spot_img
16.5 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

Dezbatere aprinsă în CL Huși: “Vecinul cu vecina au acum un certificat de căsătorie. Să stea cu gard între ei?”

- Advertisement -
DISCUȚII… Dezbaterea urbanistică a pornit de la doi tineri din Huși, vecini, care au primit teren pentru a-și construi case. Între timp s-au căsătorit, au copii, iar terenurile s-au unit!

PROBLEME… Dragostea dintre doi hușeni, un vecin și o vecină, a ajuns să fie analizată cu atenție în cea mai recentă ședință a CL Huși, dintr-un neașteptat punct de vedere… urbanistic! Problema a stârnit interesul după ce s-au adus în discuție mai multe proiecte privind terenurile pentru case de pe Dric, oferite gratuit de Primărie tinerilor din oraș. Situația celor doi vecini a apărut stranie, întrucât în documente, dincolo de alte detalii, ieșea în evidență că au trecut cam mulți ani de la primirea terenului, până să obțiună autorizație de construcție a locuinței. Consiliera Cătălina Popa a remarcat aspectul și a scos în evidență că nu e corect ca unor hușeni să li se ia înapoi terenul după 2 ani, dacă nu au construit nimic pe el, iar altora să le fie lăsat cu anii. Primarul Ioan Ciupilan a făcut lumină în caz, recunoscând că nu e vorba despre vreo teribilă ilegalitate, ci despre o nestăvilită… dragoste! „Doamna consilieră, vă explic eu. Doi vecini, un domn și o doamnă, s-au îndrăgostit și s-au căsătorit. Și-au făcut și ei casele cum au putut, apoi și-au unit terenurile. Ce era să le fac? Să îi las cu gard între ei? Era normal să fie o familie”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

Chiar dacă e vorba despre niște criterii aparent fixe pe baza cărora se dau tinerilor terenurile gratuite pentru case pe Dric, se mai întâmplă ca acestea să fie aplicate cu dublă măsură. Unii rămân fără teren, dacă nu apucă să zidească ceva pe el, iar alții au noroc mai mult. Mai ales dacă este și un strop de dragoste la mijloc, situația nu poate fi decât una de bun augur. Au ajuns la această concluzie și conslierii locali ai municipiului Huși, nu înainte de a intra în detaliile dosarului. Consiliera Cătălina Popa, cea care fie că le place colegilor de mandat, fie că nu, are obiceiul de a citi în amănunt proiectele de hotărâre, a găsit niște elemente nepotrivite în materialul de ședință. „Văd că devine un “modus operandi”. Un teren dat de acum 14 ani și mai apar încă modificări, alipiri, dezmembrări, adică sunt mai multe astfel de situații. Noi trebuie să adoptăm o atitudine ceva mai riguroasă în gestionarea terenurilor care se află în domeniul privat al Primăriei, că Hușul nu moare odată cu noi, ci o să fie copii, tineri care o să aibă nevoie. Și să ne gândim și la generațiile viitoare. Să mai fie acolo niște terenuri care o să mai aibă nevoie, că sperăm să se mai dezvolte orașul. Nu facem vraiște, dăm la unii și uităm de terenul acela zeci de ani, că sunt mai multe proiecte de hotărâre. (…) Haideți să eliminăm niște lucruri din acestea care sunt în mentul comunității și al generațiilor următoare. Nu facem concesiuni de 49 de ani (…) Să facem concesiune pe 7 ani. S-a ridicat construcția, ok. Nu? S-a anulat contractual de concesiune”, a fost de părere consiliera Cătălina Popa.

Primarul Ciupilan: “Vecinul cu vecina au acum un certificat de căsătorie. Au copii. Ce să facă? Să stea cu gard între ei?”

Primarul Ioan Ciupilan a intervenit și a vrut să lămurească faptul că speța în cauză are niște nuanțe mai sensibile și nu trebuie judecată treaba cu rigiditatea standard a literei de lege. “Cele două terenuri au fost date într-un anumit an la doi tineri. O doamnă și un domn. Între timp, și-au făcut casele și au obținut o autorizație cu perete comun. Apoi s-au căsătorit. Deci, oamenii au un certificat de căsătorie. Au copii. Ce să facă? Să stea cu gard între ei? Dacă s-au căsătorit… au devenit o familie? De asta figurează cu atâta teren. Eu nu pot să fiu împotrivă ca oamenii să se căsătorească, să aibă copii și să rămână în Huși”, a spus primarul. “Eu nu am pus problema că s-a căsătorit x cu y. Eu am pus problema când s-a emis autorizația de construcție, după 13 ani de zile”, a punctat Cătălina Popa. “Nu este adevărat. Am istoricul. Certificatul de urbanism a fost eliberat în 2009, au mai revenit cu certificat în 2010. Prima autorizație s-a obținut. În 2015 s-au căsătorit. Iar după aceea au continuat lucrările și au făcut o reautorizare în 2022”, a intervenit un funcționar din Primărie. Primarul a întărit ideea, amintind de modul anterior în care erau acordate terenurile, dându-se drept exemplu. “Autorizațiile de construcții, până acum 3 – 4 ani de zile, se dădeau fără obligativitatea de a fi dezmembrat terenul. (…) Și vreau să vă spun un lucru. Și eu poate am început casa și am făcut-o în 7 ani. Dacă nu credeți, vă spun eu, că atât a durat”. În ceea ce privește propunerea Cătălinei Popa de a acorda concesiune tinerilor care vor să își ridice case pe Dric, doar pe 7 ani, consilierul Cosmin Filip a pus problema unui eventual credit de la bancă pentru construirea casei, întrucât mulți tineri se împrumută la bănci pentru a avea resursele ridicării unei locuințe. Acesta a considerat că titularul concesiunii riscă să nu convingă nicio bancă să îi dea împrumutul, dacă suprafața este luată în concesiune pe o perioadă atât de scurtă. “Dar există în contract mențiunea că perioada poate fi prelungită”, a ținut să precizeze consiliera Cătălina Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.