MAI PUȚINI… Numărul absolvenților vasluieni, care s-au înscris anul acesta la examenul de Bacalaureat, este în scădere față de anii anteriori. Dacă în 2021 s-au înscris 2844 absolvenți de liceu, anul acesta s-au înscris cu 349 persoane mai puțin. În aceste statistici sunt incluși și absolvenți ai edițiilor predecente, care nu au luat examenul odată cu promoția lor. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, numărul este mai mic pentru că și cel al elevilor înscriși la începutul anului școlar în clasele a XII-a și a XIII-a este mai mic – 2940 elevi în anul 2021- 2022, față de 3152 elevi în 2020-2021. Însă dacă ne uităm mai profund în date, vom constata că numărul celor care fug de acest examen este destul de mare. Din cei 2940 elevi înscriși la începutul anului școlar în clasele a XII-a și a XIII-a, 678 elevi nici măcar nu au vrut să încerce să dea Bacalaureatul. Situația nu este, însă, deloc nouă. În liceele din mediul rural, foarte puțini elevi se mai înscriu la BAC. Anul trecut, spre exemplu, Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” din Fălciu a avut doar două persoane înscrise la examen, deși în timpul anului școlar, în clasa a XII-a, a avut 18 elevi. Promoția de anul acesta va fi ultima care va absolvi studii liceale, unitatea de învățământ urmând să devină, din toamnă, școală profesională.
Și la nivel național s-a constat că există un trend descrescător în ceea ce privește numărul elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a înscriși, anul acesta, la BAC. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că tendințele demografice și pandemia sunt de vină. „Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000 de candidați, în anul 2020 am avut peste 155. 000 de candidați. Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă. Aș vrea să precizez faptul că până în anul 2012 aveam în fiecare an peste 200.000 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat, iar acum avem puțin peste 126.000. În anul 2008 am avut un vârf de peste 225.000 de elevi înscriși la Bac”, a explicat ministrul Educației.
Ultima promoție de liceeni la Fălciu. Unitatea de învățământ va deveni școală profesională
La începutul anului școlar, în județul Vaslui, figurau înscriși în clasele a XII-a și a XIII-a 2940 elevi. Dintre aceștia, s-au înscris la Bacalaureat 2262 elevi. Astfel, 678 elevi nu vor susține examenul, majoritatea dintre ei fiind corigenți, repetenți sau neavând situația școlară încheiată. Nici în cazul celor 2262 elevi, care s-au înscris, nu este exclus ca o parte dintre ei să nu se prezinte la examen. Spre exemplu, anul trecut, Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” din Fălciu a avut doar două persoane înscrise la BAC, deși în timpul anului școlar, în clasa a XII-a, a avut 18 elevi. Însă nici măcar cele două persoane înscrise nu s-au prezentat la examen. Așa se face că liceul a avut rată de promovabilitate 0. „În mediul rural este o problemă. Cum fac 18 ani, mulți dintre ei aleg să plece în străinătate și nu sunt interesați de examenul de BAC. Promoția 2021-2022 este ultima de liceu. După ce elevii vor absolvi, liceul se va desființa. Vom avea doar școala profesională. Nu mai poate funcționa liceul pentru că nu mai avem copii în sat. Sunt foarte puțini copii. Este o mare problemă. Ca de exemplu, vă pot spune că în 2012 când am intrat director erau 800 de elevi în Fălciu. În acest an școlar mai sunt puțin peste 500. Din acest motiv nu s-au mai făcut clase, a scăzut și numărul cadrelor didactice de la peste 60 acum 9 ani, la 41”, explica, anul trecut, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Cantemir” din Fălciu.
Autoritățile se încăpățânează să păstreze liceele în mediul rural
ANALIZĂ… În ciuda numărului mic de absolvenți în mediul rural și al rezultatelor slabe obținute de aceștia la examenul de Bacalaureat, autoritățile se încăpățânează să păstreze liceele și să nu le transforme în școli profesionale. Liceul din Vetrișoaia, spre exemplu, nu a avut, anul trecut, decât un elev la BAC, iar acela nu făcea parte din promoția curentă, ci din una anterioară. Potrivit broșurii de admitere de anul acesta, în următorul an școlar unitatea de învățământ nu va avea clase pentru învățământul profesional, ci doar pentru cel liceal, mai exact o singură clasă cu specializarea Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații. În schimb, în toate celelalte licee din mediul rural funcționează și școli profesionale. Este cazul celor din comunele Dragomirești, Puiești, Zorleni și Codăești. La acestea se adaugă și școlile profesionale din orașe, adică cele care funcționează în cadrul liceelor „Ștefan Procopiu” Vaslui, „Ion Mincu” Vaslui, „Al. I. Cuza” Bârlad, „Dimitrie Cantemir” Huși, „Ioan Corivan” Huși și „Nicolae Iorga” Negrești. La Liceul „Ion Mincu” funcționează și învățământul profesional-dual: o clasă de elevi împărțită în două specializări – Brutar-patiser-preparator produse făinoase și Preparator produse din carne și pește. Acest tip de învățământ se desfășoară în parteneriat cu operatorii economici din județ, care oferă spațiul necesar de practică pentru adolescenți pe toată durata școlarizării în condiții reale de lucru. Printre beneficiile de care au parte elevii se numără bursa lunară, susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică și certificate de calificare profesională recunoscute internațional.