spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
26-ian.-2025

Din izvoarele capitalei curge APĂ OTRĂVITĂ

- Advertisement -

Chiar dacă s-a anunțat de nenumărate ori că apa din izvoarele din capitală este periculoasă, oamenii continuă s-o consume și să ignore avertizările specialiștilor.

Pe timp de vară, când afară este foarte cald, oamenii consumă multă apă. Astfel, pentru a-și potoli setea, mulți dintre ei folosesc apa de la izvoarele amplasate în spațiile verzi ale capitalei. Totuși, majoritatea nu cunosc că aceasta le poate pune viața în pericol.

Specialiștii nu recomandă ca apa să fie utilizată în scopuri potabile

Galina Leahu, șef-adjunct al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi, a declarat că apa izvoarelor gestionate de asociație, 14 la număr, nu este recomandată spre consum. „Apa de aici poate fi folosită numai în scopuri menajere și tehnice, dar nicidecum spre consum, deoarece aceasta conține bacterii, nitrați și săruri peste limita admisibilă”, a menționat Leahu.

Mai mult, Asociația de gospodărire a spațiilor verzi plasează afișe și panouri informative prin preajma izvoarelor. Cu ajutorul acestora, localnicii sunt informați că apa nu este bună de băut, însă oamenii nu bagă în seamă aceste anunțuri.

Contactat de TIMPUL, medicul igienist de la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Tudor Puiu, a declarat că dintr-un număr total de 44 de izvoare amplasate în mun. Chișinău, la 15 dintre ele apa nu a corespuns cerințelor igienice după indicatorii sanitaro-microbiologici. Mai mult, în toate 44 de izvoare apa nu a corespuns după indicatorii sanitaro-chimici.

Apa de la izvorul „Tamara” este STRICT INTERZISĂ pentru consum

Cel mai cunoscut izvor din Chișinău „Tamara”, care se află în Parcul „Valea Morilor” este și cel mai periculos. În apa de aici s-au identificat de patru ori mai mulți nitrați decât este norma permisă. „Dacă norma este 50 mg/dm3, atunci aici avem 250 mg/dm3. Astfel, această apă nu se recomandă sub nicio formă de a fi consumată, deoarece chiar dacă ea va fi fiartă, ea se va transforma într-o apă și mai dură decât este. Mai mult, dacă copiii vor consuma această apă, sănătatea lor va fi pusă în pericol”, a specificat medicul igienist.

„De 20 de ani, consum apă din acest izvor și mă simt foarte bine. Apa de aici este foarte gustoasă și cred că odată ce izvorăște din pământ, este mai puțin dăunătoare ca apa de la robinete”, a spus un bărbat care se aproviziona cu apă de la izvorul „Tamara”.

Zilnic, în parc vin mulți oameni care fac sport, inclusiv părinți cu copii. Aceștia consumă apă de la izvor și nici nu bănuiesc că aceasta este periculoasă și le poate cauza mai multe de boli.

Constatările prescripției sanitare

Conform investigațiilor de laborator ale calității apei, cantitatea de nitrați este depășită și în alte izvoare din capitală, printre care: „Elena”, de pe Calea Ieșilor, „Prietenia” de pe șos. Balcani, de pe străzile „Eminescu”, N. Costin, izvoarele nr.1 și nr.2 din Parcul „Valea Trandafirilor”, de pe străzile Strișca 12, Ceucari și Melestiu. În toate acestea, concentrația de nitrați variază între 66,2-282,2 mg/dm3, potrivit prescripției sanitare din 25 mai 2013, emisă de medicul-șef sanitar de stat, Constantin Râmiș.

În aceeași prescripție sanitară, se mai atrage atenția că în probele de apă prelevate din izvoarele „Prietenia” și „Eminescu” s-au depistat depășiri la conținutul de bacterii coliforme, care constituie 23-2380, pe când norma admisă este sub 10. La fel, în alte izvoare s-au depistat depășiri de enterococi și de colifagi.

Izvor, la câțiva pași de un cimitir pentru animale

Pe lângă faptul că apa din izvoare conține mulți nitrați și bacterii, aceasta mai poate fi poluată și din alte surse. Lângă izvorul „Prietenia” de pe șos. Balcani se află un cimitir improvizat pentru animale. Aici, oamenii din zonă își îngroapă animalele domestice de câțiva ani.
„Cândva, acest izvor era cel mai solicitat. Oamenii stăteau la coadă pentru a bea sau a se aproviziona cu apă, dar acum puțini riscă să mai ia apă de aici. Ne temem că, prin intermediul ploilor, în apă ar putea ajunge micro-organisme de la cimitirul din apropiere”, a afirmat o femeie care locuiește în zona respectivă.

Prescripție sanitară pentru fiecare izvor din capitală

Specialiștii recomandă localnicilor să nu consume apa din izvoarele din capitală înainte de a face cunoștință cu prescripția sanitară, emisă de medicul-șef sanitar de stat, care este eliberată pentru fiecare izvor din Chișinău.

Părinților li se recomandă să nu permită copiilor să consume apă de la izvoarele menționate. Atenție! Bacteriile depistate în apă pot favoriza răspândirea maladiilor infecțioase și nontransmisibile în rândul populației.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.