EDUCATIA LA PÃMÂNT… Ministerul Educatiei a centralizat rezultatele obtinute la simularea Evaluãrii Nationale, iar rezultatele obtinute la nivel de judet sunt cum nu se poate mai dezastruase. Astfel, doar 40,1 % dintre elevii prezenti au obtinut medii generale peste 5 la examenele din cadrul simulãrii nationale la clasa a VIII-a. Dacã la Limba românã, 61,6 % dintre elevi au reusit sã obtinã o notã mai mare de 5, la Matematicã a fost dezastru total. Doar 22,6% dintre participanti au obtinut note de trecere, clasând judetul Vaslui printre codase la aceastã disciplinã.
Simulãrile la clasa a VIII-a, care se doreau a fi o „radiografie” în ceea ce priveste nivelul actual al elevilor, au scos la ivealã hibe puternice, mai ales la Matematicã. Doar la capitolul prezentã lucrurile au fost în regulã, prezentându-se la ambele probe aproximativ 95 % dintre elevii înscrisi la nivel de judet. Însã, în privinta notelor judetul Vaslui a înregistrat un dezastru complet. Cu un procentaj de 40,1 % al elevilor care au obtinut medii peste 5, Vasluiul a reusit contraperformanta de a deveni una dintre „Cenusãresele” tãrii alãturi de judetele Cãlãrasi, Caras- Severin, Tulcea, Botosani si Arad. Nici la nivel de tarã situatia nu s-a prezentat mai „roz”, procentajul total al elevilor care au obtinut medii de trecere fiind de 48,8 %. Ca urmare a situatiei înregistrate, conducerea Ministerului Educatiei Nationale (M.E.N.) a decis adoptarea mai multor mãsuri de remediere a situatiei, care urmeazã sã fie aplicate la nivelul fiecãrui judet. În acest fel, inspectoratele scolare vor prezenta situatia realã a tuturor directorilor de scoli si vor aduce la cunostinta acestora mãsurile dispuse de M.E.N. si, dupã caz, a celor adoptate la nivel local. De asemenea, inspectoratele vor monitoriza implementarea acestora. De altfel, la nivelul scolii va fi analizatã situatia si se vor lua mãsurile impuse de MEN, dar si alte mãsuri suplimentare pentru pregãtirea elevilor, acolo unde scoala considerã necesar. Pãrintii vor fi informati asupra situatiei elevilor în cadrul sedintelor cu pãrintii. Tot atunci, li se vor prezenta solutiile pe care scoala le are în vedere pentru fiecare elev în parte. O altã mãsurã luatã este legatã de lucrãrile elevilor, care vor fi analizate la nivelul clasei pentru a se identifica punctele slabe si, în consecintã, pentru a putea corecta neajunsurile înregistrate. Pe lângã aceasta, se vor efectua ore de pregãtire pentru examinarea nationalã din varã.
Codasii tãrii la Matematicã
Dacã la Limba românã elevii vasluieni au reusit sã obtinã note peste 5 în proportie de 61,6 %, la Matematicã a fost jale. Doar 22,6 % au obtinut note peste 5, procentaj ce a fãcut ca judetul nostru sã fie pus în fata unei situatii fãrã precedent. Alãturi de judetele Arad, Caras- Severin si Cãlãrasi, Vaslui a obtinut un procentaj minim istoric la disciplina Matematicã ce nu face cinste învãtãmântului vasluian. Din datele prezentate rezultã cã simularea examenului la Limba românã a fost mai facil pentru elevi, fapt care nu s-a înregistrat si la disciplina Matematicã, unde procentul de 22,6 % indicã un nivel scãzut de pregãtire ale elevilor, în conditiile în care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricãrei evaluare de masã, asa cum aratã comunicatul emis de Ministerul Educatiei. Gabriela Plãcintã, inspector general al I.S.J. Vaslui, nu a putut fi contactatã telefonic pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la rezultatele obtinute la simularea examenului de Evaluare Nationalã.