Anul şcolar 2010 – 2011 debutează, în Vrancea, cu şcoli închise, profesori concediaţi, unităţi de învăţământ în paragină şi datorii uriaşe către constructori. Dovadă a faptului că Ministerul Educaţiei, condus de democrat – liberalul Daniel Funeriu îşi bate joc cu bună ştiinţă de soarta elevilor vrânceni stă şi faptul că investeşte în plină criză în reabilitarea unor unităţi de învăţământ ce în nici un caz nu se află pe lista priorităţilor.
De pildă, în aprilie, prin Hotărârea de Guvern nr. 417 au fost trecute în planul de noi investiţii cinci unităţi şcolare. Enumerăm aici reabilitarea ane-xei Colegiului Naţional „Al. I. Cuza“, pentru care Guvernul a prevăzut suma de 100 mii lei. Bani au fost alocaţi şi pentru Grădiniţa nr. 15, Grădiniţa nr. 1 din Mărăşeşti, pentru Şcoala din satul Scânteia, comuna Jariştea sau Şcoala Varniţa din comuna Răcoasa, însă exemplele de acest fel ar putea continua. De cealaltă parte, 72 de şcoli din judeţ au mare nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor. Cum Ministerul nu a virat nici un leu pentru finalizarea construcţiilor, elevii vor veni, de astăzi, la şcoală pentru a învăţa carte în nişte condiţii mai mult mizere, înghesuiţi ori învăţând în schimburi pentru a acoperi, astfel, incompetenţa ministrului democrat – liberal. Va fi încă un an în care elevii vor îngheţa iarna în clase fără ca nimănui să îi pese. Totodată, datoriile acumulate către constructori sunt de 7,8 milioane lei. Şcoala din Andreiaşu de Jos, spre exemplu, are nevoie de fonduri pentru reabilitări cât mai urgente pentru ca o parte din elevi să nu mai fie nevoiţi să înveţe, chinuiţi, în clădirea Primăriei. Cum banii nu au venit, noul an şcolar va însemna pentru aceşti copii un chin. Dintre toate unităţile şcolare în paragină, pentru 12 se pare situaţia este de-a dreptul critică. „S-au făcut demersuri pentru ca şi în unităţile şcolare unde erau probleme să se înceapă cursurile. S-au găsit soluţii pentru ca elevii să poată învăţa în alte spaţii până vor veni banii şi se vor finaliza lucrările de reabilitare. În toate şcolile elevii vor începe cursurile normal”, a declarat Radu Emil, inspector pentru management şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Directorii de unităţi de învăţământ s-au resemnat în faţa acestei situaţii şi îi îndeamnă pe copii să vină la şcoală încă din prima zi. Din puţinii bani pe care i-au obţinut din bugetele administraţiilor locale au reuşit să facă mici reparaţii cât să nu se dărâme pereţii pe copii. „Am făcut reparaţii pentru cinci săli de la etajul unu pentru ca elevii să înveţe în condiţii optime, cei mici dimineaţa cei mari după-amiaza. La parter nu se poate învăţa, de aceea l-am închis. Am amenajat cu ajutorul primăriei, chiar sunt condiţii mai bune în clasă decât anul trecut. Aşteptăm elevii la şcoală pentru a-şi primi ma-nualele şi pentru a începe cursurile. Aşteptăm în continuare fondurile pentru reabilitare ce ne-au fost promise”, a precizat Liviu Fogoroş, directorul Şcolii din Dumbrăveni.
Profesori concediaţi, copii condamnaţi la navetă
După socotelile oficialilor din ISJ Vrancea, odată cu începerea noului anul şcolar 2010 – 2011 au fost desfiinţate 39 de unităţi şcolare din cauza diminuării cu 276 de norme didactice. Astfel, 22 de şcoli primare, cu efective mici, s-au desfiinţat iar elevii vor fi transportaţi la şcoala-centru din comună. Nouă grădiniţe vor avea aceeaşi soartă şi două şcoli cu clasele I-VIII vor fi transformate în şcoli cu clasele I-IV. Aceste restrângeri masive de activitate vin ca urmare a faptului că numărul şcolarilor a scăzut dramatic în ultima perioadă, iar profesorii vor fi remuneraţi în funcţie de numărul copiilor pe care îi învaţă carte. Totodată, în urma centralizării rezultatelor, 39 de unităţi şcolare au fost restructurate. Consiliul de Administraţie al ISJ a decis restructurarea a 28 de şcoli cu clasele I-IV din judeţ, şi anume: şcolile din Titila-Andreiaşu, Arva – Broşteni, Feteşti – Cîmpuri, nr.2 Budeşti – Coteşti, Rădăcineşti – Corbiţa, Ocheşeşti – Corbiţa, nr.2 Fitioneşti, Şotîrcari, Poieni, Raşca, din Gura Caliţei, Tătaru. Şcolile nr.2 din Slobozia Boteşti – Măicăneşti, Roşioara-Mera, Frecăţei-Moviliţa, nr.2 Moviliţa, Şcoala din Radu Stoica Moviliţa, Crucea de Jos şi Dumbrava – Panciu, Neicu – Panciu, Şcoala din Satul Nou. Mai sunt incluse şi unităţile şcolare cu clasele I-IV Văleni-Rugineşti, Rucăreni-Soveja, Bilieşti – Bilieşti, Bordeasca Nouă-Tătăranu, Poduri-Valea Sării, Piscu Radului-Vizantea Răzăşească. În urma restructurării s-a făcut normarea personalului didactic şi în acest moment nu se mai poate schimba nimic pentru ca profesorii să îşi redobândească atât de necesarele locuri de muncă. Veştile nu sunt îmbucurătoare pentru elevii care vor fi nevoiţi să facă naveta către şcoală pe jos, în miez de iarnă sau pe căldurile cele mai insuportabile. Ministerul Educaţiei nu a trimis nici o înştiinţare către ISJ Vrancea cu privire la aprobarea celor 34 de microbuze care au fost solicitate. Cele care se află în prezent în dotarea ISJ Vrancea erau insuficiente chiar şi înainte de aceste modificări şi este greu de crezut că se va primi un răspuns prea curând de la Minister. „La solicitarea trimisă către Minister nu am primit nici un răspuns. Ni s-a promis că vor veni. În cazul şcolilor care au mai multă nevoie de microbuze se vor găsi soluţii provizorii. Microbuzele şcolare care sunt în prezent vor face mai multe drumuri pentru ca elevii să ajungă în timp util la ore”, a declarat Stan Rogoz, inspector şcolar general.
Şcoli neautorizate sanitar
La început de an şcolar, 443 de şcoli nu au primit aviz sanitar de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, semn că unităţile de învăţământ din judeţ sunt un adevărat pericol pentru sănătatea celor mici şi mai puţin un loc propice studiului. Potrivit unei situaţii comunicate de ISJ, la nivelul judeţului, din cele 630 de unităţi şcolare, 443 nu au autorizaţie de funcţionare, 27 sunt în curs de obţinere a autorizării şi doar 160 au toate avizele de funcţionare. În procente, doar 13% dintre şcolile vrâncene deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. Motivele pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu a acordat autorizaţiile sunt lipsa apei curente, a grupurilor sanitare corespunzătoare. Un alt motiv este dotarea cu mobilier vechi. Aşadar, în aceste şcoli slab pregătite şi nedotate vor fi nevoiţi să înveţe 57.692 elevi. Chiar dacă nu vor avea condiţii optime, elevii vor fi nevoiţi să facă şi performanţă pentru ca învăţământul vrâncean să fie în top. Alţi 5.000 de profesori se vor îngriji de educaţia copiilor. În multe cazuri, în special în şcolile din satele îndepărate ale judeţului vor preda profesori care abia au absolvit liceul sau după caz, au absolvit alte specializări faţă de cele pe care le predau.
monitorulvn.ro