PROIECTE SI SPORURI… În luna decembrie 2023, la Primãria Vaslui era organizatã o importantã conferintã de presã care marca finalizarea unui proiect la fel de important, denumit pompos „Sistem Integrat de e-Administratie, etapa a II-a; competente partajate”. Bugetul alocat de Uniunea Europeanã acestui proiect a fost de 2.338.788 lei, alti 357.697 lei au venit din bugetul national, iar contributia municipiului Vaslui s-a ridicat la doar 55.030 lei. Printre obiectivele fixate în urma implementãrii acestui proiect a fost si dotarea Politiei Locale Vaslui cu tablete si imprimante portabile, astfel încât procesele verbale sã fie completate electronic. La vremea respectivã, managerul de proiect, Radu Bãltatu, care este si resposabilul cu partea de digitalizare în cadrul primãriei, atrãgea atentia asupra faptului cã proiectul a permis achizitionarea doar a unei singure tablete si a unei singure imprimante portabile, urmând ca restul dispozitivelor sã fie cumpãrate „anul viitor”, adicã în 2024. Lunile au trecut, banii pe proiect s-au cheltuit, însã situatia nu s-a îmbunãtãtit deloc. Pe 20 martie 2025 am revenit la Politia Localã Vaslui cu întrebarea câte astfel de dispozitive detine în prezent, iar rãspunsul nu ne-a suprins: tot o singurã tabletã si o singurã imprimantã. Practic, dupã încheierea acelui proiect în valoare de 500.000 de euro, nu s-a mai fãcut nimic ca institutia sã beneficieze de acest sistem digitalizat de completare si eliberare a proceselor verbale.
Probabil vã veti întreba pe ce s-au cheltuit, totusi, peste 500.000 de euro în cadrul acestui proiect atât de necesar digitalizãrii primãriei. Rãspunsul l-a dat Radu Bãltatu în conferinta de presã organizatã în urmã cu un an si jumãtate. Iatã ce a declarat responsabilul cu digitalizarea din cadrul Primãriei Vaslui. „Acest proiect este ca o completare a proiectului <<Sistem informatic de Administratie>> care a fost finalizat în 2022 si prin intermediul cãruia au fost dezvoltate servicii electronice cãtre cetãteni pentru competente exclusive ale municipiului Vaslui. Prin actualul proiect s-a încercat dezvoltarea de servicii partajate. Astfel, au fost introduse în portal servicii din categoria asistentã socialã, precum cererea de eliberare card-legitimatie parcare, solicitare acordare ajutor pentru încãlzirea locuintei, solicitare acordare sau mentinere ajutor social, solicitare acordare alocatii pentru sustinerea familiei, solicitare efectuare anchete sociale pentru încadrarea sau reîncadrarea în grad de handicap, solicitare alocatii de stat sau solictare indemnizatii crestere copil. Aceste servicii sunt din categoria celor vizibile de cãtre cetãteni, iar din categoria serviciilor care nu sunt vizibile cetãtenilor, trebuie spus cã în cadrul acestui proiect a fost implementat si un modul de patrimoniu prin care se vor gestiona toate activele si mijloacele fixe din municipiul Vaslui, care va fi integrat cu modulul de contabilitate. Practic, prin aceste sisteme se încearcã integrarea tuturor aplicatiilor din cadrul Primãriei Municipiului Vaslui, conectãrilor de baze dintre financiar, contabilitate, patrimoniu, asistentã socialã. Tot pe partea de back-office au mai fost si aplicatiile de la Politia Localã, de gestiune a activitãtii specifice, cu interactiunea dintre acestea si bazele noastre de date, cu verificarea solicitãrilor autorizatiilor de construire. Tot ca si aplicatie de back-office s-a mai creat un serviciu care înainte ne lipsea, pentru identificarea video a persoanelor. Folosirea de servicii electronice înseamnã o identificare a persoanelor prin metode digitale: ori prin semnãturã digitalã ori prin identificare video. Pânã acum, aceastã identificare video nu se putea face între personalul din cadrul Primãriei Vaslui si cetãtenii municipiului, ne lipsea modulul, care prin acest proiect a fost achizitionat. Acum orice persoanã care depune o solicitare la primãrie poate fi identificatã video”, declara Radu Bãltatu, managerul de proiect, în urmã cu aproape un an si jumãtate.
„Acum se face bugetul pentru anul 2024”
În cadrul conferintei de presã din luna decembrie 2023, Radu Bãltatu a fost întrebat de Sorinel Catanã, seful Politiei Locale Vaslui de la acea vreme, de ce responsabilii cu implementarea proiectului au achizitionat o singurã tabletã si o singurã mini-imprimantã portabilã, asta în conditiile în care Politia Localã are cel putin 25 de angajati care ar avea nevoie de astfel de dispozitive. În rândurile de mai jos redãm o parte a dialogului dintre cei doi:
Sorinel Catanã: Domnule manager de proiect, sã întelegem cã astãzi, 15 decembrie 2023, aceste servicii electronice sunt functionale?
Radu Bãltatu: Da
Sorinel Catanã: Sã întelegem cã si platforma creatã special pentru Politia Localã este functionalã?
Radu Bãltatu: S-au fãcut teste, la ora actualã Politia Localã are o mini-imprimantã si o tabletã, primite prin proiect. Doar cele douã au putut fi achizitionate deocamdatã în cadrul proiectului pentru cã în cadrul cererii de finantare s-au putut achizitiona echipamente doar în valoare de 4% din valoarea totalã a proiectului. 4% din 2,7 milioane lei e putin. Cu acesti bani s-a achizitionat un server pe care sunt toate aceste aplicatii instalate, o singurã tabletã si o singurã imprimantã. În urmãtorul an bugetar (n.r. anul bugetar 2024) voi propune, inclusiv pentru Politia Localã, achizitionarea mai multor astfel de echipamente.
Sorinel Catanã: Domnule manager de proiect, dumneavoastrã aveti un proiect european care, conform spuselor dumneavoastrã, de azi este functional. Sã înteleg cã la Politia Localã avem o singurã tabletã. Cum împãrtim acel dispozitiv la politistii pe care îi avem în teren? Dumneavoastrã stiti cîti politisti locali avem în teren?
Radu Bãltatu: Nu stiu cîti aveti în momentul de fatã!
Sorinel Catanã: Pãi nu ar trebui sã vã interesati înainte de a implementa acest proiect, astfel încât sã fie prevãzut si bugetul pentru achizitionarea acestor tablete?
Radu Bãltatu: Bugetul va fi fãcut acum, în 2024!
Sorinel Catanã: Domnule manager de proiect, când ati fãcut acest proiect, dumneavoastrã ati prevãzut doar o singurã tabletã la un numãr de cel putin 25 de politisti locali care fac muncã de teren. Cum procedãm cu acea tabletã?
Radu Bãltatu: Vom achizitiona alte tablete în 2024
Sorinel Catanã: De ce nu ati prevãzut achizitionarea acestor tablete din alte fonduri ca azi, la ora la care vorbim, acest proiect sã fie într-adevãr functional?
Radu Bãltatu: Este la maxim din cât am putut sã iau, 4% din valoarea totalã a proiectului
Sorinel Catanã: Asta înseamnã cã în ceea ce priveste Politia Localã, acest serviciu nu este functional pentru cã noi nu putem face acele activitãti specificate cu o singurã tabletã.
Radu Bãltatu: Ca sã poti sã accesezi acel serviciu, se pot folosi si telefoane, se pot folosi si alte dispozitive, inclusiv calculatoare, cã nu vorbim de o aplicatie mobilã care poate fi instalatã numai pe tabletã. Pentru bugetul din 2024, am cerut deja la Achizitii, sã facem si achizitia acelor tablete. Noi, cu acea tabletã pe care am achizitionat-o în cadrul proiectului, am fãcut demonstratia functionalitãtii sistemului. Nu puteam sã mã duc la finantator sã-i spun cã avem 50 sau 100 de persoane care au nevoie de tablete. S-a fãcut demonstratia tehnicã a functionalitãtii sistemului, acum vom face demersurile pentru achizitionarea si celorlalte tablete.
Zero demersuri fãcute
PASUL PE LOC… Pe 20 martie 2025 am revenit cu o solicitare cãtre Politia Localã Vaslui, solicitând conducerii sã ne comunice câte tablete si imprimante portabile detine institutia. Conform directorului executiv, Nicolae Tilici, „în prezent, Politia Localã detine o tabletã mobilã, respectiv o mini-imprimantã portabilã în vederea întocmirii si tipãririi proceselor verbale de contraventie”. Cu alte cuvinte, din luna decembrie 2023 si pânã în prezent, nu a mai fost întreprins niciun demers pentru dotarea Politiei Locale cu acele dispozitive atât de necesare activitãtii de pe teren. Cât despre modulul de identificare video a persoanelor, care a fost achizitionat tot în cadrul acestui proiect, nu stim dacã el este functional în acest moment. Am spune mai degrabã cã nu! Dar ce mai conteazã digitalizarea realã a institutiilor atât timp cât fondurile au fost atrase, iar sporurile la salarii au fost încasate? Important este cã în cadrul acestui proiect, 59 de angajati ai institutiei au fost instruiti pentru a sti cum sã utilizeze sistemele informatice.
Etc
Știri răsuflate! Subiecte expirate ! Trist !
Degeaba le dau la bolovanii aia tablete ca le mai trebuie vreo 10 ani de svoala sa învețe sa lucreze pe ele bolovaniiaia anagramati ca muskii lor carte nu știe…. ca scoala nu le folosește…… mult tare….. ca ei sint miliția locala …. adunătură proletara…. de la tara
Bani aruncați de aiurea, din punct de vedere logistic si structural n-au făcut nimic sa eficientizeze, sa mai elibereze posturi, sa facă o administrație mai aerisita si ușor de gestionat, din contra, cu panaramele astea mai trebuie oameni, traseul in loc sa devina mai scurt se mărește cu etape suplimentare iar administrarea situațiilor devine o bătaie de cap si mai mare de o sa arunce vina unii pe alții
Ce sa facă proștii satului cu aparatura electronica, desființarea lor ar reduce cheltuielile bugetare cu 3milioane de euro anual, si puteți asfalta sau construi altceva decât sa dați banii la trântori cum era Catana la Vaslui și pensionar, la fel la Bârlad unde Chelaru ia și pensie și salariu de ka stat ,dela CAR Pensionari are renta pentru pupat în cur, din chiria apartamentului ANL,ia dijmă cum sa nu mai mori la asa trai dom arestat Vasilică Chelaru,
Mult suptces.
Intenționat omiteți să scrieți toate datele problemei?
Echipamentele și aparatura birotică au avut in 2024 și au și în prezent interzis la achiziționare. Ați auzit de măsurile fiscal bugetare de reducere a unor cheltuieli din bani publici? Ați auzit dar în acest caz nu vă avantaja informația asta. Credeți că toți cititorii voștri sunt prosti.
😂😂 Interzis la echipamente și aparatura birotică, liber la concerte, copăcei și flori! Halal economie făcută!
Dacă se dorea se cumpărau și dispozitivele alea, cum s-au cumpărat și altele, gen proiectoare, gen tocătoare de hârtie. Dar nu s-a vrut, e simplu!