REZULTATE… Cerințele de la anumite discipline au pus în dificultate multe cadre didactice care nu au reușit să obțină note peste 7: din 427 de candidați, doar 163 au luat note de trecere. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, aruncând o privire peste notele obținute de profesori la examenul de Titularizare de anul acesta. Din 38 de candidați la Educație fizică și sport, 29 nu au reușit să ia nota minimă. De asemenea, dintre cele 51 de concurente pentru postul de Învățătoare, doar opt dintre acestea au reușit să ia peste nota 7. Se pare că și subiectele de la Arte vizuale au fost foarte dificile anul acesta, deoarece niciunul dintre cei 9 candidați nu a reușit să obțină o notă peste 7. Pe de altă parte, la Biologie au fost înregistrate cele mai mari note, iar un candidat a reușit chiar să obțină nota 10 la proba scrisă. În județul Vaslui, rata notelor peste 7 la examenul scris de Titularizare este de 38.18%, în semnificativă scădere față de anul trecut, când a fost 46.46%. Putem pune asta pe seama subiectelor care au fost, după părerea majorității, mult mai dificile decât până acum.
Nu doar cerințele de la disciplinele ”Educație fizică și sport” și ”Arte vizuale” au creat probleme profesorilor din Vaslui, anul acesta. Nici subiectele la chimie nu par să fi fost mai ușoare: din cei șapte candidați, doar unul a reușit să ia nota 8, iar ultima notă de la această disciplină a fost 1.5. La Educație muzicală, subiectele au fost întocmai cum le-au descris candidații care au ieșit dezamăgiți de la examen. Rezultatele celor zece candidați nu le-au adus postul de titular, 6.4 fiind cea mai mare notă luată la proba scrisă la această disciplină. La Educație socială, din cei nouă concurenți, doar trei au reușit să ia notă de trecere. Cea mai mare notă de la această disciplină a fost 9,6. șapte candidați au luat notă de trecere la Geografie, în timp ce la Informatică, doar unul din cinci profesori a luat puțin peste 7. La Istorie, din cei 15 candidați, șapte au reușit să ia note mari, peste 7. La Limba și literatura engleză, din cei 21 de candidați, 11 au luat peste 7. În ceea ce privește disciplina Limba și literature franceză, din cei 9 concurenți, doar patru au luat note sub 7, iar cea mai mare notă a fost 8.3. Profesorii care au susținut examen la disciplina Limba și literatura română s-au descurcat onorabil. Mai bine de jumătate dintre ei au reușit să ia peste nota 7. Din cei 38 de concurenți de la această disciplină, 20 au luat note de trecere, iar cea mai mare notă a fost foarte aproape de punctajul maxim, mai exact 9.8. Alte 51 de cadre didactice au dat examen pentru disciplina ”Învățător”. Din acestea, doar 8 au luat peste 7. De asemenea, dintre cei 92 de candidați la disciplina Educatoare, 42 nu au luat notă de trecere. Cea mai mare notă a fost 9,7, obținută de două dintre candidate. 7 candidați au dat examen la disciplina Matematică, însă doar 2 au reușit să ia peste 7. Cea mai mare notă a fost 7.85. La Mecanică (maiștri instructori), doar un candidat a luat sub 7, din cei 4 care au susținut examenul. La Psihopedagogie specială, din 29 de candidați, 18 au luat sub 7. Cea mai mare notă înregistrată la această materie a fost 9.45. La disciplina Religie ortodoxă, din cei 17 concurenți, nouă au luat sub nota 7.
Doar 38.18%, rata notelor peste 7
Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar – sesiunea 2021 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate pe 27 iulie, ora 10:00, pe pagina web dedicată, titularizare.edu.ro și pe site-ul ISJ Vaslui. Rata notelor peste 7 (șapte) obținute de candidații care au susținut proba scrisă este de 38,18 % (în scădere față de rezultatele consemnate anul trecut, când a fost de 46,46%). Procentul notelor între 5 și 6,99 este de 39,11%, în creștere, comparativ cu anul trecut (34,44%). Din promoția curentă, 45% dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte). La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar s-au prezentat 495 candidați din totalul de 638 candidați înscriși. 67 candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, niciun candidat eliminat. În centrele de evaluare au fost notate 427 lucrări; 1 lucrare a fost anulată la centrul de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei.
Când se depun contestațiile
Potrivit IșJ Vaslui, contestațiile pot fi depuse la sediul ISJ Vaslui sau se transmit prin mijloace electronice, în zilele de 27 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv 28 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi transmise si prin e-mail, după afișarea rezultatelor, până în data de 28 iulie, ora 12:00.
Când vor fi afișate rezultatele finale
Rezultatele finale se afișează în data de 3 august la sediul ISJ Vaslui și pe site-ul instituției. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci). Proba practică și inspecția la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare. Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințele de repartizare organizate de către inspectoratul școlar în intervalul 4 – 5 august 2021.