutarea unui loc de muncă, sigur nu a făcut o treabă de calitate; (d) Solicitați acces la fișierele Izabelei pentru a afla mai multe despre proiect înainte să luați o decizie. Răspunsul corect este „d”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.