Dacă aţi citi ziarele de la Chişinău, aţi vedea că, în ultimul timp, sunt foarte multe articole anti-europene şi anti-americane aici. Evident, comuniştii sunt cei care le organizează. Şi ei spun că au trimis jalbe multe la Bruxelles, în care au probe că democraţii de la guvernare compromit de fapt democraţia. Dacă scrisoarea lor ar ajunge la dvs., cum aţi reacţiona?
– Le-aş răspunde comuniştilor că în ultimul an s-au produs foarte multe schimbări în bine. Azi vedem mass-media libere, vedem forţe de securitate care nu mai sunt un instrument de presiune asupra poporului, ci care într-adevăr protejează oamenii. Le-aş spune că au fost începute negocieri pe marginea unui Acord de asociere şi a unui Acord de liberalizare a regimului de vize. Le voi spune că au fost începute relaţii de colaborare pe multe planuri. Că UE este foarte deschisă către RM şi că Moldova are o alegere foarte importantă de făcut în scrutinul care urmează – să trăiască într-o ţară liberă, democratică sau într-un trecut sub comunişti. Deci, este o întrebare existenţială, care va trebui să fie hotărâtă în cadrul acestor alegeri.
– Apropo, există vreo deosebire între stânga europeană şi stânga comunistă din Moldova?
– Diferenţa e foarte mare. Stânga europeană este o stângă democratică, având o orientare democratică şi structuri democratice. Nu putem spune acelaşi lucru despre PCRM, care rămâne un partid de stil vechi, nereformat.
– Mai mulţi lideri de opinie din România, dar şi oficiali, cred că RM ar fi mai la locul ei dacă s-ar afla în grupul ţărilor din Balcani în ceea ce priveşte integrarea europeană. Credeţi că asta ar fi mai favorabil pentru RM şi ne-ar oferi mai multă garanţie în ceea ce priveşte integrarea în UE?
– Nu cred că putem vorbi despre anumite grupuri de ţări. Indiferent de unde vin aceste grupuri, trebuie să vorbim despre o abordare individuală pentru fiecare ţară în parte atâta timp cât o ţară realizează reforme – şi, vorbind de reforme, RM e în topul celor mai reformatoare state incluse în Parteneriatul Estic. În pofida tuturor dificultăţilor cu care se confruntă, RM a realizat reforme frumoase, împreună cu Georgia. Dar, în acelaşi timp, Georgia se confruntă cu o serie de dificultăţi şi provocări. Şi dacă aceste reforme vor continua, acesta va fi un semnal foarte bun, un semnal care va da RM speranţe că, în curând, va încheia un Acord de asociere şi un alt Acord privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Vor fi semnale pozitive din partea UE. Şi atunci când UE se va convinge că aceste reforme într-adevăr continuă şi există angajamentul pentru reforme, UE va fi dispusă să ofere chiar o perspectivă clară de aderare pentru RM. Personal, sunt foarte mult în favoarea faptului ca UE să transmită acest mesaj clar RM.
– V-aţi aventura chiar să spuneţi un termen?
– Nu cred că eu vă pot da un termen, pentru că şi în interiorul UE încă mai există anumite obiecţii. Inclusiv obiecţii enunţate şi de către cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel. Dar eu cred că mulţi dintre cei din UE privesc la RM cu speranţă. Acele reforme pe care le realizează RM reprezintă un semnal al schimbărilor, care se produc aici şi este un semnal bun şi pentru întreaga regiune. Şi atâta timp cât RM va continua pe calea reformelor, aceste reforme vor fi urmate şi de semnale pozitive din partea UE.
timpul.md