spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
20-ian.-2025

Dihonia comasarii

- Advertisement -

De cateva saptamani scena politica locala fierbe pe tema comasarii spitalelor din judet. Opozitia spune «nu», partidul de la guvernare spune «da», iar singurii perdanti sunt pacientii.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) ne-a adus, pe langa foarte multi bani pe care ii vom da inapoi cu dobanda, si multe probleme sociale. Reprezentantii FMI au fost foarte fermi si au cerut Guvernului Boc, nici mai mult, nici mai putin decat o reducere drastica a cheltuielilor bugetare. Asta inseamna si reducerea numarului de paturi de spital, realizata prin comasarea unor unitati medicale ori, pur si simplu, prin inchiderea lor. Fata de ce s-a intamplat in tara, judetul Botosani «a scapat» destul de ieftin, spun unii. S-au inchis spitalele de la Guranda, Darabani si Trusesti. Ultimul a fost transformat in camin de batrani. In schimb, in municipiul Botosani s-a venit cu propunere de la Ministerul Sanatatii ca Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie si, dupa cum se discuta la un moment dat, chiar si Spitalul de Psihiatrie sa fie comasate la Spitalul Judetean «Mavromati». Prin aceasta miscare se reduce, intr-adevar, numarul de paturi, dar se fac si reduceri de personal, mai ales in compartimentul TESA. Unitatea medicala ce ar rezulta din aceasta comasare ar intra in categoria a III-a, ceea ce inseamna un castig atat pentru angajatii din spital, fiindca vor veni mai multi bani, cat si pentru pacienti, in speranta unor servicii mai bune.

Tot scandalul a inceput in ultima sedinta de Consiliu Judetean Botosani, cand consilierii din partea Uniunii Social Liberale (USL) au votat impotriva comasarii spitalelor din municipiu. Cei din Partidul Democrat Liberal au declarat la unison ca a fost un vot politic si ca oricum cei din Opozitie vor fi nevoiti sa accepte comasarea.

Opozitia

Voi incepe cu Opozitia pentru ca reprezentantii ei, inca inainte de a se vota, au dat de inteles ca votul va fi unul negativ. Presedintele organizatiei judetene a Partidului Social Democrat (PSD), Gheorghe Marcu, a spus foarte ferm ca aceasta decizie a comasarii nu este si nu trebuie sa fie de competenta Consiliului Judetean. Singura institutie de stat acreditata sa faca acest lucru este Ministerul Sanatatii. „Politica de comasare, de infiintare a unei unitati spitalicesti, este atributia Ministerului Sanatatii. Nu se poate translata, prin ordonante de urgenta, activitatea din domeniul sanatatii catre administratiile locale. Pentru ca cei care sunt in consiliile locale sau judetene nu toti au studiile de specialitate din acest domeniu. Daca Guvernul a transferat aceste competente administratiilor locale, atunci ii sugerez domnului prim-ministru Emil Boc ca, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze Ministerul Sanatatii. Prin aceste masuri aberante, Guvernul Romaniei a facut ca in aceste categorii socio-profesionale sa apara dispute si chiar sentimente de ura”, a explicat senatorul Marcu.

Mai mult, directorul Spitalului de Psihiatrie a vrut sa precizeze ca ceea ce se tot spune, ca va disparea Spitalul Judetean, este doar „o gogorita, o tema falsa”. „In acest moment, spitalele se afla in etapa de evaluare, conform ordinului dat de ministrul Sanatatii. Iar votul consilierilor judeteni este unul absolut inutil. Pentru ca spitalul nu are o structura stabilita. Aceasta structura se realizeaza dupa ce spitalul este evaluat de catre Directia de Sanatate Publica si apoi Consiliul Judetean voteaza in cunostinta de cauza, dupa ce stie exact in ce categorie se incadreaza spitalul. Iar aceasta categorie nu este batuta in cuie. Ea poate fi schimbata oricand, daca se schimba si conditiile. Ceea ce se spune, ca se doreste desfiintarea Spitalului Judetean, este o minciuna si o manipulare”, a explicat Gabriel Oprisanu.

In plus, directorul Spitalului de Psihiatrie spune ca angajatii de la «Judetean» sunt manipulati. in acest sens, el s-a referit la greva salariatilor de la Spitalul Judetean, care era indreptata impotriva consilierilor judeteni din partea USL. „Cu siguranta, oamenii sunt disperati de aceasta situatie, ca si-ar putea pierde locurile de munca. Dar de ce acestia manifestau impotriva consilierilor judeteni ai USL? De ce nu si-au luat la rost managerul pentru ca nu a realizat ceea ce trebuia realizat? Eu cred ca de fapt este o manipulare din partea PDL”, a adaugat Gabriel Oprisanu.

Se vorbeste si de faptul ca reformarea sistemului medical din municipiu este stopata de managerii spitalelor care nu vor sa renunte la scaun. La aceasta acuzatie, medicul Oprisanu a raspuns scurt: „Nici eu, nici doamna doctor Olaru, nici doamna Mihalache nu suntem culesi de pe drumuri, domnilor de la PDL”.

In barca PNL, medicul Gina Puflea a tinut sa sublinieze ca prin aceasta comasare, Spitalul de Obstetrica si Ginecologie va pierde finantarea din partea Bancii Mondiale, pentru modernizare. „Pierdem sansa de a avea un spital de talie europeana, indeplinind criteriile europene”, a incheiat medicul Puflea.

Presedintele PNL Botosani, Florin Turcanu, a declarat ca la Spitalul Judetean se pot crea acele sectii lipsa fara a se desfiinta celelalte spitale, care au facut ceva investitii pentru modernizarea anumitor compartimente. Apoi, a tinut sa sublinieze ca trebuie numit un manager independent politic si un bun specialist la «Mavromati», nu „un singur manager care sta saptamanal la Putna si se gandeste cum sa imparta prada”, a precizat Turcanu.

Puterea

In cealalta parte, a Puterii, lucrurile stau cu totul altfel. In primul rand, au acuzat membrii USL ca au dat un vot politic in ultima sedinta a Consiliului Judetean.

„In comisia de sanatate, unii dintre cei mai vehementi oameni care au sustinut proiectul, si poate fi verificat, au fost din PSD. Iar dupa aceea, au venit la sedinta si au votat altfel. Si mai vorbim de verticalitate…”, a spus consilierul Cristian Achitei.

La acea comisie au participat si managerii spitalelor, initial Achitei refuzand participarea lor pe motiv ca acestia oricum nu vor fi de acord sa fie dati afara. „La acea sedinta nu vroiam sa participe si managerii de spitale. Pentru ca este evident ca ei isi vor sustine cauza. Cum poti sa faci reforma cu unul pe care trebuie sa-l schimb? Fiindca este clar ca acesta nu va fi de acord. Asa nu se poate face reforma niciodata. Pai, daca as intreba-o pe doamna Olaru de la Maternitate: «Vrei sa te comasez cu Spitalul Judetean?». Normal ca va spune nu”, a incheiat consilierul judetean.

Legat de aceeasi tema a managerilor, „care impiedica mersul reformei din Sanatate”, a comentat si consilierul judetean Ion Diaconu. El a declarat ca liderii PSD si PNL dau dovada de amatorism politic in tratarea proiectului de comasare. „Uniunea Socialista, facand opozitie de dragul opozitiei, duce la subfinantarea spitalelor.Nu va disparea niciun pat din toate cele patru spitale care vor fi comasate. Singurii care au de pierdut sunt patru manageri. Deci, de dragul a patru manageri nu poti sa distrugi un sistem sanitar care va ajunge sa fie subfinantat, iar salariatii din acest domeniu vor fi platiti mult mai prost”, a mai spus Diaconu. In schimb, consilierul judetean Diaconu se declara optimist in ceea ce priveste comasarea.

Presedinta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Botosani, Rodica Hutuleac, s-a declarat stupefiata de rezultatul votului de la ultima sedinta a Consiliului Judetean.

„Suntem total in dezacord cu votul consilierilor judeteni. Consideram ca a fost un vot politic si nu a fost un vot in interesul cetatenilor din judetul Botosani. Este vorba de o reforma in Sanatate. Daca va fi buna sau nu, se va vedea mai tarziu. Cum legislatia deja exista, sistemul sanitar trebuie bine organizat astfel incat sa fie cat mai bine pentru cetateanul din judet. Votul din Consiliul Judetean pe mine, practic, m-a stupefiat pentru ca, in urma votului, spitalul judetean nu ar mai putea functiona”, a adaugat Rodica Hutuleac. Aceasta a mai precizat ca situatia Spitalului judetean trebuie rezolvata pana cel tarziu 31 decembrie 2011. Altfel, in timp ce Spitalul Municipal Dorohoi va intra in categoria a IV-a, Spitalul de Pneumoftiziologie, de Psihiatrie, de Pediatrie, de Recuperare si Maternitatea se vor incadra in categoria a V-a, Spitalul Judetean nu va reusi sa se incadreze in nicio categorie si, atunci, nu va putea fi finantat. sefa Casei de Sanatate din Botosani a subliniat ca pana la sfarsitul anului, daca va fi votata comasarea, Spitalul Judetean va putea fi incadrat in categoria a III-a, ceea ce inseamna o finantare foarte buna pentru judetul nostru.

„Spitalul Judetean va fi incadrat provizoriu, pana la 31 decembrie 2011, in categoria a treia, cu conditia ca spitalul sa prezinte un plan de conformare, cu responsabilitati si termene de implementare precis specificate”, a incheiat Hutuleac.

Cristian Achitei a venit cu exemple de masuri bune luate de Ministerul Sanatatii. Astfel, la Guranda, el spune ca din cei 20 de oameni internati, doar patru erau intr-adevar bolnavi, restul fiind doar cazuri sociale. Pentru cei 20 de oameni erau angajati 30 de salariati, iar statul cheltuia lunar 70 miliarde de lei. Asa ca desfiintarea a fost una benefica. La Trusesti, spitalul a fost transformat in camin de batrani pentru ca, in ultima vreme, chiar asta era realitatea. Ultimul exemplu dat de Achitei este spitalul de la Saveni care a devenit sectie a Spitalului Municipal Botosani, fiind o miscare foarte buna pentru cetatenii din oras.

Spitalele vor fi clasificate in 5 categorii

Unitatile sanitare cu paturi se vor clasifica in 5 categorii:

– spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;

– spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal – spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;

– spitale de categoria III: nivel de competenta mediu – spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;

– spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si  care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

– spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt – spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.

In loc de concluzie

Cum se va termina tot acest scandal pe tema comasarii spitalelor, cam toti pariaza pe un vot pozitiv. Ca va fi o miscare buna pentru cetatenii din judetul Botosani se va vedea in timp. Deocamdata nici cei din sistemul sanitar nu stiu cum ar fi mai bine. Cu atat mai mult pacientul, cetateanul de rand, care este de-a dreptul bulversat de parerile venite cand din partea opozitiei, cand din partea puterii.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.