spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

DGA ÎL DESFIINȚEAZĂ PE ROLAND FILIPESCU

- Advertisement -

“Arogant, lipsit de respect, irascibil și instabil emoțional”, așa este caracterizat Roland Filipescu, ofițerul judecat pentru furt calificat, de către superiorii lui. DGA îi declară război lui Filipescu și scoate la lumină activitatea defectuoasă a ofițerului, după ce acesta și-a dat în judecată superiorii.

Curtea de Apel și-a declinat competența de judecare a dosarului în care Roland Filipescu, ofițer la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Bacău, își acționează în instanță superiorii și contestă rezultatele evaluării activității din perioada 01.12.2011 – 01.12.2012 în urma căreia a primit calificativul “satisfăcător”. Vineri, 8 martie, la primul termen din proces, instanța a dispus trimiterea dosarului la Tribunal. Cu trei zile înainte, pe 5 martie, DGA a depus în instanță o întâmpinare prin care cere respingerea acțiunii lui Filipescu. Materialul prezentat instanței îl desființează complet pe ofițerul anticorupție, atât profesional, cât și personal. DGA pare să-i declare război lui Roland Filipescu și scoate la lumină mai multe nereguli și probleme create de acesta la locul de muncă. “Prin rechizitoriul din 23.02.2012 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a reclamantului (Roland Filipescu, n.r.) pentru săvârșirea, la 13.02.2012, a infracțiunii de furt calificat. Începând cu 29.02.2012, inspectorul de poliție Roland Filipescu a fost pus la dispoziția unității. Evenimentul produs în data de 13.02.2012 și calitatea procesuală penală dobândită de ofițerul în cauză au produs o serie de consecințe și cu privire la revocarea unor avize/autorizări, documente ale căror eliberare depind de deontologia profesională, conduita și profilul moral al polițistului. Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a emis avizul din 14.03.2012 privind eliberarea din structurile poliției judiciare a inspectorului de poliție Roland Filipescu. De asemenea, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat a revocat decizia de avizare pozitivă privind accesul la informații clasificate “secrete de stat” pentru polițistul în cauză”, arată în întâmpinare directorul DGA, Jănică Arion Țigănașu. Acesta mai susține că aprecierile personale ale lui Filipescu legate de calitatea muncii până la suspendare sunt absolut subiective și combătute de șeful Serviciului Județean Anticorupție (Dorel Manole). Astfel, scrie în raport, unele activități pe care le-a menționat Filipescu nu au fost inițiate de el, altele nu au fost puse în aplicare în totalitate și nu se poate vorbi de îndeplinirea unora noi, așa cum a evidențiat Filipescu în apărarea sa.

Interiorizat, lipsit de respect și arogant

Mai mult decât atât, ofițerul anticorupție, mai reclamă DGA, a arătat dezinteres și superficialitate în desfășurarea activității de prevenire a faptelor de corupție, lipsă de implicare în soluționarea sesizărilor privind fapte de corupție săvârșite de personalul MAI. Calitatea verificărilor a lăsat de dorit, acestea fiind efectuate cu precădere din birou, este o altă acuzație a DGA. În același timp, unele materiale de prevenire a faptelor de corupție, de care vorbește Filipescu, nu au fost făcute nici în 2010, 2011 și nici în 2012. “Toate aceste aspecte au determinat acordarea punctajelor respective în mod obiectiv”, explică DGA. Instituția spune totuși că lui Filipescu i-au fost recunoscute cunoștințele de specialitate pentru care a primit calificativul “bine”. Nu același lucru se poate susține însă în ceea ce privește temperamentul și caracterul polițistului. Și aici DGA îl atacă dur pe Filipescu: “Ofițerul a dat dovadă în repetate rânduri de lipsă de capacitate de comunicare în relațiile cu colegii și cu șeful serviciului, având o atitudine interiorizată, uneori lipsită de respect și foarte arogantă. În condiții de solicitare psihică/fizică intensă pe timpul misiunilor, nu a dat dovadă de stabilitate emoțională, sarcinile și atribuțiile au fost îndeplinite defectuos, situațiile fiind gestionate cu dificultate. Ofițerul se manifestă cu nervozitate, irascibilitate și fără a dovedi stăpânire de sine. Inițiativa în muncă a lipsit, toate activitățile fiind efectuate cu întârziere și numai la îndemnul șefului serviciului. Concluziile șefului Serviciului Județean Anticorupție, care a propus acordarea calificativului, vorbesc și despre anumite recomandări de creștere a rezistenței la stres, a capacității de comunicare și asumarea responsabilității. “În contextul evenimentului din 13.02.2012 și asumat de reclamant, având în vedere prevederile legale din statut care îl obligă pe polițist ca, prin întregul său comportament, să nu compromită, prin activitatea sa publică ori privată, prestigiul funcției sau al instituției din care face parte, în mod corect s-a apreciat că respectarea eticii și deontologiei profesionale a lăsat de dorit în 2012″, concluzionează DGA. Dorel Manole, șeful Serviciului Județean Anticorupție, nu a răspuns, ieri, la telefon pentru a ne explica de ce Filipescu a fost menținut atât timp în funcție, ținând cont de toate neregulile puse pe tapet de-abia acum. Nici Gabriel Crâșmaru, avocatul lui Filipescu, nu a dorit să facă declarații.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.