spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
16-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dezastru în agricultura de pe Valea Prutului din cauza secetei

- Advertisement -

CALAMITATE…Pentru fermierii cu terenuri agricole pe Valea Prutului, anul agricol 2020 se poate considera un dezastru total. În timp ce, în alte zone ale judetului, ploile cãzute în luna iunie au salvat culturile, în comune ca Lunca Banului, Vetrisoaia sau Berezeni, norii nu s-au îngrãmãdit deloc. Astfel, s-a ajuns ca suprafetele cultivate sã fie calamitate si în proportie de 100%. Pentru fermieri, recuperarea sumelor cheltuite pentru a reusi ca, în toamnã, sã cultive pãmântul, este la mâna ministerului Agriculturii. „Sunt afectate toate culturile, si cele de toamnã si cele de primãvarã. Acum asteptãm comisiile si deblocarea banilor pentru calamitãti”, spun unii dintre fermierii de pe Valea Prutului.

Pentru fermierii care au terenuri în arendã pe Valea Prutului, anul agricol 2020 se poate considera un dezastru total. Si asta pentru cã, în timp ce ploile din luna iunie au udat pãmântul în majoritatea zonelor din judet, în comune ca Berezeni, Lunca Banului sau Vetrisoaia, ploaia nu a venit aproape deloc. Astfel, unii fermieri au înregistrat pagube de 100%, atât la culturile de toamnã cât si la cele de primãvarã. Au scãpat doar cei care au accesat fonduri europene pentru achizitia de sisteme de irigatii si au folosit apa, pusã gratuit la dispozitie, de cãtre ANIF Vaslui. „Am înregistrat pagube de 100% la aproximativ 1.100 de hectare, atât la culturile de toamnã (grâu, orz, etc – n.r.) cât si la cele de primãvarã (porumb, floarea soarelui – n.r.). Pentru pagubele înregistrate la culturile de toamnã, o comisie specializatã deja a întocmit procesele verbale de daune si urmeazã ca, în urmãtoarea perioadã, o comisie asemãnãtoare va stabili dauna produsã la culturile de primãvarã. Nu ne rãmâne decât sã asteptãm despãgubirile de la Ministerul Agriculturii”, spun fermierii afectati de seceta din acest an.

Sistemele de irigatii, salvarea fermierilor

ANIF Vaslui este alãturi de toti fermierii si de toate organizatiile utilizatorilor de apã din judet, într-o perioadã în care cantitãtile de precipitatii nu sunt cele asteptate de cãtre cei care lucreazã în agriculturã. La nivelul Agentiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare, Filiala Teritorialã de IF Vaslui, pentru campania de irigatii 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigatii pentru o suprafatã totalã de 16.937 hectare în amenajarea de irigatii Albita-Fãlciu si 595 hectare în amenajarea de irigatii Mânjesti. Este momentul de reviriment al acestui sector care, înainte de 1989, însuma peste 30.000 de hectare, în tot judetul. Anul trecut, Vasluiul a fost trecut într-un program national pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de irigatii, prin care judetul a beneficiat de finantãri de peste 10 milioane de euro, pentru sistemul Albita-Fãlciu. Banii au fost alocati pentru reabilitarea a patru statii de pompare de bazã, reabilitare si modernizare pe 38 kilometri canale de irigatii, plus reabilitarea mai multor constructii hidrotehnice, ce urmeazã sã asigure necesarul de apã pentru o suprafatã de 10.075 hectare. Apa se va livra pe mãsura solicitãrilor de la beneficiari, anuntã directorul ANIF Vaslui. Toate cantitãtile de apã sunt gratuite. Zilele trecute, directorul Sandu Damian a anuntat faptul cã investitia la statia de pompare de la Pogãnesti a ajuns la final si instalatia poate deservi acum agricultorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri