Înainte ca celebra fabrică de medicamente Antibiotice să lanseze pe piaţă Cicatrol, medicamentul minune împotriva cicatricelor, un ieşean cu patru clase a reuşit să păcălească sute de persoane, din ţară şi străinătate, cărora le-a vândut produse farmaceutice sub acest nume, fabricate într-un laborator clandestin dintr-o curte ponosită (foto). Un angajat al Antibiotice, care ştia că medicamentul nu e lansat pe piaţă, a văzut anunţul pe internet şi a cumpărat unguentul „de casă“. Ulterior, Antibiotice a făcut plângere. Ieşeanul inventiv a fost trimis ieri în judecată.
Procurorii ieşeni au finalizat ieri un dosar penal care are la bază o poveste desprinsă parcă din filme. Protagonist este un bărbat din Iaşi, de 37 de ani, cu studii primare, care timp de câţiva ani a reuşit să ducă de nas sute, poate mii de clienţi cărora le vindea un medicament ce nu era încă lansat pe piaţă – Cicatrol. Numărul exact al persoanelor care au cumpărat unguente şi creme sub această marcă de la ieşeanul Petru Ungureanu nu poate fi stabilit cu exactitate, mai ales pentru că bărbatul vindea atât pe internet, prin intermediul mandatelor poştale, cât şi faţă în faţă. Potrivit unor date de la Poştă, de exemplu, doar prin mandate poştale Petru Ungureanu ar fi trimis între 2009 şi 2012 nu mai puţin de 409 colete. De asemenea, acasă la el au fost găsite alte câteva mii de cutii ce urmau să fie folosite pentru comerţ.
Profesia: terapeut particular
În rechizitoriul prin care Petru Ungureanu a fost trimis în judecată se menţionează că acesta ar avea profesia de „terapeut particular“. Tot de acolo aflăm că are patru clase, fiind absolvent doar de studii primare. Asta nu l-a împiedicat pe ieşean să iscodească o reţetă prin care să creeze un medicament. Într-un imobil destul de ponosit de pe strada Sfântul Sava, acolo unde ieşenul îşi stabilise ca punct de lucru şi un PFA, Ungureanu a improvizat un laborator în care fabrica unguentul ce avea ca destinaţie tratarea cicatricelor şi arsurilor. Ulterior, şi-a făcut cont pe mai multe site-uri de comerţ online, pentru a-şi vinde produsul. „Din materialele ataşate la dosar rezultă că anunturi similare au fost postate pe site-ul okazii.ro de către utilizatorul identificat după numele «Ungureanu88» vizând produsul «Crema pentru arsuri de gr.1-2-3, cicatrici, acnee, etichetat sub numele CICATROL, Crema 20 gr STD. la preţul de 20 ron/cutia». De asemenea, pe acelaşi site – okazii.ro – este oferit într-un alt anunţ produsul etichetat CICATROL STD – uz extern, gel, 50 ml, la preţul de 30 ron/flaconul“, se menţionează în rechizitoriu. Anunţuri similare au fost postate şi pe alte site-uri de profil, atât din ţară, cât şi din străinătate. Un astfel de anunţ demonstrează capacitatea de producţie a ieşeanului Petru Ungureanu. „Pe site-ul internaţional alibaba.com este oferit de vânzătorul cu nikname-ul «Ungureanu» produsul «Cicatrol» gel şi crema, fiind postate aceleaşi fotografii de promovare a produselor. În acest portal, vânzătorul specifică preţul de comandă de 7-10 dolari cutia, în funcţie de cantitatea comandată, precum şi faptul că o solicitare trebuie vizeze achiziţionarea a minimum 10 cutii de produs. Vânzătorul a arătat că pune la dispoziţia cumpărătorilor până la 1.000 cutii din acest produs“, au mai menţionat procurorii.
Cum a fost prins
Tot pe internet a văzut anunţurile privind vânzarea de Cicatrol şi un angajat al Antibiotice. Acesta a apelat numărul de telefon al lui Petru Ungureanu şi s-a întâlnit cu el în zona CUG, de unde a cumpărat aşa-zisul medicament. Ulterior, angajatul companiei farmaceutice a predat bunul cumpărat Poliţiei, fiind făcută şi o plângere în acest sens.
În toamna anului 2011, poliţiştii au efectuat percheziţii în imobilul de pe strada „Sfântul Sava“, acolo unde Petru Ungureanu îşi amenajase laboratorul clandestin. Au ridicat de acolo 35 de creme gata preparate, dar şi mii de cutii de genul celor pe care Ungureanu le folosea atunci când trimitea colete în ţară. „Cu ocazia audierii, învinuitul Ungureanu Petru a arătat că a preparat un număr de 50 de cutii care conţineau creme Cicatrol, şi anume o loţiune cicatrizantă, pe baza de plante, după o reţetă proprie, cu efect cicatrizant. Învinuitul a susţinut că a adăugat indicativul «STD», care reprezenta un standard de calitate, impus de el însuşi. Contrar probatoriului administrat, învinuitul a susţinut că a oferit majoritatea produselor la cunoştinţe şi prieteni, în scop umanitar, fără ca produsul să aibă rezultate adverse ori secundare“, au mai arătat procurorii.
Compania Antibiotice deţine din iulie 2011 marca Cicatrol, iar produsul nu era încă scos pe piaţă în momentul în care Petru Ungureanu îl vindea în stânga şi-n dreapta. Tocmai de aceea, firma ieşeană nici nu s-a constituit parte civilă în procesul în care Ungureanu va fi judecat de punere în circulaţie de medicamente fără respectarea prevederilor legale.