spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dezastru ecologic la Iana după ce un cioban a decis să traverseze comuna, în fiecare zi, cu o turmă de 300 de oi (VIDEO, FOTO)

- Advertisement -

INCREDIBIL… Situație fără precedent în satul Iana, comuna Iana, după ce proprietarul a 300 de oi a decis să nu-și mai țină oile la stână, în câmp, ci să le aducă acasă, în mijlocul satului. Zilnic, acesta traversează localitatea pentru a duce animalele la păscut, iar din urma lor rămâne dezastru. În tot acest timp, polițiștii de la Iana și autoritățile locale nu mișcă un deget pentru a îndrepta situația. Oamenii au ajuns în pragul disperării și spun că nu mai pot sta în curte sau în case din cauza mirosului greu de suportat. Mai mult, ciobanul care paște oile pare să sfideze nu doar oamenii ci și bunul simț. Se dezbracă de haine și să răcorește într-o teică de la marginea satului, în văzul tuturor, inclusiv al copiilor. În tot acest timp, autoritățile locale sau cele județene închid ochii și se fac că, la Iana, totul este normal.

Încurajați, se pare, de lipsa de implicare a autorităților județene și locale, pentru unii dintre semenii noștri satul s-a transformat în proprietate privată și fac orice le trece prin cap. Nu le pasă de legislația în vigoare pentru că, lor, nu li se aplică. Este cazul lui Ion Dogaru, din satul Iana, comuna Iana, proprietarul unei turme de aproximativ 300 de oi. De ceva vreme, acesta a decis să renunțe să mai țină animalele, așa cum prevede legea, în afara localității și să-și aducă animalele acasă să înnopteze. Mânate de nepotul ciobanului, oile traversează, fiecare dimineață, satul de la un capăt la celălalt pentru a merge la păscut. Au făcut plângeri peste plângeri, atât la polițiștii din comună, cât și la primărie dar, până în prezent, nimeni nu a luat nici o măsură. Mai mult, autoritățile locale susțin că au discutat cu ciobanul dar acesta nu vrea să se conformeze. «Am mers inclusiv la cei de la Garda de Mediu dar ne-au spus că este de competența primăriei. Am depus plângeri și la primărie dar nu s-a luat nici o măsură. Plus că situația asta este de aproximativ doi ani, nu de ieri de azi. Până la acel moment, ciobanul acesta își ținea oile în câmp, la stână, așa cum se face. A decis apoi să le țină acasă și, de două ori pe zi, turma traversează satul de la un capăt la celălalt. Dimineața sunt duse la pășunat și seara sunt aduse acasă, fie că e vară, fie că e iarnă. În urma lor rămâne un miros greu de suportat de nu poți sta în curte sau în casă. Să nu mai zic să faci un grătar cu familia sau cu prietenii, în curte», spun oamenii din Iana. 

Tupeu și nesimțire: teica unei cișmele transformată în baie personală

BAIE… Și ca întreaga scenă să fie completă, ciobanul care merge cu oile la păscut, nepotul proprietarului stânii, oferă oamenilor din Iana scene mai puțin obișnuite care au loc chiar și în fața minorilor. Acesta se dezbracă și să răcorește în teica unei cișmele aflate la marginea satului, loc de unde oamenii își iau apă de băut sau în care sunt adăpate animalele. «Dacă tot simte nevoia să se spele, o poate face fără să se lase aproape gol ca apoi să se bage în teică. Sunt copii pe drum. Plus că degeaba îi spui că nu e bine ce face. Râde și își vede de-ale lui», spun oamenii din sat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

  1. Olanda este una dintre cele mai dezvoltate și prospere țări din Europa, având o agricultură extrem de avansată. Fermierii olandezi folosesc atât îngrășăminte chimice, cât și naturale, cum ar fi gunoiul de grajd. De câteva ori pe an, mirosul puternic al acestui îngrășământ se simte în aer, însă olandezii sunt destul de toleranți cu acesteaa.
    Ar trebui și noi, românii, să fim mai înțelegători și să le mulțumim acestor fermieri pentru munca lor. Muncesc din greu și merită respectul nostru pentru ceea ce fac.

  2. Anonim, ai dreptate, trebuie o igienica impecabila pentru a face cașul! Pai dacă se balaceste în teica fără rușine și reținere, cine_l oprește sa nu se balaceasca în laptele de oaie( pentru pielea fina??) Care sunt clienții care cumpără de la el? Aceiași 100 de oameni care sunt umiliți de acesta? Mai marii de la județ când primesc „produsele bio de la tara,”, sa nu fie lezate dacă găsesc și câțiva floci!

  3. Hmmm! Pai, probabil, primarul e pesedist și-și primește partea de carne și produse lactate! Deci e asigurat! Ca și celalalt primar pesedist, și acesta are trecere directa la Buzatu! Că o suta de oameni accepta umilință, călcatul în picioare, jegul fizic și moral la care sunt supuși, luând pizitia ghiocelului, ASTA NU MAI E DE ÎNȚELES!!! E adevărat ca suntem mulți pe pământul asta, dar trebuie sa avem bunăvoința de a trai în comuniune! În schimb, când unul te f. te-n gura, râzându-ți flegmatic ca e mai pulos ca tine, atunci……. II RUPI COASTELE(animalele n-au vina ca sunt păstorite de un dobitoc) !!!!! Deci, de doi ani, o suta de oameni accepta asemenea bătaie de joc! Ok, înțeleg toleranta când nu conștientizezi ca deranjezi, dar când se face atâta tam-tam, inclusiv legal, iar balacitorul în teica își bate p. la de oameni….. mna!!!!!

  4. Când trăiau bunicii noștri și creștea aproape fiecare familie câte o văcuță, când cireada pleca dimineața și venea seara, nu se mai plângea nimeni de mirosuri, de poluare! Spuneți mulțumesc că mai sunt oameni care cresc animale și aveți de unde cumpăra un lapte proaspăt, natural, o bucată de caș fără chimicale. În viitor, nu vom mai mânca decât hrană procesată.

    • Când trăiau bunicii noștri era toată lumea cu bun simț. Referitor la acel “mulțumesc” invocat de tine, să mănânci tu brânză și lapte de la un rapanos ca acesta. Bănuiesc ca nu știi cum se face brânza și ce reguli de minimă igienă se impune. Sunt multe de spus, dar ca să susții marlania și jegul, denotă caracterul tău.

    • A devenit lumea sensibilă, cu ajutor social și cafeluța în față fără să facă nimic le pute, dar branza e bună. Pe undeva poate sunt anumite greșeli dar să nu exagerăm. Satul e sat dacă vrem să-l păstrăm și orașul e oraș……

      • Nu vorbim despre o lume sensibilă cum îi spui,ci despre oameni normali care înțeleg ce înseamnă civilizație,mergi in Franța sau alte țări europene mult mai mari producători de brânză decât românii și vezi cum se face pășunatul acolo, dacă nu ești așa sensibilă îți propun să-ți faci patilin closet

      • Relatiile dintre oameni se pastreaza cand comportamentul lor este normal, si respectul este reciproc. Respectul ciobanului pentru ceilalti (mai multi), nu exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.