spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img

DEZINTERES MAJOR PENTRU DREPTURILE SALARIALE ALE PROFESORILOR

- Advertisement -

– cadrele didactice nu și-au primit nici la această oră procentul de 5 la sută, stabilit pentru acest an, din drepturile salariale restante obținute prin hotărâri judecătorești – Sindicatul Liber din Învățământ acuză fosta conducere a Inspectoratului Școlar Județean de lipsă de implicare și interese politice în repartizarea banilor – în timp ce alte județe au primit bani în plus pentru salariile profesorilor, Bacăul este singurul care nu a beneficiat nici de jumătate din sumele cuvenite

Bacăul este singurul județ din țară – acuză reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ – care nu a primit sumele stabilite pentru acest an pentru plata drepturilor salariale restante, obținute prin hotărâri judecătorești. Deși sunt procese câștigate de doi – trei ani, profesorii așteaptă și acum procentul infim de 5 la sută care trebuia plătit în 2012. Nemulțumiți de această situație, sindicaliștii îi acuză pe cei din fosta conducere din Inspectoratul Școlar Județean de dezinteres față de rezolvarea acestor probleme. Manole Chiriac, liderul sindicatului, reclamă și o lipsă de comunicare între Direcția de Finanțe, consiliile locale și Inspectoratul Școlar Județean, anul trecut, în momentul în care s-a făcut necesarul de fonduri pentru acoperirea drepturilor salariale restante ale cadrelor didactice. “În 2012, trebuia acordat un procent de 5 la sută din totalul sumelor. Suntem aproape de sfârșitul anului și sumele primite nu acoperă decât 40 la sută din necesar, adică nici măcar pe două trimestre nu s-au primit bani. Pentru acoperirea acestor drepturi, există două surse de finanțare: de la Consiliul Județean pentru unitățile de învățământ special, pentru care s-au trimis toți banii, nu au fost probleme; și de la bugetul de stat, prin consiliile locale. Aici avem o situație incredibilă. În primul rând, Inspectoratul Școlar nu a comunicat, anul trecut, necesarul la Ministerul Educației pentru a fi înaintat la Finanțe. Când am întrebat de ce, ne-au spus că nu e treaba lor, ci a sindicatului. Or, este o aberație, directorii trebuiau să facă situațiile și să le trimită Inspectoratului, pentru că ei sunt în subordinea acestei instituții, nu a sindicatului”, reclamă Manole Chiriac. Acesta mai acuză fosta conducere a ISJ de discriminare și interese politice la împărțirea primilor bani veniți de la Ministerul Educației. “Când s-a reușit, într-un târziu, să se facă un necesar și au venit, prin ianuarie, niște bani – 2,339 milioane lei dintr-un necesar de 7,5 milioane – fostul inspector școlar general, Florin Lazăr, a dat toată suma municipiului Bacău. Firesc, atât timp cât el era candidat la Primăria Bacău. Trebuia să atragă voturi din municipiu, județul nu a mai contat. Nu mai spun că necesarul trimis la minister a fost greșit și pe baza lui, în august, s-au alocat 1,300 milioane lei, sumă care acoperă doar 40 la sută din necesar. Doar în județul Bacău se întâmplă asta și dovadă e anexa bugetului de stat din care reiese chiar că marea majoritate a județelor au primit mai mult decât necesarul. Vă dați seama ce nemulțumiri sunt în rândul cadrelor didactice care, ce credeți?, tot pe noi ne iau la întrebări”, spune Manole Chiriac. Liderul SLI a avut recent discuții la Ministerul Educației, pe această temă, și a primit asigurări că până la sfârșitul anului toți profesorii din județ vor primi integral banii cuveniți. Sumele acordate în plus altor județe vor fi retrase și repartizate județelor deficitare.

Dezastru în urma fostei conduceri a ISJ

Theodora Șotcan, actualul inspector școlar general, confirmă acuzațiile liderului sindical vizavi de repartizarea discriminatorie a banilor de către fosta conducere a ISJ. “Suma primită în primul trimestru s-a dat cadrelor didactice din municipiul Bacău. Așa a hotărât vechea conducere. S-a motivat că suma nu era suficientă și nu acoperea tot necesarul. În realitate, a fost o discriminare și un interes politic. Fostul inspector general, Florin Lazăr, era și candidat din partea PDL la Primăria Bacău și e clar de ce a luat această decizie. Corect era ca sumele primite, oricât de mici, să fie repartizate pe tot județul”, spune Theodora Șotcan. Aceasta nu este însă singura neregulă găsită la ISJ după debarcarea vechii conduceri, reclamă inspectorul școlar general. “Tot ce ține de bani, plăți, toate erau în întârziere. O mulțime de probleme. De când am venit la Inspectoratul Școlar, am făcut toate demersurile pentru ca profesorii să-și primească drepturile. Într-adevăr, era o problemă de calcul. D-na jurist s-a ocupat de calcularea drepturilor salariale, or nu e normal. De cifre și calcule trebuie să se ocupe un director economic, un contabil. Am cerut directorilor să ne înainteze sumele necesare, am refăcut calculele și am trimis situația la minister. Până pe 15 noiembrie, toți profesorii își vor primi banii. Chiar am luat măsuri de siguranță în cazul în care apar deficiențe, dacă s-a omis ceva sau s-a calculat greșit, se pot acoperi cu sume din cheltuielile de personal ale școlilor.

Fostul inspector școlar general, Florin Lazăr, recunoaște că suma primită în ianuarie a fost repartizată doar profesorilor din municipiu. Decizia a fost votată în Consiliul de Administrație al ISJ, se apără Lazăr. “A fost mult înainte de campania electorală și nu are nicio legătură. Pur și simplu, suma era foarte mică și ar fi revenit fiecărui profesor foarte puțin dacă o împărțeam pe tot județul. Dar nu eu am decis așa, ci Consiliul de Administrație”, se scuză Florin Lazăr. Cât despre solicitarea necesarului de la directorii de școli, acesta susține și acum că “nu era treaba noastră, ci a sindicatului”.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.