Ilegalităţi ascunse la Iaşi în dosarul de corupţie în care sunt acuzaţi Victor Ponta şi Dan Şova. O tranzacţie fictivă realizată la casa de avocatură a senatorului Şova, bunul prieten al premierului, ar fi fost mascată la Iaşi, susţin procurorii DNA.
Un om de afaceri ieşean ar fi beneficiat de presupusele ilegalităţi comise de senatorul Dan Şova, potrivit rechizitoriului prin care acesta, dar şi premierul Victor Ponta au fost trimişi alaltăieri în judecată. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin în actul de acuzare întocmit în cazul celor doi că o maşină de lux, un Audi Allroad (preţ de catalog între 45 şi 60 mii euro, funcţie de dotări), cumpărată în interes de serviciu de firma de avocatură a lui Dan Şova ar fi fost acordată în condiţii dubioase ieşeanului Iulian Herţanu, nimeni altul decât cumnatul lui Victor Ponta, acesta fiind căsătorit cu sora premierului, Alexandra. Herţanu, implicat la rândul său într-un alt dosar aflat pe rolul DNA, alături de gruparea infracţional-politică de la Prahva, s-ar fi folosit în mod gratuit de maşină, deşi aceasta fusese cumpărată în scopul folosirii de către casa de avocatură a lui Şova, acest fapt cauzând un prejudiciu statului român, cu tot cu penalităţi, de circa 25.000 lei.
Bizarerie: maşina de lux a fost furată
Potrivit rechizitoriului, casa de avocatură „Şova şi Asociaţii“ a încheiat un contract de leasing pentru un autoturism de lux Audi Allroad în luna septembrie 2007. Contractul a fost înregistrat în cadrul firmei lui Şova, printr-o serie de operaţiuni fictive, fiind mai apoi predată lui Iulian Herţanu. „Societatea de avocaţi a plătit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului până la sfârşitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri. În luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat. Întrucât autoturismul nu a fost folosit în vederea desfăşurării activităţii societăţii de avocaţi, toate aceste deduceri au fost nelegale, întrucât au avut ca temei cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale privind starea de fapt fiscală a autoturismului“, explică, în rechizitoriu, modul în care a fost reţinut prejudiciu în cazul autoturismului de lux. Acesta a fost calculat la 24.876 de lei.