spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
22-ian.-2025

Dezbateri fără niciun rezultat în Consiliul Local, cu toată conducerea Transurb și sindicaliștii (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
ZADARNIC… Cinci consilieri locali, desemnați la finalul lunii ianuarie, au analizat activitatea societății Transurb în perioada 2016-2020. Pentru că nu au ajuns la concluzii comune, fiecare tabără politică și-a făcut raportul ei

DEZBATERI… Ședința consilierilor locali ai muncipiului Vaslui s-a încheiat fără o soluție concretă de rezolvare a conflictului de muncă de la Transurb. Aceștia au bătut apa-n piuă patru ore: și-au prezentat rapoartele, fiecare tabără cu raportul ei, au ascultat opiniile conducerii și ale sindicatului, s-au certat, iar când au obosit, au concluzionat că nu au ajuns la niciun consens și că vor trebui să se așeze, din nou, la masa tratativelor. Consilierul PNL Mitică Jora a cerut, în nume personal, demisia directoarei Mariana Plăcintă, considerând-o vinovată pentru “întreținerea stării conflictuale dintre angajați și conducerea SC Transurb SA”, dar și pentru că a dat dovadă de incompetență. Consilierul PSD Leonard Negruți a sărit imediat în apărarea acesteia, numindu-l “șarpele comisiei speciale” (n.r. de analiză a activității scietății Transurb) și acuzându-l pe liberal că aruncă cu noroi în conducere. Din toată mulțimea de vorbe, cea mai importantă idee este însă alta: salariile angajațiilor nu pot fi mărite, pentru că există o ordonanță de urgență care prevede înghețarea salariilor bugetarilor în anul 2021. De asemenea, contractul colectiv la nivel de ramură nu poate fi aplicat până când instanța nu se pronunță asupra acestui aspect. “Ce să negociem mâine? Rămâne conflictul ca și acum, am stat atâtea ore și nu am tras nicio concluzie”, a spus, în finalul ședinței, directorul societății Transurb, Mariana Plăcintă.

Cinci consilieri locali, desemnați la finalul lunii ianuarie, au analizat activitatea societății Transurb în perioada 2016-2020. Pentru că nu au ajuns la concluzii comune, fiecare tabără politică și-a făcut raportul ei: un raport al consilierilor PSD și un raport al celor de la PNL și USR. Valentin Dragomir a citit concluzia raportului efectuat de liberali și cei de la USR PLUS: “compensările și subvențiile primite de societate au crescut de la 33% (2016) până la aproape 70% (2020), iar asta nu e un lucru rău, înseamnă că CL a sprijinit activitatea Transurbului. În 2016, fosta conducere a avut o pierdere de 400 mii lei, a fost demisă, însă în anul următor societatea a primit subvenții și compensare o sumă care depășea pierderea precizată. În 2018, doamna Plăcintă a venit cu un buget de venituri și cheltuieli pe plus, după 7 luni a venit și a zis că are nevoie de o compensare, perfect legală, nu comentăm acest lucru, de 700 mii lei, că altfel vom avea pierderi. Problema pe care o văd eu aici: dacă în momentul de față vine și ne spune că vrea să înființeze 10 trasee, nu vor fi foarte mulți călători și nu va crește numărul de bilete…Mă întreb: nu ar trebui să impunem un prag al acestor subvenții și compensări, iar transurb să analizeze și să se încadreze în acest prag?”. Directorul executiv, Mariana Plăcintă, a explicat apoi motivele care au dus la creșterea compensărilor și a subvenților, printre care și pierderea traseului către Pușcași.

Florin Sârbu, membru CA în cadrul Transurb: “Nu este vina noastră. Am preluat un mandat pe un teren foarte arid”

Prezent la ședință, Florin Sârbu, membru în Consiliul de Administrație la SC Transurb SA, a explicat că nu înțelege de ce sunt două rapoarte și nu unul, dar și scânteia de la care a pornit conflictul dintre membrii Sindicatului Liber și Independent și conducerea societății. “În logica mea, o comisie nu poate să aibă decât un raport. Dumneavoastră aveți două rapoarte, sunt două opinii diferite. Un raport este acuzator, cel al majorității (n.r. consilierii PNL și USR PLUS), iar celălalt, nu neapărat favorabil, dar reflectă realitatea de la SC Transurb SA. Din punctul meu de vedere, era normal ca raportul majorității, înainte de a fi redactat, să fi parcurs o etapă de mediere sau consiliere cu membrii CA și conducerea executivă a societății, pentru că ne puteam exprima un punct de vedere care ar fi trebuit să fie luat în analiză și poate s-ar fi schimbat acele concluzii. (…) Raportul ANAF (n.r. din 2018), care se întinde pe parcursul a 240 pagini, s-a încheiat cu 48 de măsuri de îndeplinit. Sunt măsuri care nu se referă la perioada de mandat a actualului CA. Acel raport, prin măsurile de îndeplinire, a fost principalul factor ce a creat tensiuni la Transurb între actuala conducere și Sindicatul Liber și Independent. Ducerea la îndeplinire a acelor măsuri a afectat interesele angajaților. Nu este vina noastră. Am preluat un mandat pe un teren foarte arid, cu foarte multe probleme, am luat un mandat cu pierderi la societate. Nu suntem cei mai buni, dar avem în schimb o anumită experiență, anumite studii, conducem colective mai mari și, cred eu, membrii CA și conducerea au capacitatea de a negocia orice problemă cu sindicatul. Din raportul de control al comisiei au rezultat 13 constatări fundamentate pe anumiți indicatori, au mai rezultat 7 aspecte la care făcea referire domnul viceprimar Mîndru (n.r. întocmirea contractelor individuale de muncă și a evenutalelor anexe la acestea etc.), ce trebuie îmbunătățite, dar toate sunt vocea sindicatului Liber și Independent. Singura constatare care e cumva apanajul comisiei: “cea mai mare problemă o considerăm a fi lipsa între reprezentantul societății și sindicatul, ambele părți nefiind dispuse să ajungă la un compromis”. Ce compromisuri putem face noi? Putem face compromisuri în limita legii. Avem un contract de mandat, suntem supuși răspunderii patrimoniale și penale. Niciun conducător autor din societate nu are niciun fel de răspundere pentru că nu semnează fișa postului, nu semnează actul adițional la contract, nu acceptă programul fracționat sau inegal, prevăzut în contractul de delegare dintr UAT Vaslui și SC Transurb SA”, a spus Florin Sârbu,

Mitică Jora, despre conducerea Transurb: “acest tip de conducere nu face decât să evidențieze lipsa de competență pentru poziția de director”

Liberalul Mitică Jora a cerut demisia directoarei, explicând, în nume personal, motivele pentru care face acest lucru: “în urma discuțiilor cu conducerea societății, am constatat deficiențe manageriale majore din partea doamnei director Mariana Plăcintă, pe care o consider principalul vinovat pentru întreținerea stării conflictuale dintre angajați și conducerea SC Transurb SA. Este nefiresc ca într-o unitate cu număr mare de angajați să nu ai o bună organizare a programului de lucru al acestora, iar planificările, în loc să fie executate predictibil, pe un interval de o lună, să fie făcute de pe o zi pe alta. Îmi este greu să înțeleg derapajele la care am ajuns să asistăm în ultimii ani cu privire la situația tensionată dintre angajați și conducere, știut fiind faptul că un manager bun, competent, rezolvă cu celeritate problemele care pot duce la conflicte de muncă. La Transurb, se pare că varianta aleasă de rezolvare a tensiunilor este turnarea gazului pe foc, iar răspunsul angajaților nu a întârziat să apară, aceștia mutând lupta în instanțele civile de judecată. Sunt peste 50 de procese în derulare. Ce nu mai surprinde este rezultatul dat de instanțele de judecată, care dau dreptate angajaților în defavoarea unității. Un manager bun știe să dezvolte ierarhic relațiile cu angajații astfel încât între cele două părți să se dezvolte un parteneriat durabil, cu beneficii de ambele părți. Din păcate, majoritatea angajaților sunt demotivați de acțiunile conducerii, iar unii dintre ei au părăsit unitatea, refuzând să lucreze într-un climat nepotrivit. Acest tip de conducere, adoptat de către doamna Plăcintă Mariana nu face decât să evidențieze lipsa de competență pentru poziția de director și o recomandă ca fiind incompatibilă cu funcția pe care o deține, inclusiv de membru în CA. Chiar și întârzierea decizională cu privire la aplicarea recomandărilor din numeroasele controale desfășurate la unitate de diverse instituții de control denotă slaba pregătire a doamnei director, dar și a unei părți din personalul contractual, mă refer aici și la cei ce se ocupă de partea juridică”.

Leonard Negruți sare în apărarea directoarei: “ce calitate aveți dvs. să aruncați cu noroiul pe care l-ați citit în conducerea societății”

Evident, cererea liberalului nu a rămas fără reacție din partea social-democraților: “Sunt dezamăgit de dvs, domnule Jora. Ați citit o fițuică, ce calitate aveți dvs. să aruncați cu noroiul pe care l-ați citit în conducerea societății? Ce pregătire aveți să puteți analiza din punct de vedere mangerial conducerea societății? Eu, personal, consider că ați fost șarpele din acea comisie. Nu ați spus nimic, am fost împreună la Transurb, dar nu ați spus niciun cuvânțel. Domnule Drgomir, nu ați spus că nu cereți demisii? Acum, în plen, veniți dvs, domnule Jora, cu o fițuică scrisă, probabil de altcineva și cereți demisia. Nu acesta era scopul nostru. O societate, ca să o destabilizezi, bagi șarpele înăuntru. Cam așa văd eu situația”, a spus consilierul Leonard Negruți. “Am cerut în nume personal, studiile mele sunt de management. Am activat într-o echipă de peste 2000 de persoane, am coordonat-o, nu puteți să spuneți că… Nu putem nega evidența, domnule Negruți. Nu vă cere nimeni părerea, cum de altfel nici dvs nu puteți să îmi impuneți mie punctul dvs. de vedere. Eu am spus că acolo există o problemă majoră. O negăm sau o rezolvăm? Ca să o rezolvi, trebuie să te duci la cauză. Din punctul meu de vedere, cauza este actuala conducere, crasa incompetență a acesteia”, a replicat Mitică Jora.

Mariana Plăcintă, director executiv Transurb: “Ce să negociem mâine? Rămâne conflictul ca și acum, am stat atâtea ore și nu am tras nicio concluzie”

Concluzia ședinței a fost enunțată de directoarea societății: “Noi mâine trebuie să ne apucăm să lucrăm la buget. Când stabilim cheluielile de natură salarială, trebuie să le fundamentăm. La fundamentare, eu zic că trebuie să mergem după formula din lege, așa cum am explicat și anul trecut, dumnealui (n.r. liderul de sindicat) spune <nu e adevărat, trebuie să aplicați contractul colectiv la nivel de ramură. Pentru asta ne trebuie 641 mii, dar nu îi pot introduce, nu îi pot fundamenta, ca să îi cer, iar dvs. de la primărie, să mi-i dați. Despre asta e vorba. Acesta e conflictul nostru. Am zis că mergem și ne judecăm, așteptăm de vreun an să vedem dacă se aplicăm sau nu legea.Noi mâine ne ducem și ne apucăm de lucru. Ce să negociem mâine? Rămâne conflictul ca și acum, am stat atâtea ore și nu am tras nicio concluzie. Cu 60 de angajați am negociat anul trecut, am făcut reîntregirea, la dumnealor, 20 angajați, nu putem. Ce să discutăm la masa tratativelor?!”, a spus, la finalul ședinței, directoarea societății Transurb.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Doamna plăcintă a amintit de traseul pușcași care a fost pierdut. Eu vă întreb de ce Consiliul local a subvenționat un traseu care nu are legătură cu orașul vaslui.de ce sa dai bani de la bugetul local la un traseu județean.este legal?? Banii care se alocă unității nu sunt folosiți numai pentru transport local Vaslui.???

  2. mai AVOn, mai.. ce colectiv de 2000 ? tot pe tara, cei care dati parfumuri pe datorie… mai AVON, mai.. studii de management.. ai condus pachetele de sapunuri catre fetele care munceau pentru tine, nu? asta i managementul tau? cit despre madam care face placinte, sa ne lase , sa mearga in treaba ei.. gata, madam Silistru i a dat un loc de munca bun , acolo de unde a plecat ls autobuze.. dar n o sa aiba treaba niciodata autobuzele cu placintele..

  3. Daca Placinta e asa de buna de manager, sa-si deschida SRL TAXI si sa faca circ pe banii ei , nu pe BANII VASLUIENILOR. O fi vreo capacitate manageriala si nu stiu altii? Spalati bani prin TRANSURB? Dar vreun DNA nu poate să vă calce?

  4. Sarbu, acest etern militian comunist, sluga lui buzatu. Cu astia vreti voi performanta? Demiterea clicii pesediste e solutia, dle Jora si dle viitor primar, Braniste!

  5. Ce cauta spagarul de Sarbu in consiliu de administratie de la Transurb????? De ce nu a ramas in Politie daca era apt de munca? Nu se mai saturata cu banii de la miile de moldoveni luati in spatiu??? Lasati, nesimtitilor, locul unor tineri cu viziune si profesionisti, in locul lipitorilor care toata viata lor nu au stiut decat sa suga banii de la stat. Ati adus cutiile alea de chibrit pe post de autobuze si credeti ca revolutionati transportul in Vaslui??
    Bai Negruti, tu furi curent grav. Ai avut curiozitatea sa verifici hotararile instantelor de judecata, sa vezi cum scriu, negru pe alb , judecatorii despre abuzurile de la Transurb. Nu, unu, nu doua, sunt cateva zeci de dosare. Chiar toti judecatorii astia or fi batuti in cap si or fi sabotand-o pe Placinta&com. Principala vina a madamei Placinta este ca a cazut in plasa juristului si a catorva de acolo, care au incurajat-o sa parafeze masurile abuzive. Daca ar fi fost o persoana ferma, nu s-ar fi ajuns aici. Dar cand te lasi dirijata de unul sau Sarbu, sau Maties, iti meriti soarta.
    PS. Negruti, dincolo circareala pe care o faci pe Facebook, pe tine ce te recomanda? Vai de PSD, daca au ajuns unii ca tine ori Barbu sa il reprezinte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.