spot_img
13.3 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Dezbatere publica: Scandal de la „intretinerea si circulatia cainilor fara stapan”

- Advertisement -

Replici acide, ieri, in sala de sedinte a Consiliului Local din cadrul Primariei. De data aceasta protagonisti nu au mai fost consilierii locali, ci botosanenii iubitori de animale de pe strazi si cei care nu-si mai doresc ca la fiecare pas sa se fereasca de cainii comunitari. Schimbul de idei a avut loc in cadrul dezbaterii publice organizata de municipalitate cu privire la modificarea „regulamentului privind intretinerea si circulatia cainilor fara stapan pe teritoriul municipiului Botosani.”

Au mediat intalnirea: primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Cosmin Andrei, secretarul Ioan Apostu. In sala au fost prezenti cei de la Asociatia Ador, presedintii unor asociatii de proprietari, persoane pro sau contra cainilor de pe strazi.
„Noi am incercat sa rezolvam problema asta intr-un fel sau altul si stiti foarte bine ca de aproximativ jumatate de an incercam sa gasim niste solutii. Am ascultat si propunerile cetatenilor, am ascultat si propunerile asociatiilor de protectie a animalelor dar eu vreau sa va rog ca astazi sau in zilele care urmeaza sa ajungem cat mai repede la o concluzie finala impartasita de toate partile, pentru ca nu mai putem astepta foarte mult. Cetatenii si-au pierdut rabdarea, exista semnale din foarte multe zone cum ca rabdarea a ajuns la final si nu as vrea ca totul sa degenereze in alte acte care pana la urma se vor reflecta asupra imaginii Botosaniului, de altfel cum s-a reflectat si pana acum si nu pozitiv din pacate”, a declarat Ovidiu Portariuc.
Acesta crede ca pe calea dialogului s-ar putea gasi solutii care sa vina in sprijinul rezolvarii acestei situatii. „Nu mai vreau ca parintii sa se teama sa-si duca copiii la scoala sau gradinita, nu mai vreau ca batranilor sa le fie teama sa se intoarca din piata ca sunt atacati de haite de caini vagabonzi, deci nu mai vreau ca Botosani sa fie un oras nesigur din punctul acesta de vedere”, a completat edilul municipiului.
Dupa cuvintele spuse de Ovidiu Portariuc rand pe rand cei din sala si-au prezentat punctele de vedere. Cei din tabara celor care nu-si mai doresc caini pe strazi au cerut ca municipalitatea sa faca publice numere de telefon la care pot suna sa ceara sprijin atunci cand au nevoie.
„Ma regasesc si eu in randul celor carora le plac animalele, da ma gandesc ca, toate trebuie sa fie in cadrul unor limite normale si firesti… Nu inteleg de ce, prin vrerea si insistenta celor de la ADOR, si cu toleranta administratiei locale, concitadinii trebuie sa suporte, pe strazi si pe spatii verzi, tot felul de javre, mai mult sau mai putin agresive sau bolnave. Daca nu mai pot de dragul lor, a maidanezilor, ADOR-istii pot sa-i ia acasa la ei… Daca parlamentarii cu ideile lor «sublime» si membrii ADOR nu agreeaza eutanasierea canilor (bolnavi, agresivi sau nerevendicati), de ce nu zic nimic de faptul ca, zilnic, sunt sacrificate si abatorizate mii de animale si zeci de pasari, iar in saptamanile dinaintea sarbatorilor pascale se ajunge la un adevarat genocid in randul meilor. Aici se poate dar la caini nu?”, a spus Gheorghe Floroiu, unul dintre cei prezenti in sala.
In acelasi timp sefii unor asociatii de proprietari, care reprezentau sutele de botosaneni membrii ai asociatiilor, s-au aratat dispusi sa mearga din usa in usa cu tabele pentru a prezenta pulsul autoritatilor municipale. Acestia au cerut ca in aceasta actiune sa fie insotiti si de cei de la ADOR. „Legile sunt strambe, sunt impotriva noastra. Oamenii vor sa scape de caini. Suntem iubitori de animale, dar nu cantitatile de animale, calitatea lor, ingrijirea lor. Eu nu am sa pronunt numele asociatiei care se afla in fata mea pentru ca nu imi produce nicio placere. Nu vreau sa pronunt cuvinte jignitoare… Ei se tin de scopul asta a lor marsav… Ce ingrijorati erau ca se face bors de caine… L-as declara pe domnul Turcanu erou al orasului Botosani, cum apara locul sau de munca, sarcinile lui de serviciu. Ce cautau indivizii aia acolo la padoc, tipau, urlau… este jignitor. Eu daca eram acolo il cotonogeam pe unu”, a spus in una dintre interventii Decebal Ungureanu, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 9 care s-a prezentat la sedinta ca reprezentant al neamurilor, nepotilor, prietenilor si a aproximativ 1.000 de botosaneni care fac parte din Asociatie.
Cei prezenti au reamintit si de lumanarile aprinse de cei de la ADOR in fata primariei, de custile improvizate dintre blocuri pentru caini, si de suma de bani pe care municipalitatea o aloca pentru cainii de pe strazi. „Am venit intr-o dimineata si vad lumanari in jurul Primariei, tablouri care au costat milioane de lei, banii aia mai bine ii dadeau la medicamente. Mai aveati un pic si dadeati foc la Primarie, este rusinos si eu traiesc in acest oras. Eu consider ca chestia aia a fost dezgustatoare, imi pare rau ca nu am avut un aparat de filmat sau sa aduc si eu presa la ora aia, sa lasati lumanarile aprinse si sa plecati acasa. Pai, va dati seama ce faceti? Hai sa facem fiecare cum ne convine, mie nu imi convine nu stiu ce, iau si eu 50 de neamuri si gata hai sa facem asociatie”, a spus si Ioan Balan, presedinte de asociatie de proprietari.
Doi pensionari din municipiu, iubitori de animale si care au recunoscut ca detin peste 10 pisici si trei caini. In acelasi timp acestia obisnuiesc sa hraneasca maidanezii din zona fostelor sere ale Parcului Mihai Eminescu. „Noi si inca o familie punem resturile de mancare in pungute si dam la catei, restul vecinilor arunca mancare relativ buna, iar boschetarii o aduna din container si o revand celor care au porci, pentru mancare la porci pentru bautura”, a spus pensionara botosaneana, moment in care spiritele s-au incins la propriu. „Acesti oameni urcati in remorca, vine primavara si dusi la tara pentru ca incepe campania de insamantare”, a declarat si Mihai Drelciuc, sotul pensionarei. „Pe mine de ce nu ma musca?”. Replica acida a venit din partea lui Decebal Ungureanu: „Eu daca te-as prinde de la Asociatie ca dai de mancare te pun sa maturi acolo. Din cauza dv. eu nu mai pot iubi animalele d-le, din cauza voastra nu pot sa iubesc animalele, ce sa stai domnule, trebuie sa iei masuri, sa faca ceva”.
In acelasi timp unul dintre cei prezenti in sala a tinut sa aminteasca ca pentru un caine comunitar se aloca 10 lei pe zi, in timp ce pentru un asistat social cinci lei pe zi. „Nu vrem catei pe strada. Ne-am infiintat pentru a salva aceste animale, a le ajuta si a ajuta primaria. Ne bazam pe voluntariat. Nu ne da nimeni bani, nici Primaria, nici unul dintre dumneavoastra, nici nu colectam de la cetateni bani. Noi nu am eliberat in strada niciun animal castrat. Spuneti sa luam cainii acasa. Dumneavoastra luati oamenii saraci acasa, copiii de pe strada ii luati acasa? Sunt asociatii care se ocupa si de oamenii saraci”, a spus Daniela Andrisan, presedinte ADOR. Pe toata durata discutiilor a incercat sa calmeze spiritele atat Cosmin Andrei si Ioan Apostu, dar si Eugen Turcanu, directorul Directiei Servicii Publice, Sport si Agrement. (Petronela Rotariu)

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.