spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Dezamãgire la Bursa locurilor de muncã

- Advertisement -

DEGABA Câteva sute de vasluieni s-au înghesuit, ieri dimineatã, la o bursã organizatã pentru someri, pentru cei care vor sã îsi schimbe cariera si pentru tinerii absolventi. Evenimentul a fost organizat de Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui, iar angajatorii au cãutat vânzãtori, tâmplari si chiar contabili. Noutatea este cã la eveniment au fost prezente, pe lângã numãrul mare de elevi care urmeazã sã termine liceul, si 12 persoane private de libertate ce mai au maxim 6 luni pânã la eliberarea din detentie, cãrora organizatorii le-au oferit sansa sã îsi gãseascã un loc de muncã.

Actiunea s-a desfãsurat concomitent în Vaslui, Bârlad si Husi si s-a îndreptat în mod special cãtre tinerii absolventi. La nivelul judetului au participat 52 de firme care au oferit 230 de locuri de muncã. La Vaslui s-au prezentat 18 firme de angajatori care au pus la dispozitie doar 75 de locuri de muncã, la Bârlad s-au oferit 46 de posturi, cele mai multe oferte venind din partea angajatorilor din Husi, 109. Doar sase locuri de muncã au fost destinate persoanelor cu studii superioare, pentru restul fiind suficiente studiile medii. Printre meseriile cele mai solicitate se numãrã – pentru persoanele cu studii universitare agent asigurare, contabil, iar pentru persoanele fãrã studii superioare oferta este formatã din: tehnician cadastru, vânzãtor, operator calculator, tâmplar PAL, montator mobilã, cosmeticianã, brutar, bucãtar, vulcanizator, spãlãtor vehicule, manipulant, femeie de serviciu, muncitor necalificat si altele. „În baza protocolului încheiat între Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, la Bursa locurilor de muncã au participat si elevii claselor terminale din cadrul liceelor din judet, actiunea organizatã de AJOFM Vaslui oferindu-le viitorilor absolventi posibilitatea unui prim contact cu piata muncii. De asemenea, în baza protocolului încheiat cu Penitenciarul cu regim închis Vaslui, la Bursa Generalã a locurilor de muncã au participat si 12 persoane private de libertate ce mai au maxim 6 luni pânã la eliberarea din detentie”, a declarat Ioan Adrian Cîrlan, director executiv al AJOFM Vaslui.

Dezamãgiti de ofertã

Multi dintre elevii aflati în pragul absolvirii, care au participat la bursã, au declarat cã nu sunt interesati sã devinã muncitori necalificati, fiind decisi sã urmeze o facultate, altii, desi au venit optimisti, au plecat dezamãgiti deoarece nu au gãsit ceea ce cãutau.

„Dupã ce voi sustine examenul de bacalaureat vreau sa urmez Facultatea de Medicinã Dentarã, în concluzie, nu prea m-a interesat ce s-a prezentat. Singurele locuri de muncã bune mi s-au pãrut cele oferite de bãnci”, a declarat Bianca Ioana Cozma.

„Elevii pe care îi însotesc sunt în clasa a XIII-a, terminã un liceu cu un anumit profil, calificarea Tehnician transporturi, dar în acest domeniu nu au gãsit absolut nimic. Ar putea sã îsi gãseascã loc de muncã la o Autobazã, si sunt în Vaslui, eventual la un patron care are mai multe masini pentru transport persoane sau marfã, dar deocamdatã, aici, nu s-au prezentat”, a declarat prof. Sergiu Dumitriu.

Bursa „lipsei” locurilor de muncã la Bârlad

DEZAMÃGIRE Ca niciodatã, astãzi, la Bursa locurilor de muncã ce s-a desfãsurat la Cantina de Ajutor Social din Bârlad, a venit un numãr impresionant de persoane de toate vârstele. Înainte de a intra fiecare spera sã-si gãseascã un loc de muncã. Putin mai târziu însã, aveau sã fie dezamãgiti. Si nu din vina Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui. Doar 8 angajatori au dat curs invitatiei de a participa la Bursã, iar numãrul posturilor oferite a fost de 46. Dintre domeniile de activitate amintim: barman, cofetar, electrician auto, electrician de întretinere reparatii, manipulant mãrfuri, muncitor necalificat, operator confectioner, ospãtar, patiser, sofer de autoturisme si camionete si altele. Au participat în numãr mare si elevi de liceu aflati în pragul absolvirii studiilor. Chiar dacã nu erau direct interesati de ofertele angajatorilor, acestia nu si-au putut ascunde deceptia. „Sunt în clasa a XII-a si am venit alãturi de colegi pentru a vedea ce perspective avem în viitor. Unii dintre noi poate îsi permit sã urmeze o facultate, dar altii nu. În cazul celor din urmã este foarte greu. Pe specializarea noastrã nu am gãsit astãzi niciun loc de muncã. Chiar si în general am vãzut cã bate vântul. Putini agenti economici, putine posturi oferite. În scurt timp terminãm liceul si nu stim încotro sã o apucãm”, ne-a declarat Andreea V. Nici mãcar angajatorii nu erau atât de entuziasmati. „Oamenii vin, se uitã pe listã si apoi pleacã. Nici mãcar nu cer lãmuriri. Nu stiu care sunt asteptãrile lor. Doar douã persoane au pãrut interesate si au completat un C.V. Noi de exemplu cãutã soferi de taxi, însã pentru acest lucru trebuie sã îndeplineascã anumite conditii. E putin mai delicat în domeniul nostru de activitate. Sunt constient cã oamenii au probleme, cã au o familie de întretinut si multe altele. Dar în cazul nostru este clar cã nu putem angaja pe cineva fãrã permis”, ne-a declarat reprezentantul unei societãti din Bârlad. În comparatie cu orasele Husi si Vaslui, unde au fost oferite peste 100 de locuri de muncã, la Bârlad cu chiu, cu vai abia au depãsit cifra de 45.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.