spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

DICTATORUL

- Advertisement -

COMUNISM RELOADED Primarul Bârladului, Titi Constantinescu, vrea sã intre astãzi în CLM Bârlad cu un proiect de hotãrâre, ce vizeazã un simulacru de Regulament pentru acreditarea ziaristilor. Astfel, niciun reprezentant mass-media care nu-i pe “gustul” sãu nu va mai avea voie în Primãria Bârlad. Culmea, acesta a fãcut de ieri o conferintã de presã doar cu reprezentantii preferati din presa localã, adicã angajatii unor patroni de presã din PSD.

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, dovedeste cã nu dã doi bani pe libertatea presei. Pentru cã nu mai suportã faptul cã marea majoritate a presei locale (douã televiuni si patru ziare) aduc la cunostintã opiniei publice toate ilegalitãtile comise de el si clica PSD-istã din care face parte, vrea sã instituie legea tãcerii. A pus la cale un Regulament privind acreditarea reprezentantilor mass-media în Primãria Bârlad, unde pune conditii pentru acreditare greu de înghitit de orice cetãtean care are cât de cât cunostintã despre libertatea de exprimare si liberul acces la informatiile de interes public reglementatã de Legea 544/2011. Asa crede el cã se va rezolva, ca în campania electoralã, sã nu mai aparã articole sau emisiuni care sã denigreze “imaginea” imaculatã a primarului si a PSD-ului care controleazã tot ce miscã în oras si în judet, iar cãtre publicul bârlãdean sã curgã numai stiri “bune” controlate de el si Adrian Solomon.

Atac fãrã precedent în România la liberul acces la informatii!

Regulamentul privind acreditarea reprezentantilor mass-media în Primãria Bârlad, care va fi astãzi discutat în sedinta ordinarã a CLM Bârlad, prevede cã “acreditarea se face pe baza aprobãrii primarului municipiului Bârlad, iar procedurile de refuz a acordãrii acreditãrii sau de retragere a acesteia se pot declansa pentru fapte care împiedicã desfãsurarea normalã a activitãtii primãriei si care nu privesc opiniile exprimate în presã de respectivul ziarist, în conditiile si în limitele legii si în cazul în care se constatã abateri grave sau repetate de la normele deontologice profesionale”. Cu alte cuvinte, dacã ziaristul are tupeul sã scrie un articol prin care aduce la cunostinta opiniei publice informatii privind felul dezastruos în care sunt cheltuiti banii publici, despre faptul cã firma controlatã de primar are conductã directã la bugetul local si la cel central, dacã mai îndrãznesti sã scrii cã primarul si-a încãlcat grosolan promisiunile din campania electoralã, dacã ai criticat pe “alesul neamului” si cum conduce el primãria, ai dat de dracul si rãmâi fãrã acreditare! Mai mult, pentru obtinerea acreditãrii trebuie sã prezinti în afara formularului de acreditare, un CV personal, copie dupã cartea de identitate, copie dupã legitimatia de presã si douã fotografii color. Asemenea cerinte nu s-au întâlnit nici în institutiile gen DNA, DIICOT, Parchet, Politie, Armatã. Ca exemplu, la primãriile din Bucuresti (sectoarele 1, 2, 3, 4, 5, 6) precum si la Primãria Generalã a Capitalei, jurnalistul acreditat trebuie sã prezinte în afara cererii de acreditare (conform legii), doar seria si numãrul de buletin, numãrul legitimatiei de presã, adresã de e-mail si numãrul de telefon! La ce i-o fi trebuind primarului de Bârlad CV-urile jurnalistilor? Acesta este depus doar la angajator si, din câte stim, primãria nu face angajãri, ci doar acrediteazã. Ce mai abereazã primarul în regulamentul conceput de el pentru acreditare? “Refuzul acordãrii acreditãrii sau retragerea acreditãrii unui ziarist se face numai pentru fapte care împiedicã desfãsurarea normalã a activitãtii autoritãtilor administratiei publice locale sau a Primãriei Municipiului Bârlad”. Ce-o fi întelegând primarul prin fapte care împiedicã desfãsurarea normalã a activitãtii autoritãtilor adminsitratiei publice locale?

Repetitie … cu presã aservitã!

Pentru a demonstra ce înseamnã presã aservitã intereselor de partid si de grup ale PSD, primarul Titi Constantinescu a fãcut ieri o conferintã de presã la el în birou unde a chemat doar o televiziune (patron Dumitru Buzatu) si un ziar (patron Dan Dobrovolschi)! Patru ziare si douã televiziuni locale nu au fost chemate la conferinta de presã repectivã! La întrebãrile noastre, cãtre Constantin Nituc, purtãtorul de cuvânt al Primãriei, acesta s-a bâlbâit, nu a recunoscut cã a fost conferintã initial, apoi a revenit si a dat de înteles cã ceilalti reprezentanti mass-media nu au acreditare! Primarul a reusit un singur lucru: sã uneascã cele patru ziare (Vremea Nouã, Adevãrul, Obiectiv de Vaslui si Monitorul de Vaslui), precum si studiourile de televiziune Est 1 TV si Cony Sat, deoarece regulamentul de tot râsul conceput de primar a stârnit indignare în rândul jurnalistilor locali.

Ce spune Legea 544/2012

Art. 6. – (1) Orice persoanã are dreptul sã solicite si sã obtinã de la autoritãtile si institutiile publice, în conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.

(2) Autoritãtile si institutiile publice sunt obligate sã asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public, solicitate în scris sau verbal.

(3) Solicitarea, în scris, a informatiilor de interes public cuprinde urmãtoarele elemente:

a) autoritatea sau institutia publicã la care se adreseazã cererea;

b) informatia solicitatã, astfel încât sã permitã autoritãtii sau institutiei publice identificarea informatiei de interes public;

c) numele, prenumele si semnãtura solicitantului, precum si adresa la care se solicitã primirea rãspunsului.

Art. 18. – (1) Autoritãtile publice au obligatia sã acorde fãrã discriminare acreditare ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare în masã.

(2) Acreditarea se acordã la cerere, în termen de 2 zile de la înregistrarea acesteia.

(3) Autoritãtile publice pot refuza acordarea acreditãrii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedicã desfãsurarea normalã a activitãtii autoritãtii publice si care nu privesc opiniile exprimate în presã de respectivul ziarist, în conditiile si în limitele legii.

Art. 19. – (1) Autoritãtile si institutiile publice au obligatia sã informeze în timp util mijloacele de informare în masã asupra conferințelor de presã sau oricãror alte actiuni publice organizate de acestea.

(2) Autoritãtile si institutiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masã la actiunile publice organizate de acestea.

(3) Autoritãtile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare si functionare sã desfãsoare activitãti specifice în prezenta publicului sunt obligate sã permitã accesul presei la acele activitãti, în difuzarea materialelor obtinute de ziaristi urmând sã se tinã seama doar de deontologia profesionalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.