spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
07-ian.-2025

Dezastru in licee: 40% trec de Bac

- Advertisement -

Rezultatele inregistrate in judet la simularea bacalaureatului arata ca un tablou in culori sumbre. Procentul de promovabilitate este de numai 40%, iar in sapte licee din cele 52 participante nici un elev nu a reusit sa promoveze examenul. Reprezentantii Inspectoratului Scolar nu au vrut sa dezvaluie numele institutiile aflate in aceasta situatie. „Ziarul de Iasi” a identificat patru dintre ele si a stat de vorba cu directorii scolilor. Cum s-a ajuns aici?

Intrucit doar 40,39% dintre elevii care au participat la simularea pentru bacalaureat au obtinut medie de promovare, nu se intrevad rezultate imbucuratoare pentru sesiunea din vara a examenului de maturitate. In timp ce aproape 60% dintre elevii prezenti au picat, o treime din cei inscrisi in clasele terminale au absentat (n.r. 2.242 din 6.757), semn ca nu stapinesc materia. Mai mult, in 7 unitati scolare din cele 52 participante din judet, nici un elev din clasele terminale nu a obtinut la cele trei probe scrise de la simulare cel putin 6. Inspectoratul Scolar nu a dorit sa faca public numele lor, insa reporterii „Ziarului de Iasi” au identificat patru dintre acestea. Cum explica directorii esecul elevilor pe care ii scolarizeaza?

La Grupul Scolar „Mihail Sturdza”, din cei 123 de elevi inscrisi in clasele terminale au participat la simulare 67. Dintre acestia nu a obtinut medie de promovare nici unul. „Pur si simplu nu au vrut sa scrie, au tratat aceasta simulare cu indiferenta totala. Au venit, au mizgilit ceva pe ciorne, ca sa treaca o ora si jumatate si sa plece din sala. E jale, nici nu stim ce sa mai facem. Profesorii fac si pregatire suplimentara cu elevii, cite doua ore pe saptamina, dar foarte putini dintre ei vin. Am ajuns sa facem proces-verbal la orele de pregatire suplimentara, ca sa stim exact citi dintre ei vin. Am prins o generatie pacatoasa, foarte slaba”, si-a exprimat nemultumirea Stefan Chichirau, directorul Grupului Scolar „M. Sturdza”.

In opinia acestuia, scuza ca subiectele au fost „prea grele” nu este plauzibila. „La matematica se putea lua lejer nota 6, iar la romana, fara discutie ar fi trebuit sa ia cel putin 6. Problema e ca ei lasa totul pe ultima suta de metri”, e de parere directorul Chichirau.

Pus in fata unui asemenea esec, directorul sustine ca se vede constrins sa recurga la masuri mai dure. „Nu stiu cit e de corect, dar va trebui sa discut acest lucru in consiliul profesoral. Voi obliga elevii ca la sfirsit de saptamina sa aiba cite 5 variante de subiecte rezolvate la fiecare din disciplinele de examen, pe un caiet special si ii voi controla personal. Daca refuza sa le faca, inseamna ca nu stiu si ca nu sint pregatiti pentru bacalaureat, prin urmare nu au de ce sa intre in examen”, a spus ferm directorul de la „M. Sturdza”.

Greu la seral

La Grupul Scolar Nicolina, din cei 30 de seralisti care au dat simularea, nici unul nu a obtinut medie de trecere. „Rezultatele nu sint imbucuratoare, dar asa e situatia la seral. Din start sintem dezavantajati din punctul acesta de vedere. Sint persoane care au intrerupt scoala de mai multa vreme, care au familii, serviciu si tot felul de probleme, pentru care disciplinele de examen sint grele. Ar fi benefica o alta formula de evaluare finala a acestora. Le restringi posibilitatea de a urma studii superioare, dar da-le posibilitatea sa termine cu un examen corect si echilibrat!”, a punctat Mihaela Toma, directoarea Grupului Scolar Nicolina.

Au lipsit de la orele de pregatire

La Grupul Scolar „Anghel Saligny”, toti cei 80 de elevi prezenti la simulare au dat chix. „O prima explicatie ar fi ca elevii nu au constientizat valoarea examenului, credeau ca va merge asa…, l-au luat prea in usor. Pe de alta parte, participarea la orele de pregatire suplimentara a fost scazuta, plus ca profesorii au fost foarte exigenti la corectare. Ar mai fi un aspect: la romana nu toti elevii au facut romanul postbelic, ca sa se poata descurca la al treilea subiect. Nu e o scuza insa, puteau sa faca mai mult la celelalte, or, spre surpriza mea, au luat nota de trecere mai multi elevi la matematica decit la romana”, a precizat Mariana Stana, directoarea Grupului Scolar „Anghel Saligny”.

La Grupul Scolar Agricol din Holboca, s-a repetat scenariul de la bacalaureatul din vara. Si acum, procentul de promovabilitate este 0. „Subiectele au fost grelute pentru dinsii, in conditiile in care vin aici sa invete meserie, dupa cum ei insisi motiveaza. Asta e materia prima cu care lucram, sint copii care intra la noi cu medii de 3 si 4. In doua luni au timp sa se mai puna la punct”, a declarat Constantin Rotariu, directorul Grupului Scolar din Holboca.

In contextul prezentarii rezultatelor centralizate de la simulare, oficialii Inspectoratului Scolar au apreciat ca la bacalaureatul din vara nu se vor obtine rezultate semnificativ mai bune. „Credem ca aceasta simulare a fost binevenita, iar elevii au avut ocazia sa-si verifice nivelul de cunostinte. In aceste conditii, exista sanse ca in vara procentul real de promovabilitate la bacaluareat sa fie de peste 40%”, a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.