spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

DGASPC Vaslui reacționează și își apără imaginea, dar despre minorele din centru, drogate și abuzate, niciun cuvânt!

- Advertisement -

REACȚIE… Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a trimis ziarului Vremea Nouă un drept la replică în urma aparției articolului “Dezmăț la Centrul de Minori din Vaslui: copilă drogată și abuzată sexual, transportată de urgență la spital”. Punctul de vedere vine ca urmare a faptului că materialul menționat conține, în opinia reprezentanților instituției, “mai multe afirmații inexacte și/sau neadevărate, de natură să creeze în rândul opiniei publice o imagine falsă despre rolul DGASPC Vaslui în societate și despre modul în care personalul instituției interacționează cu beneficiarii”. Îl vom publica întrucât ne supunem normelor deontologice, însă vom face și câteva precizări deoarece dreptul la replică al instituției omite câteva aspecte importante. Spre exemplu, instituția spune că părinții nu au fost persiflați și că a existat o singură discuție telefonică între șefa centrului și părinții fetei, discuție care s-a “centrat exclusiv pe furnizarea de informații referitoare la stadiul acțiunilor întreprinse pentru identificarea minorei”. Contactați telefonic de Vremea Nouă, părinții minorei au spus că au fost luați la “mișto”, dar nu au știut să spună care este persoana care le-a răspuns la telefon, șefa de centru sau un alt angajat. De asemenea, nu a fost o singură “scurtă discuție telefonică”, pentru că părinții au mers la centru și au cerut explicații pentru starea în care a ajuns fiica lor. Aceștia ne-au declarat că nici măcar nu au fost anunțați când a fost găsită fata și nici că a ajuns la spital. Au aflat de la fiica lor, după ce a împrumutat un telefon de la o colegă de salon.

Reamintim că Vremea Nouă a solicitat Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Vaslui un punct de vedere înainte de apariția materialului “Dezmăț la Centrul de Minori din Vaslui: copilă drogată și abuzată sexual, transportată de urgență la spital”, însă nu a primit decât o trimitere către DIICOT, instituția care anchetează dosarul. Vom reda dreptul la replică, urmând ca apoi să facem câteva precizări importante pentru înțelegerea acestei povești: “Articolul “Dezmăț la Centrul de Minori din Vaslui: copilă drogată și abuzată sexual, transportată de urgență la spital”, semnat de Simona Danda și publicat în edițiile print și online ale cotidianului Vremea Nouă, în data de 21 noiembrie 2023, conține mai multe afirmații inexacte și/sau neadevărate, de natură să creeze în rândul opiniei publice o imagine falsă despre rolul DGASPC Vaslui în societate și despre modul în care personalul instituției interacționează cu beneficiarii. Astfel, articolul menționat conține o serie de afirmații care pot fi validate sau infirmate numai după finalizarea anchetei, aflată acum în derulare. “În loc să anunțe de urgență autoritățile, șefa centrului a așteptat să se facă de zi și apoi l-a trimis pe șofer să le recupereze. A sunat la Ambulanță și la Poliție abia atunci când a văzut că una dintre fete era în stare de inconștiență. Potrivit unor surse, șefa centrului a avut o atitudine deplasată și față de părinții fetei”, se arată în articolul citat. În fapt, personalul DGASPC Vaslui a raportat imediat cazul la ANPDCA și, totodată, a anunțat în regim de urgență Poliția, telefonic și în scris, cu privire la faptul că cele două eleve nu au ajuns la școală, demersul fiind realizat imediat ce conducerea unității de învățământ a semnalat absența uneia dintre minore de la ore. Lucrătorii de poliție au demarat imediat activități specifice de identificare a minorelor, iar, în paralel, reprezentanții DGASPC au realizat propriile acțiuni de căutare a acestora, menținând permanent legătură cu Poliția. În acest sens, s-au conturat mai multe piste eronate, identificarea propriu-zisă și preluarea minorelor fiind realizate abia a doua zi dimineața, în data de 17 noiembrie 2023”, se arată în dreptul la replică al DGASPC Vaslui.

DGASPC: “afirmația de mai sus este defăimătoare și tendențioasă”

În continuare, reprezentanții instituției au mai precizat: “În ceea ce privește “atitudinea deplasată” a șefei centrului în interacțiunea cu părinții uneia dintre minore, scurta discuție telefonică dintre părți s-a centrat exclusiv pe furnizarea de informații referitoare la stadiul acțiunilor întreprinse pentru identificarea minorei. “Vremea Nouă a mai scris despre șefa acestui centru. Este aceeași care a decis reintegrarea în familie a copilului de 14 ani din comuna Pădureni, ucis, în urmă cu aproape un an, de tată”. Afirmația de mai sus este defăimătoare și tendențioasă: decizia de reintegrare în familie a unui copil este, conform legii, atributul managerului de caz, nicidecum a șefului de centru. “Este, de asemenea, aceeași care a hotărât ca o beneficiară, cu probleme mintale, să fie preluată în custodie de un bărbat fără venituri, fără a se face, în prealabil, o minimă anchetă socială”. Față de această afirmație, facem mențiunea că beneficiara plecată din centru este persoană adultă, cu drepturi depline și, prin propria voință, poate decide încetarea frecventării centrului, drept care i-a fost respectat. “Un centru cu probleme: mai mulți beneficiari au ajuns în atenția Poliției”. Este important să precizăm faptul că serviciul social la care se face referire în cuprinsul articolului este centru de primire în regim de urgență pentru copii aflați în situații de risc major sau cu tulburări de comportament, marea majoritate a acestora fiind admiși în cadrul facilității de tip rezidențial chiar la solicitarea organelor de poliție. Conștienți de faptul că orice persoană are dreptul la libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații de interes public, convinși, totodată, că libertatea de exprimare nu poate și nu trebuie să prejudicieze demnitatea, onoarea, viața privată a persoanelor și nici dreptul la propria imagine, dar mai ales dreptul la imagine și intimitate a copilului care beneficiază de o măsură de protecție specială, subliniem încă o dată faptul că, în prezent, cazul este instrumentat de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalității din cadrul DIICOT, reprezentanții acestei structuri fiind, în continuare, singurii în măsură să ofere informații”, se arată în dreptul la replică al DGASPC Vaslui.

La un pas de repetarea cazului Caracal

În opinia reprezentanților DGASPC Vaslui, articolul “Dezmăț la Centrul de Minori din Vaslui: copilă drogată și abuzată sexual, transportată de urgență la spital”, “conține mai multe afirmații inexacte și/sau neadevărate, de natură să creeze în rândul opiniei publice o imagine falsă despre rolul DGASPC Vaslui în societate și despre modul în care personalul instituției interacționează cu beneficiarii”. În loc să facă precizări cu privire la activitățile derulate pentru a se îmbunătăți situația fetei sau pentru a ajuta familia din punct de vedere emoțional, reprezentanții DGASPC Vaslui s-au grăbit să facă precizări pentru a apăra imaginea instituției. Rolul presei este de a semnala atunci când în societate se petrec lucruri grave, în timp ce rolul DGASPC este de acorda, așa cum spune și numele, asistență și protecție socială copiilor și adulților din categoriile vulnerabile. Articolul în cauză prezintă povestea unei minore care, deși este de luni bune în atenția consilierilor, merge din rău în mai rău. Ea și colega ei au fost găsite abia a doua zi, drogate și abuzate într-un apartament din Vaslui. Dacă norocul nu ar fi fost de partea lor, s-ar fi putut întâmpla un nou caz “Caracal”. Când greșim, ne asumăm și recunoaștem public întrucât considerăm că interesul public e mai presus de orgoliu și mândrie. Precizăm că Poliția a fost anunțată în ziua dispariției fetelor, nu după ce au fost găsite, așa cum a apărut în articol. Atunci când apare un caz grav, precum cel al minorei drogate într-un apartament din Vaslui, este normal ca mass-media să pună la îndoială activitatea personalului din centru și deciziile șefei de centru. Este firesc să ne întrebăm de ce șefa centrului nu a transmis către Poliție indiciile despre locul unde se află fetele și l-a trimis pe șofer să le recupereze pe acestea.

Clarificări la clarificările DGASPC

Reprezentanții DGASPC spun că “scurta discuție telefonică dintre părți s-a centrat exclusiv pe furnizarea de informații referitoare la stadiul acțiunilor întreprinse pentru identificarea minorei”. Aceștia nu spun, însă, și de discuția pe care au avut-o cele două părți față în față și în cadrul cărora părinții i-au cerut explicații șefei de centru, ba chiar au atenționat-o pe aceasta că povestea va ajunge în spațiul public. Desigur, conducerea instituției ar fi putut scrie în rândurile de mai sus că va contacta familia, pentru a vedea dacă s-a simțit lezată de atitudinea personalului din centru, dar nu a făcut acest lucru. Dacă o va contacta, totuși, va afla că familia nici măcar nu a fost anunțată când fiica lor a fost găsită, ba mai mult, nici nu a fost informată la cel spital se află. Părinții ne-au declarat că fata le-a spus unde se află după ce a împrumutat un telefon de la o colegă de salon. Dar mai multe lucruri despre această poveste, veți citi în ediția de mâine a ziarului Vremea Nouă. O altă precizare a reprezentanților DGASPC face referire la reintegrarea în familie a copilului de la Pădureni, ucis, apoi, de tată. Aceștia au spus că reintegrarea nu a fost hotărâtă de șefa de centru, ci de managerul de caz, iar că afirmația redactorului este “defăimătoare” și “tendențioasă”. Indiferent de cine a luat această hotărâre, trebuie menționat că ambii sunt angajați DGASPC Vaslui și nu mai pot schimba cu nimic deznodământul trist al acestei povești. În ceea ce privește cazul femeii cu probleme mintale, lăsată să plece din centru fără a se efectua înainte o minimă anchetă socială, reprezentanții DGASPC spun că “beneficiara este persoană adultă, cu drepturi depline și, prin propria voință, poate decide încetarea frecventării centrului, drept care i-a fost respectat”. Aceștia au omis să precizeze că femeia are certificat de handicap, iar bărbatul pe care l-a cunoscut a semnat pe propria răspundere că va avea grijă de ea. Pentru că tot își doresc reprezentanții DGASPC Vaslui să fie informați corect cetățenii, mai facem o precizare: în cazul minorelor drogate există două dosare, unul la Poliția Municipiului Vaslui, iar celălalt, la DIICOT. De asemenea, Serviciul de Combatere a Criminalității este parte din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, și nu al DIICOT.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.